Reklaam sulgub sekundi pärast

ÜKS SAMM, KUIDAS oma suhe ära rikkuda

Kriitilisus. Põlglikkus. Enesekaitse. Müüri ehitamine. Ameerika psühholoogi John Gottmani sõnul võib neist neljast rääkimis- ja käitumisviisist ennustada, kas paar läheb lahku või mitte. Ajakiri Independent tõi ka omakorda välja ühe asja, mis kindlasti suhte ära rikub.

"Täitmata ootused hävitavad suhteid tõepoolest väga palju," sõnas paarinõustaja James Preece ajakirjale Independent.

Preece'i sõnul peitub probleem selles, et inimesed teavad juba suhte alguses, et soovivad oma kaaslast muuta. "Inimesed arvavad, et nad suudavad aja möödudes muuta oma partneri selliseks, kes ta tegelikult pole. See toob aga kaasa pettumuse ja viha," sõnas Preece.

Heas suhtes on ruumi muudatusteks

Suur osa ekspertidest on ühel meelel: teise inimese muutmine on peaaegu võimatu ülesanne. Tänapäeval on väga tüüpiline, et üleüldse elule seatakse väga palju kõrgeid ootuseid, ja ühtlasi ka suhtele.

"Mõndadel inimestel on ootused liiga kõrged. Paljudel on mulje, et hea suhe on täpselt selline, nagu see on suhte alguses. Romantika on armas ja suurepärane ning seda on tähtis hoida, kuid probleemiks on ühemõõtmelisus. Kui suhe peab olema pelgalt midagi kindlat, näiteks ainult suurepärane, tekitab see ahistust," sõnas paarinõustaja.

Kuigi kaaslast ei peaks üritama muuta, on heas suhtes siiski ruumi muudatusteks. "Heas suhtes on ruumi muutuda. Paarid, kes on aastakümneid õnnelikult koos olnud, on andnud üksteisele ruumi kasvamiseks. Nad on osanud üksteisele tõepoolest silma vaadata. Nad ei ole mõelnud, et kaaslaselt on nagunii mõttetu seda küsida - ta mõtleb ju kogu aeg samamoodi," leiab nõustaja.