Reklaam sulgub sekundi pärast

UURING SELGITAS: kas puuvilju peaks nende suhkrusisalduse tõttu vältima?

Woman`s Health

shutterstock

Kuigi puuviljad on tervisele kasulikud, siis üsna suur osa inimesi väldib marjade söömist neis oleva suhkrusisalduse tõttu. On see aga tõesti vajalik?

Süsivesikutevaene dieet ja ketogeenne menüü on hetkel väga populaarsed ning üsna mitmed maailmakuulsad staarid jälgivad just neid kahte kõnealust toiduvalikut. Süsivesikutevaese dieedi juurde erinevad puuviljad just väga suurel määral ei kuulu ning paljud väldivad magusaid marju ka muidu neis sisalduva suhkru tõttu.

Tõsi ta on, et päevased suhkrukogused oleks mõistlik miinimumi juures hoida, jälgid sa siis mõnda dieeti või mitte. Hiljutisest Rootsi läbiviidud uuringust selgus, et naised, kes jõid päevas vähemalt klaasi limonaadi või mahla haigestusid kaks korda suurema tõenäosusega 2.tüübi diabeeti.

Suhkrud on aga erinevad. Puuvilju peaks sööma just puuviljadena mitte tarbima mahlana, sest sellisel juhul on sinna lisatud ka suhkrut. Samuti imendub puuviljadest suhkur hoopis teistmoodi, sest marjades olevad kiudained ei lase veresuhkrul kiiresti tõusta.

On olemas ka teine põhjus, miks puuviljade söömist vältida ei tasuks. Nimelt sisaldavad need ohtralt vitamiine, kuidaineid, mineraale ja antioksüdante, mis on aga tervisele kasulikud.

Puuviljade vältimise asemel on tervise seisukohalt mõistlikum mitte süüa valget suhkrut, valmistoite ja lisaaineid ning eelistada värsket, toitvat ja mitmekülgset toidulauda.