Reklaam sulgub sekundi pärast

VÄRSKE KLASSIKA: ballett “Giselle” Rahvusooperis Estonia

Romantilise balleti tippteos "Giselle" on alates esietendusest 1841. aastal inspireerinud mitmeid koreograafide põlvkondi ja tema lumm ei ole kadunud ka praegu.

Teeb uhkeks, et Eestis on olemas nii kõrge tasemega ooperi- ja balletiteater, nagu seda on Estonia. Külastasin koos teismelise tütrega "Giselle’i" lavastust juunis, kui ballett oli olnud laval kaks kuud - "Giselle" esietendus Rahvusooperis Estonia 7. aprillil 2017.

Veidi balleti saamisloost: "Giselle" on Adolphe Adami ballett Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges’i, Théophile Gautier’ ja Jean Coralli libreto Heinrich Heine ainetel. Maailma esietendus toimus 28. juunil 1841 Salle Le Peletier’s Pariisis. "Giselle’is" sulanduvad imeliseks tervikuks suurepärane süžee, muusika ja kaunis liikumine.

Lühidalt sisust – vooruslik külaneiu Giselle armub aadlinoormehesse, kellega abielu on toonaste kommete kohaselt niikuinii lubamatu. Kui Giselle saab aga teada, et Albrecht on juba kihlatud, murrab see ta südame ja ta sureb. Pärast surma liitub Giselle hüljatud pruutide kättemaksuhimuliste hingede ehk vilidega. Kaunid, kuid kurjakuulutavad vilid on balleti üks vaatamisväärsusi ja kananahk tuleb ihule, kui pruutkleitides ja loorides neiud laval sünkroonis liiguvad.

Kui esimene vaatus on rõõmus ja värviline, siis teist vaatust ei kutsuta asjata "valgeks". Vilide valged pruutkleidid ja lavale voogav valge udu on lummavad.

Kui Giselle’i armastatu Albrecht süümepiinades neiu hauale tuleb, siis vilid soovivad ta hukutada, kuid Giselle’i kustumatu armastus päästab noormehe vilide nõiduslikust ja hukutavast tantsukeerisest.

Lisaks kostüümidele jättis nii mulle kui tütrele võimsa mulje lavakujundus koos valgustuse ja udu-efektidega. Olime kogu etenduse haaratud ja kauni tantsu lummuses.

Kuigi balleti vanuseks on juba 170 aastat, ei ole see oma värskust kaotanud, mis sest, et tavad ja kombed on vahepeal palju muutunud. Armastus köidab igas vanuses publikut ja nii on ka "Giselle’il" kõigile vaatajatele oma armastuse sõnum. "Giselle" on ka suurepärane sissejuhatus balletimaailma, kuhu soovitan suuremate lastega minna – ilus muusika ja kaunid kostüümid paeluvad ka noort publikut.

Etendust külastas Marget Haug

Etenduste ja piletiinfo SIIN

[gallery ids="1855014,1855020,1855027,1855036,1855042,1855048,1855055"]