Reklaam sulgub sekundi pärast

Väike tervisejooks

Siin on mõned näpunäited kuidas ennetada vigastuste tekkimist värskendava tervisejooksu ajal.Esiteks pidage meeles, et tegemist on ikkagi tervisejooksuga ning ajal ega tulemusel ei ole sel puhul mingit tähtsust. Pole mõtet ka naabrinaisega võidu tormama hakata.

[email protected]

Siin on mõned näpunäited kuidas ennetada vigastuste tekkimist värskendava tervisejooksu ajal.

1. Esiteks pidage meeles, et tegemist on ikkagi tervisejooksuga ning ajal ega tulemusel ei ole sel puhul mingit tähtsust. Pole mõtet ka naabrinaisega võidu tormama hakata, niimodi  võite väga kergesti oma jalalihased välja venitada       (nö. jalga ära tõmmata) või krampi valu tunnistajaks olla ning edaspidine sportimise võimalus võib Teil kuid edasi lükkuda.

2. Tihtipeale arvatakse, et spordirõivastel ega botastel erilist vahet pole, peaasi et päis kingaga ei jookse. Võite ka kingaga joosta kuid, arvatavasti pole te pärast paarisadant meetrit jalanõude mugavusega üldsegi mitte rahul ning kurku kipub nutuklimp.  Tegelikult on lood hoopis sellised, et mida kõvem pinnas teil jooksurajal jalge all vuhisema hakkab, seda pehmemad jalatsid ka vajate, niimodi väldite jala - ja kannapõrutusi (vale jalatsiga joostes võib Teil kannas tekkida väga tugev valu, mis segab Teil isegi tavalist kõndi.) Kuid ilmselgelt ei ole mõtet jalga susata selliseid jalatseid, mis võivad oma talla poolest olla küll pehmed kuid ise kaaluvad mitu kilo. Las need jääda silmailuks. Tähtis on see, et jalats oleks juba Teiega tuttav ja vastupidi, s.t. et parem oleks kui saaksite jalanõud veidi sisse käia ning tallad soojaks teha.

3. Kui olete juba veidi soojaks jooksnud, peatuge ning tehke mõned pöiaringid. Tõstke üks jalg kannast üles ning tehke varbaid maas hoides ringikujulisi liigutusi vasakule ja paremale. Niimodi mõlemale pöiale.

4. Seejärel tõstke jalg põlvest üles ning suruge käte abiga see oma kere vastu.( Igaüks vastavalt oma võimele)  Niimodi mõlemale jalale.

5. Kontrollige, et jalatsite paelad oleks ikka kinni, ning asuge tasapisi uuesti teele.

6. Kerge sörgi ajal võite teha põlvetõstejooksu, mis võib teistele veidi naljaks tunduda kuid terviseseisukohast vaadatune see mitte nii ei ole. Pange käed selja taha tuharate piirkonda ning proovige sörgi ajalt oma käe sisekülgi jalatsi kandadega puudutada. See aitab reie pealmistel lihastel end korralikult välja sirutada.

7. Seejärel võite jätkata jooksu nagu plaaninud olite. ärge ainult kodust liialt kaugele minge, sest tagasitee võib väsinud sportlasel tihtipeale mitmeid kordi pikem tunduda. Ja olge nähtavad.

8. Jooksu ajal tarbige mõõdukalt vett, liigne higistamine võib Teil tekitada uimasust ning järjekordne tervisejooks võib lihtsa vea tõttu pooleli jääda. Loomulikult pole tark tegu kõht juba enne jooksu kõvasti veevaruga täis laadida, see ei täida paraku eesmärki.Pigem tuleb siis suurem isu kodus olla ja vahvleid küpsetada hoopis.

9. Läksime.