Reklaam sulgub sekundi pärast

Üksikemale: kuidas kasvatada pojast tubli mees?

Paljud mehed otsivad oma tulevases mõningat sarnasust oma emaga, eriti kui ema ja poja suhted on olnud head ning mõistvad. Kui see unistus peaks ka täituma, siis on peaaegu 90% meestest oma abielus õnnelikud. Kui ema ja naise erinevus on liiga suur, tunneb ennast abielus õnnelikuna ainult iga kolmas mees. Kuidas olla ema oma pojale siis, kui isa on lihtsalt kaduma läinud, et pojast saaks lõpuks naistemees, töömees ja isa?

Paljud mehed otsivad oma tulevases mõningat sarnasust oma emaga, eriti kui ema ja poja suhted on olnud head ning mõistvad. Kui see unistus peaks ka täituma, siis on peaaegu 90% meestest oma abielus õnnelikud. Kui ema ja naise erinevus on liiga suur, tunneb ennast abielus õnnelikuna ainult iga kolmas mees. Kuidas kasvatada oma poega siis, kui isa on lihtsalt kaduma läinud, et pojast saaks lõpuks naistemees, töömees ja isa?

1. Püüa olla igati naiselik naine ja täida oma soorolli, mitte ära hakka meest mängima, põhjendades oma vaimset soomuutust sellega, et poisile on isa vaja.

2. Anna oma pojale rohkem vabadust, aga taga turvalisus. Aastavanused poisid lähevad ema juurest kaugemale kui tüdrukud ning on ükskõiksemad ema reageeringute vastu. Ümbruskonna stiimulid on poisi jaoks huvipakkuvamad kui aktuaalsed tundesuhted.

3. Väga oluline on säilitada perekonnasüsteemis isa koht, sest poja kasvades näeb ema temas üha rohkem meest ning võib pojale alateadlikult üle kanda kõik ideaalse mehe iseloomujooned. Ideaalist on aga väga raske loobuda. Kui naisel on n-ö reaalse mehe kujutlus, on idealiseerimise oht väiksem. Teine põhjus on, et poeg võib üha rohkem sarnaneda isaga, ning kui poisi isa mälestustes kumab ainult kurjus, siis võib viha kanduda pojale.

4. Poeg ei ole selles süüdi, et ta on nii lolli, truudusetu, hoolimatu ja saamatu mehe laps. 

5. Ära mana ise ega koos oma sõbrannadega vähemalt poja ees mehi ega tervet meessugu põrgupõhja.

6. Ole õnnelik, kui ta satub tubli meestreeneri või huvijuhi käe alla. Las ta hüppab, mängib jalgpalli, maadleb, sõidab kartautoga. Pigem kogugu märke, õllepudelite etikette või sigaripakke, kui salaja sinu seljataga tänava teravaid elamusi.

7. Poisid vajavad niisama palju hellitamist ja õrnutsemist kui tüdrukud. Ka mehed võivad nutta, sest ausad pisarad ei tee häbi kellelegi. Tänapäeva euroopalik naine tahab, et sa arendaksid oma pojast emotsionaalse, otsustuskindla ja tahtejõulise mehe. Jaga temaga tundeid, taga iseseisvus ning turguta otsustuskindlust.

8. Kaasa poeg kodutöödesse, sest see ei tee temast naist, vaid korraliku mehe, kes oskab hinnata nii söögitegijat kui ka nõudepesijat. Oma toa peaks iga mehepoeg ise koristama, nõud enda järel pesema ning musta pesu vähemalt pesukasti panema.

9. Palun ära jookse mööda arste ega püüa poega päästa kehalise kasvatuse tundidest ja sõjaväest. 

10. Püüa poega vähem käsutada või hoidu üldse käskude jagamisest, parem kaasa teda probleeme lahendama. Samaaegu ei tohi poja õlgadele asetada rõhutatult isa ega mehe vaimseid kohustusi.

11. Ära nõua temalt viitele õppimist, vaid ellujäämist tublide kolmedega, sest poisid tunnevad alateadlikult, mida elus on vaja ja mida mitte.

12. Kui on karistatud, siis on ka andestatud ning igasugune tagantjärele tänitamine tuleks eos ära jätta.

13. Võta oma poega alati kui head sõpra, keda sul on aega lõpuni ära kuulata ja proovida mõista. 

14. Julge pojalt abi paluda ja tee seda kas või selleks, et kasvatada oma pojast hooliv mees.

15. Ka mõistlik ema suudab tihtipeale kasvatada poega paremini kui ükskõikne või vägivaldne isa. Kristlikus religioonis on tähtis ristiisade ja -emade roll, kes lapsi vajaduse korral suunavad ja abistavad.

16. Heaks meheks ja isaks on võimalik areneda igal poisil hoolimata sellest, kas ta on kasvanud täiuslikus perekonnas või ainult emaga või lastekodus.

 

 

allikas: T. Niiberg " Õnneliku kodu ja pereelu saladus"

 

Triin Tisler