Reklaam sulgub sekundi pärast

ÜLLATAV TERVISEPROBLEEM, mille eest abielu kaitseb

Hiljutisest uuringust selgus, et abielus olevad paarid võivad suurema tõenäosusega dementsuse eest pääseda kui vallalised või leseks jäänud inimesed. Mõju võib seletada sotsiaalsete tegurite ja eluviisidega, väidavad teadlased. Tulemused põhinevad viieteistkümnel uuringul, milles osales kokku üle 800 000 katsealuse, vahendab uudisteagentuur Duodecim.

Kui uuringu andmed ühendati ja uuesti analüüsiti, leidsid teadlased, et vallalised haigestusid dementsusesse 40 protsenti suurema tõenäosusega ja leseks jäänud 20 protsenti suurema tõenäosusega kui abielus olevad paarid. Lahutatud inimeste risk oli see-eest sama suur kui abielupaaridel.

Briti teadlaste avastust kinnitab fakti, et abielu ja pikk suhe on tervisele kasulik, kuid uuringust ei selgu, millest seosed täpsemini tulenevad.

Tõenäoliselt on ühe faktori asemel tegu mitme erineva teguriga, mis üheskoos selgitavad antud nähtust. Stabiilses suhtes olevad inimesed elavad keskmiselt ka palju tervislikumalt kui vallalised ning lisaks on ka nende seltsielu oluliselt elavam, mis omakorda kaitseb dementsuse eest. Samuti on tõenäoline, et just eluviis ja tervislik seisund mõjutavad asjaolu, kes üleüldse abielluvad ja kes mitte.