Reklaam sulgub sekundi pärast

UURING SELGITAS: imetamine võib last leukeemia eest kaitsta

Hiljutise uuringu kohaselt võib vähemalt kuue kuu pikkune rinnaga toitmine vähendada lapse leukeemiasse haigestumise ohtu. Leukeemia ja teised vähid on läänemaailmas peamised laste surma põhjustajad. Tulemused põhinevad 17 varasema uuringu andmetel ja analüüsidel.

Analüüsid näitasid, et lapsed, keda oli rinnaga toidetud vähemalt kuus kuud, haigestusid leukeemiasse 20 protsenti väiksema tõenäosusega kui need lapsed, keda ei toidetud rinnaga üldse või toideti alla poole aasta. Kui analüüside tulemused on täpsed, siis umbes 14-20 protsenti kõikidest leukeemiajuhtudest annaks ennetada, kui kõik naised imetaksid oma lapsi, hindasid teadlased.

Täpset põhjust, miks leukeemiasse haigestutakse, ei ole teada, kuid lisaks geneetilisele eelsoodumusele on vaja ka välist käivitavat tegurit. Uuringute kohaselt võib käivitavaks teguriks olla näiteks viiruse poolt põhjustatud nakkushaigus. Teadlased on arvamusel, et rinnapiima kasulikku mõju saabki seletada kaitsva mõjuga lapse immuunsüsteemile.

Vastavalt Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovitusele tuleks last rinnaga toita vähemalt pool aastat ning seejärel jätkata osalist toitmist kuni kaheaastaseks saamiseni.

allikas: Duodecim