Reklaam sulgub sekundi pärast

VÄHI SELJATANUD RAIN: “Põhiline haiguste tekitaja on stress ja muretsemine!”

12 aastat tagasi võitluse vähiga võitnud Rahva Raamatu ja kirjastuse juht Rain Siemer rääkis "Vikerhommikus," kuidas ta vähi seljatas ja mida antud kogemus talle õpetanud on. Siemer nentis, et läbielatu pani teda elu hoopis teise nurga alt vaatama. 

Rain kirjutas oma kogemusest ka raamatu "Elus." Ta räägib intervjuus, et tahtis raamatuga välja tulla alles siis, kui on täiesti kindel, et haigus enam tagasi ei tule. "Olin iseenda jaoks pannud paika, et vähemalt kümme aastat ma sellest eriti ei räägi. Minu silmis kümme aastat hiljem võib täiesti kindlalt öelda, et olen sama terve, kui kõik teised inimesed. Arstid ka ütlevad, et viis aastat vähemalt on oht, et vähk võib tagasi tulla ja pärast seda see oht ajas järjest väheneb."

Siemer paneb inimestele südamele, et nad ei muretseks nii palju. Ta usub, et tema haigus just selles alguse saigi. "Nagu eestlastel on kombeks kogu aeg muretseda, siis ma ju ka eestlane ja ma ise jõudsin sellele järeldusele, et see oli selline püsiv stress ja muretsemine. Käisin erinevate arstide juures ja enamik arste küsisid, et kuidas mu stressitase oli või kuidas ma stressi tundsin. Ehk sain arstidelt ka signaale, et põhiline haiguste tekitaja on ikkagi stress ja muretsemine," sõnas ta. 

Ta lisas, et kõige raskem oli tema jaoks see hetk, kui ta alguses haigusest teada sai. Samuti oli üsna keeruline ka keemiaravi algus. Ta mäletab haiglast ühe vähki põdenud mehe tabavat võrdlust, et keemiaravijärgne tunne on selline nagu sa võtaks enda kõige hullema pohmelli ja korrutaks selle sajaga. 

Siemer nentis, et keemiaravi üleelamine pani teda mõistma, kui võimekas on tegelikult inimese keha ja kui suur on inimese taluvus.