Reklaam sulgub sekundi pärast

Väikesed eneserahuldajad

Laps seostub laulukeste, liivakastimängude ja püreeplekkidega särgil. Normaalse psüühikaga inimene ei näe lapses esmase asotsioonina seksuaalset olendit. Seetõttu on ehmatav avastada, et väike poiss või plika on hõivatud oma genitaalide uurimisega ja lausa masturbeerib. Kuid iga inimolendi arengu juurde kuulub oma keha avastamine ja ka „näppimine“.

Laps seostub laulukeste, liivakastimängude ja püreeplekkidega särgil. Normaalse psüühikaga inimene ei näe lapses esmase asotsioonina seksuaalset olendit. Seetõttu on ehmatav avastada, et väike poiss või plika on hõivatud oma genitaalide uurimisega ja lausa masturbeerib. Kuid iga inimolendi arengu juurde kuulub oma keha avastamine ja ka „näppimine“.

Üsna tavaline on, et väikese poisslapse ema kirjeldab olukorda järgmiselt: „Mu laps venitab pidevalt peenist paremale ja vasakule ja sikutab kottidest. Mitte salaja kusjuures. Lihtsalt istub televiisori ees mõnikord, tõmbab aluspüksid kõrvale ja laseb nagu muuseas näppudel käia. Algul ei teinud välja, arvasime, et möödub. Nüüd juba pahandan ja käsin noku püksi panna. Olen küsinud, et kas sügeleb, et näppima peab või ähvardanud, et kukub küljest. No hea ja halvaga, miski ei aita. Mida teha? Selline süüdimatu tegevus on ja mind ajab lausa raevu. Teinekord lausa võõraste ees. Piinlik on ju...“

Tegelikult hämmastavalt paljud ähvardavad lapsi stiilis „ära puudu, noku kukub ära“ ja „pissu läheb paiste“. Tegelikult niimoodi asja selgitades tekitatakse inimesehakatisele asjatuid hirme ja tohutult komplekse. Võimalik, et ta ei julge enam normaalselt pissilgi käia, sest kardab oma organit puudutada. Parim lahendus on olla mõistev ja aus, sest masturbeerimine on normaalne tegevus, mis ei kahjusta tervist. Siinkohal on hea selgitada ka isikliku hügieeni vajadust.
Samuti on vale lahendus tüdruku küsimuse peale, et miks temal nokut pole, pakkuda, et voolime sulle selle savist. Mõelge ennast ise olukorda, kust teie suurim autoriteet, ema või isa, teile lapsena sellise variandi välja pakuks. Millise ettekujutlusega maailmast ja inimese füsioloogiast te praegu oleksite? Seletage lapsele parem, et poisid ja tüdrukud ongi erinevad – poistel ja meestel on peenis ning tüdrukutel ja naistel on tupeke.


Lapsed hakkavad oma genitaale katsuma väga varakult, juba 4-6 kuuselt. Ometi pole see seotud mõnutundega, vaid niiviisi õpib laps tundma oma keha. Üsna varakult võivad lapsed hakata masturbeerima ka mõnutunde saamiseks. Peaaegu kõik lapsed on elus masturbeerinud ja oma kehaosasid katsunud. Sellega ei kaasne orgasmi.


Probleemi tasub näha siis, kui laps tegeleb sellega pidevalt ja ilma igasuguse häbenemiseta ka kõrvaliste inimeste ees. Sedasorti eneserahuldamine vähendab vastuvõtlikkust vanemate ja eakaaslaste mõjudele, kuna laps on avastanud võimaluse end ise lõbustada ega sõltu enam teiste hellitustest ning kiitustest positiivse emotsiooni saamisel. Pidevast masturbeerimisest võib saada liiga kerge lohutus õnnetutele ja lihtne asendus neile jõupingutustele, mida tuleb teha inimestega normaalseks suhtlemiseks. Samuti võib see vihjata lapse seksuaalsele väärkohtlemisele ning siinkohal peaks kindlasti pöörduma abi saamiseks spetsialistide poole. Tartus ja Tallinnas tegutsevad laste tugikeskused, kus töötavad arstid ja psühholoogid, kes on saanud sellealase väljaõppe.


Kui aga on näha, et enesenäppimine pole lapsele tihedalt toimuvaks harjumuseks kujunenud, siis on parim, mida vanem teha saab, sellele mitte tähelepanu pöörata ning vastata lapse küsimustele keerutamata. Kui laps tegeleb enda rahuldamisega teiste inimeste juuresolekul, võite rahulikult öelda, et seda on parem teha omaette. Mingil juhul ei tohiks öelda, et see on "inetu" või "halb". Kui last halvustada, võivad süütunded aastate pärast täiskasvanu intiimelu mõjutada.


Lapsele tuleks pakkuda kvaliteetset ajaveetmisvõimalust, aidata tal luua suhteid ning õpetama nautima oma saavutusi. Kui selles osas on asjad paigas, siis väike eneseuurimine iseenesest suurt ohtu ei kujuta.

Veronika Raudsepp Linnupuu
[email protected]