Reklaam sulgub sekundi pärast

Valed müüdid armukadeduse kohta

Armukadedus on tunne, mida mingil eluetapil on meist kindlasti kõik tundnud... Kes rohkem, kes vähem ennast sellest ka häirida lasknud. Vaatame, mida räägib armukadedusest psühholoog ja seksuaalnõustaja Toivo Aavik. Vaatame, kuidas lükkab ta ümber müüdid ja mida soovitab armukadedusega ette võtta!

Armukadedus on tunne, mida mingil eluetapil on meist kindlasti kõik tundnud... Kes rohkem, kes vähem ennast sellest ka häirida lasknud. Vaatame, mida räägib armukadedusest psühholoog ja seksuaalnõustaja Toivo Aavik. Vaatame, kuidas lükkab ta ümber müüdid ja mida soovitab armukadedusega ette võtta!

Müüt 1. Tugev armukadedus on märk tõeliselt tugevast armastusest
TA: Armukadedus peegeldab ainult ühe partneri vajadusi - tema soovi hoida seda, mida ta hetkel omab, ja tema ebarealistlikke uskumusi teie ühise tuleviku kohta. Seega peegeldab armukadedus ühe poole egoistlikku enesearmastust, mitte mõlemapoolset tõelist armastust.

Müüt 2. Kui mu partnerile meldib keegi teine või ta armastab kedagi teist, siis see tähendab, et mina olen väärtusetu ja halb.
TA:On tuhandeid põhjusi, miks inimesed kaotavad teineteise vastu huvi. Paradoksaalsel kombel kuulub siia ka põhjus "ma pole teda lihtsalt väärt". Oleks muidugi üsna üllatav oma partneri suust kuulda, et te olete nii hea, et ta ei saa teiega koos olla... Samuti on palju muid põhjusi partnerit vahetada, näiteks on teise inimesega rohkem ühiseid huvisid. Sestap - kui teid maha jäetakse, ei tähenda see kindlasti, et olete halb ega väärigi kedagi.

Müüt 3. Armukadedusega kaasnev valu ja piin jääb mind saatma kogu elu.

TA:Küsige endalt: kas te olete igas oma suhtes tundnud piinavat armukadedust? Kui vastus on "ei", siis võib oletada, et tegemist on olukorrast sõltuva tundega. Nagu mainitud, on see üsna normaalne. Igale tegevusele on olemas õigustatud reaktsioon ja teie armukadedus võib olla antud olukorras täiesti adekvaatne. Kui vastuseks on aga "jah", siis on teil ilmselt asja psühholoogide pärusmale. Sel juhul võib olla tegemist isikliku omapäraga ja on palju viise, kuidas sellega toime tulla.

Mida armukadedusega ette võtta?
TA: Parim kaitse armukadeduse vastu on hea suhe. See tähendab, et ennetamine on etem kui ravi. Aga mis saab siis, kui armukadedus on juba tekkinud? Soovitan avameelset väljendust: "Ma tunnen..." Näiteks märkate, et partner flirdib peol atraktiivse võõraga. Selle asemel, et õelutsedes teda rünnata ja tüli tekitada, üelge talle: "Kui ma nägin sind temaga koos, siis tundsin ärevust, ja mul tekkis hirm, et teie vahel võiks ehk tekkida emotsionaalne side. Tol hetkel kujutasin ma ette, kuidas te kallistate ja teineteist silitate. See tegi mu väga kurvaks ja ma kardan, et sa jätad mu maha." Selline siiras ja mitteründav avaldus annab partnerile võimaluse pakkuda omapoolset toetust ja selgitusi. Kui te aga ei suuda ennast vaos hoida ning ründate ja solvate partnerit, siis pole tal isegi muud võimalust - ta peab ennast kohe kaitsma hakkama. Seega on ausus ja siirus oma tunnete ülesnäitamisel alati parim viis armukadedusega toime tulla.

/Toimetas: Helena-Reet Ennet/