Reklaam sulgub sekundi pärast

TÜÜTU OHATIS: kuidas rahvameditsiini abil sellest lahti saada?

Ohatist ehk herpest, mida kutsutakse ka külmavilliks, tekitab viirusnakkus Herpes simplex, mille tulemusena tekib suu limaskestale, huultele või ka põskedele valulik villiline nahapõletik. Läbipaistvad villid tuhmuvad ja kuivavad mõne nädala jooksul koorikuks, mis  irdub armi jätmata.

Huuleherpese ilmumine huulele või suu limaskestale on enamjaolt seotud nõrgenenud immuunsüsteemiga, aga ka stressi, väsimuse või suure temperatuurimuutusega. Ohatise ravimiseks ei pea ilmtingimata apteegist kalleid ravimeid ostma, vaid abi saab ka rahvameditsiinist. Facebooki rahvameditsiini ja teadmiste grupis jagavadki kasutajad looduslikke nippe, mis aitavad võidelda tüütu probleemi vastu. 

Üks kasutaja soovitab ohatise ennetamiseks organismi turgutada: "Selleks on palju võimalusi. Punane päevakübar (Echinace), astelpaju tooted, haimaksa õli, ternespiima kapslid jne. Suvel tasub aga palju marju süüa. Ka sipelgapuukoore kapslid seleeniga aitavad."

Temaga nõustub ka teine kasutaja: "Immuunsuse langedes tulevad varjatud probleemid nagu ohatis jälle välja. Piisab vihastamisest (tänapäevases elukeskkonnas on seda suht keeruline mitte teha!), külmetusest, stressist, magamatusest jne. Kui vastupanuvõime langeb, kerkivad koheselt esile oma aega oodanud probleemid. Osadel inimestel olevat ka nahahaigustega sedasi, et üldiselt probleemi pole, kuid kui tulevad raskemad ajad, hakkavadki nahamured end kohe ilmutama. Leebemal juhul aitavad üldtugevdavad vahendid: raudrohutee ja küüslauk, aga ohatist võib ka kuusevaigu või taruvaigupiiritusega määrida. Aitab ka C-vitamiin, mida leidub tooretes viljades."

"Tee ohatise koht niiskeks ja pane soola peale, kui muud pole käepärast. Aaloe aitab, ja neitsikookosõli samuti - see võtab valu ja kihelust vähemaks," soovitab kolmas.

"Niisuta vatitampooni 10 ppm-iga ja töötle sellega huuli. Hoia tampooni vigastuse peal 5-20 minutit; mida kauem seda parem. Korda 2-3 korda päevas. Tõhusaima mõju saavutamiseks kasuta juba esimeste tunnuste ilmnedes, kuna siis ei jõua ohatis nn "põiekese" faasi ja kaob 1-3 päevaga," kirjutab neljas. 

Veel üks kasutaja soovitab küüslauku: "Minule on mõjunud küüslaugu küüne hoidmine ohatisel (lõikan pooleks ja see mahl, mis küüslaugul sees, aitab ohatist ära hoida), just siis kui ohatis tahab tulema hakata. Mina hoian nii kaua peal kui suudan. Sel moel ohatis ei tule ning olemasoleva ohatise areng peatub."