Reklaam sulgub sekundi pärast

Vaid lusikatäis kookoshelbeid päevas teeb sinuga imet!

Kookospalmi kodumaaks peetakse Malaisia idaosa ja Tahitit. Ladinakeelne nimetus cocos tuleneb portugali keelest ja tähendab tõlkes ahvi. Botaanilises mõttes pole kookospähkel pähkel, vaid luuvili. Vilja rasvarikas toitekude, mida kuivatatult kopraks nimetatakse, on tähtsaim ja nõutavaim saadus maailmaturul. Ühe kookospähkli toitekiht sisaldab 25 grammi küllastamata rasvhappeid, A- ja B-grupi vitamiine ja seedimist soodustavaid fermente.

Kookospalmi kodumaaks peetakse Malaisia idaosa ja Tahitit. Ladinakeelne nimetus cocos tuleneb portugali keelest ja tähendab tõlkes ahvi. Botaanilises mõttes pole kookospähkel pähkel, vaid luuvili. Vilja rasvarikas toitekude, mida kuivatatult kopraks nimetatakse, on tähtsaim ja nõutavaim saadus maailmaturul. Ühe kookospähkli toitekiht sisaldab 25 grammi küllastamata rasvhappeid, A- ja B-grupi vitamiine ja seedimist soodustavaid fermente.

Supilusikatäis kookoshelbeid päevas on võrreldav lusikatäie mee toiteväärtusega. Kookospähkel sisaldab rohkesti küllastamata rasvhappeid, mistõttu kookoseõli tarvitamine toiduks parandab seedimist ja pärsib halbade bakterite paljunemist seedetraktis. Kookospähkli õõnsust täidab veetaoline vedelik, mida rahvasuus kookospiimaks kutsutakse. Päris kookospiima tehakse kookospähki toitekihist, see parandab samuti seedimist ja kosutab energiavaeguse korral.

 

Toitainete sisaldused 100 grammi kookospähkli söödava osa kohta:

Vesi 45

Kalorid 360

Rasvad 36

Valgud 3,2

Süsivesikud kokku (imenduvad) 11 (3,7)

Kellele kookospähkel vähegi maitseb, siis miks mitte teha näiteks paarinädalane prooviperiood, mille jooksul tarbida igapäev üks supilusikatäis kookoshelbeid! Kindlasti tasub kookoshelbeid lisada ka jogurtile, kohupiimale, müslile ning muudele magustoitudele!