Reklaam sulgub sekundi pärast

VAATA JA LOE, kelle poolt hääletasid Soomes elavad eestlased?

3. märtsil toimusid järjekordsed Riigikogu valimised. Valimised võitis Eesti Reformierakond, kes sai 28,8% häältest ja 34 kohta Riigikogus. Ka paljud välismaal elavad eestlased käisid käesoleval aastal hääletamas ja sellega seonduvalt otsustasime Soomes elavatelt eestlastelt küsida, kas nemad käisid hääletamas, keda valisid ja kas nende jaoks on üldse oluline, kes Eestis võimul on. 

Lukksepana töötav Renee Riisenberg: "Sel aastal käisin valimas Soomes Eesti saatkonnas. Algul mõtlesime EKRE Soome osakonna juhatusega, et läheme seitsmekesi ühiselt valima. Hiljem mõtlesime kutsuda oma FB lehe ja teiste gruppide kaudu ka teisi kaasmaalasi. Osakonna Facebooki lehelt välja saadetud üritusele registreeris osalejaks või huvitunuks umbes 270. UPS! Mõistsime, et huvi on suur ja andsime igaksjuhuks ka Soome politseile teada, et selline valimiste ühiskülastus on tulekul.

Saatkonna ees oli 23 tunnine rõõmsameelne järjekord. Valimas käis 800 inimese kanti. Usun, et suur hulk inimesi läks ära, kuna ei olnud nii suuure ajakuluga arvestanud. Võrdluseks võib öelda, et eelmistel valimistel neli aastat tagasi valis saatkonnas 177 inimest.

Andsin oma hääle EKRE kandidaadile Edmond Penule. Minu jaoks on väga oluline, kes võimul on. On väga tähtis osaleda oma elu korraldamises, sest muidu muutub maailm meie ümber selliseks, mis meile ei pruugi meeldida. Kunagi tulime Soome, et siia jäädagi. Nelja aastaga oleme aga mõistnud, et elamine võõra kultuuri keskel ei ole meelakkumine, seega plaanime Eestisse tagasi minna. Ja seda enam on mõistlik elukorralduses kaasa rääkida. Võõrsil elades näen asju mida tasub üle võtta ja mida ei."

Ehituskoristajana töötav Merca: "Käisime hääletamas Eesti saatkonnas. Ootasime järjekorras väljas 2 tundi ja sees 1 tunni, et saaks valida EKRE poolt, mida enamus Soomes elavad eestlased tegid, aga kuhu need hääled kadusid, seda ei tea kahjuks. Lisaks ei ole kunagi hääletamas käinud, tegin seda esimest korda elus. Valisin EKRE, sest EKRE lubadustes oli, et pagulased ei tule Eestisse. Mitte minu tuleviku, aga minu lapse tuleviku pärast – nähes, mis maailmas toimub. Tean, et sel aastal käisid väga paljud hääletamas, ja just EKRE poolt ning nende lubaduste pärast."

Ehituspuusepana töötav Reeno Belõi: "Käisin valimas ja valisin Mart Helme. Loomulikult on oluline, kes Eestis võimul on ja on rõõm tõdeda, et Eestis on kujunemas välja kodanikuühiskond ja üha rohkem inimesi tunnevad huvi poliitika vastu."

Müüjana töötav Signe: "Käisin eelhääletamas Soomes Eesti saatkonnas ja valisin EKRE nagu enamus eestlaseid siin. Ja miks ma valisin EKRE? Sest nad on õige asja eest väljas! Paljud ei tea, mida toob kaasa pagulaste teema, mis sest, et on laialdaselt igasugu näiteid üle maailma. Ei saada siiski aru, et see on väga tõsine probleem. Siiamaani ei ole kahjuks meil valitsuses midagi ära tehtud. Ma siiralt loodan, et EKRE suudab ja mis peamine: tahab oma lubadusi ka täide viia! Muidugi läheb mulle korda, mis Eestis toimub, sest eestlased ju oleme ja nendeks ka jääme. Lisaks sooviksid väga-väga paljud, k.a ka mina pöörduda tagasi Eestisse."

Laotöölisena töötav Monika Traks: "Valisin EKRE ja kõik tuttavad samuti. Ei tunne kedagi, kes oleks mõnd muud erakonda valinud. Põhjus on see, et EKRE on kõige eestimeelsem. Siit Soomest näeb palju paremini, mida liiga liberalne ühiskond endaga kaasa toob. Enamus eestlasi tahab kindlasti Eesti tagasi tulla. Loomulikult on see väga oluline, kes Eestis võimul on. Ma ei saa rääkida kõikide eest, aga minu tutvusringkond tõesti sooviks võimul näha EKREt. Siinne rahvas käis sel aastal aktiivselt valimas ja kes kaugemalt, valisid kirjalikult. Sellist huvi ei ole eelnevatel valimistel olnud ja just sellepärast, et me ei ole siin Soomes rahul Eesti poliitikaga."

Eraettevõtja Merliin Grauberg: "Olen EKRE Soome Osakonna juhatuses ja seega ma valisin EKRE. Eestis on 27 aastat valitsenud samad erakonnad, aga olukord on ikka halb. Eestis on nii, et madala palgaga inimesed on näljas ja paljad. Soomes jääb ka kõige madalama palgaga inimesel kätte ligikaudu 500 eurot pärast eluasemekulude maksmist. Seepärast arvangi, et tuleks anda uutele aktiivsetele parteidele võimalus. Muidugi minu jaoks on väga tähtis Eesti kultuur ja keel. Ja et abielu oleks määratletud mehe ja naise vahelise liiduna põhiseaduses."