Reklaam sulgub sekundi pärast

UURINGUST SELGUS: naised peaksid pärast tööd diivanil puhkama

Taanis läbi viidud uuringust selgus, et naiste jaoks on väga oluline pärast tööd natuke lõõgastuda. Põhjus peitub stressitasemes.

Taani Aarhusi ülikoolis läbi viidud uuringu sõnul on naised pärast tööpäeva niivõrd stressis, et väike puhkusehetk on lausa kohustuslik. Uuringut juhtinud teadlase Ane Marie Thulstrupi sõnul peaks tööl käivatele naistele kirjutama stressivastase retsepti - õiguse pärast tööpäeva diivanile puhkama heita.

Uuringu tulemused põhinevad tööl käivate naiste ja meeste uriinist võetud stressihormooni, kortisooli, tasemel. Testide sõnul oli naiste stressihormooni tase oluliselt kõrgem kui meestel.

"Meeste stressitase langes väga kiiresti pärast tööpäeva, naistel hakkas tase langema alles õhtul 22-23 ajal," sõnas teadlane.

Pärast tööpäeva jätkub paljude naiste tööpäev veel kodus - vaja on teha majapidamistööd, süüa valmistada, lapsi koolitöödes aidata jne. Thulstrup julgustab naisi aga kasvõi hetkeks silmad sulgema ning lõõgastuma.

"Meile määratakse erinevaid treening- ja toitumisharjumusi, kuid minu arust peaksime kasutusele võtma puhkusehetke diivanil," sõnas Thulstrup.

Naistel on tihtipeale kombeks teha mitut asja korraga. Tema sõnul mõtlevad paljud tööl olles ees ootavate kodutööde peale ning majapidamistöid tehes tulevad jällegi sageli meelde tööasjad. Samuti pole paljudes kodudes kodutööd võrdselt jagatud ja näiteks Taani heteropaaride seas läbi viidud uuringust selgus, et naised kulutavad majapidamistöödele 248 minutit ning mehed ainult 186 minutit. Samuti pöörduvad naised meestest tihedamini stressi tõttu arstile ning jäävad haiguspuhkusele.

Thulstrup kutsub naisi üles endale kasvõi väikese puhkusehetke lubama enne kodutöödega alustamist. Ka mõnest minutist piisab.

 

allikas: The Local