Reklaam sulgub sekundi pärast

Villu kolumn: kuidas aidata ülikontrollivat partnerit?

On igati normaalne, kui sinu kaaslane tunneb huvi su tööalase elu ja vaba aja veetmise vastu. Ometi muutub see huvi vahel täiesti maniakaalseks ning tundub, et sinu tegevuste täpne jälgimine on saanud tema elu eesmärgiks. Vahel võib jääda mulje, et liigselt kontrolliva mehe või naisega kooselu on võimatu. Ometi sõltub suhte edasine areng ja saatus väga palju sinust endast.

On igati normaalne, kui sinu kaaslane tunneb huvi su tööalase elu ja vaba aja veetmise vastu. Ometi muutub see huvi vahel täiesti maniakaalseks ning tundub, et sinu tegevuste täpne jälgimine on saanud tema elu eesmärgiks. Vahel võib jääda mulje, et liigselt kontrolliva mehe või naisega kooselu on võimatu. Ometi sõltub suhte edasine areng ja saatus väga palju sinust endast.

 

Loomulikult tuleb elukaaslase tegemistesse suhtuda mõistlikult ning anda ruumi iseseisvalt toimetamiseks. Äärmuslikult kontrollivad inimesed seda ei suuda ning vajavad pidevalt infot sellest, mis teise elus momendil täpselt toimub. Nad sekkuvad pea kõigesse: milliseid riideid teine kanda võiks, kui palju peaks ta solaariumis käima, millist meiki kasutama, kuhu minema või mitte minema jne. Säärane tegevus võib saada suhtele saatuslikuks, sest teine inimene lihtsalt ei kannata seda välja.

Mida siis sellises olukorras teha? Alljärgnevalt on ära toodud mitme inimese mõtteid, kes on püüdnud sellist suhet parandada.

Mõistmine. Esiteks tuleb muidugi püüda oma partnerit mõista. Mitmel juhul on tema kontrollimise vajadusel väga selged põhjused minevikust, näiteks ta eelmine partner on teda petnud, olnud paralleelsuhtes vms. Tasub alustada sellest, et lihtsalt räägid oma partneriga täiesti siira kavatsusega mõista ja aru saada, miks ta nii teeb. Sinu taju sellest, miks ta nii käitub võib oluliselt muutuda, kui ta avaldab sulle rohkem taustapõhjusi. Vaevalt, et ta on oma põhiolemuselt lihtsalt üks väga halb terroriseeriv inimene, kes sinust üldse ei hooli. 

Samuti tasub erapooletult oma käitumist hinnata. Kui sa ikka sõprade või sõbrannadega igal kolmapäeval, reedel ja laupäeval hommikutundeni väljas käid, on igati loomulik, et partner muutub ärevaks. Lisaks on olnud võib-olla juhuseid, kus sa oled öelnud, et lähed ühte kohta, aga jõudnud välja mujale. Temale võib see tunduda solvav, valelik ja meeletuid kahtlusi tekitav. 

Kindlasti mängib rolli ka see, kuidas sa vastassugupoole esindajatesse suhtud ning milliseid signaale välja saadad. Kui sulle näiteks meeldibki vahel veidi flirtida ja käia teiste meeste või naistega koos erinevatel üritustel või ettevõtmistel, siis tõenäoliselt oled ise suures osas säärase käitumise tekkimisele kaasaaitajaks. Äreva partneri puhul võimenduvadki kõik säärased signaalid sadades kordades. Vahel võib ta ärevust kasvatada ning sundmõtteid toita ka mitme aasta vanuse sinu jaoks tühise episoodi meenutamine oma peas.

Tunded. Inimese vajadus teise elu kontrollida põhineb sageli lahendamata sisekonfliktidel ning madalal enesekindlusel. Väga levinud on see, et teise inimese elu juhtimise ja korrastamise kaudu püütakse kompenseerida segadust enda sees. Loomulikult ei ole see lahendus ja partneril tuleb sellest aru saada. Tihti hakkab su partner ka seda mõistma, kui temaga hoolivuse kaudu suhtled.

Kui sa ise ei anna põhust armukadeduseks, siis pead ise otsustama, kui palju sa oma partnerit armastad ning kas oled valmis pingutama, et aidata lahendada tema sisemisi probleeme. See ei ole lihtne tee ning saad toeks olla vaid siis, kui sa tunned siirast armastust ja oled otsustanud, et just tema on sinu jaoks ainuke. 

Seda teed minnes tasub esmalt rääkida partneriga põhjustest,  miks sa temast hoolid ja teda armastad. Saad avaldada talle oma põhjused ning küsida tema omasid. Just veendumine selles, et teineteist õigetel põhjustel armastate, loob eeldused kontrollivajaduse vähendamiseks suhtes.

Koostöö. Mõistes, et tegemist on valdavalt partneri sisemiste probleemidega, tuleb teda maksimaalselt toetada võimaldamaks tal oma seisundeid paremini juhtida. Hästi on toiminud see, kui hakkate lihtsalt rohkem aega koos veetma ning väldite olukordi, millega partneril seostus kõige kõrgem ärevus.

Näiteks on võimalik mitmeid asju, mida varem eraldi tegite, nüüd koos teha. Just ühistegevused ning sinu siiras soov talle vastu tulla ning teda mõista, aitab väga palju. Tihti võib muutuda sel viisil asjade partneriga koos tegemine ka palju nauditavamaks sulle endale. Kui ka partner seda näeb ja tunnetab, hakkab ta ka ise järjest enam huvitavaid tegevusi välja pakkuma.

Partneri aitamisel on väga suur roll ka suhtlemisel ning tema tundma õppimisel. Mitmed inimesed on avastanud oma kallima juurest uut ka pärast mitmeaastast kooselu. Just siiras soov minna sügavuti ning kogeda oma partneriga koos uusi elamusi erinevates kohtades, aitab maandada tema ärevust.

Mitmel juhul on muutunud kontrollimise vajaduse all kannatanud suhte osapool väga mõistlikuks, sest teine on talle vastu tulnud. Just need on tegelikult momendid suhtes, kus sinu käitumisest  oleneb suurel määral suhte tulevik. Näiteks, kui näed, et su partneril hakkab tekkima säärane ärevus ning kontrollimise vajadus, on väga lihtne talle emotsionaalselt selg keerata. See tähendab, et mõistad ta hukka ning hakkad veelgi rohkem teistega suhtlema.

Ometi on suhte huvides just sellistes olukordades suunata oma täis tähelepanu partnerile ning astuda samme tema suunas, mitte temast eemale. Agressiivne kontrollivajadus on tegelikult partneri abipalve. Kui ta ütleb midagi stiilis: „Sind ei saa üldse usaldada, sa tõmbad teistega ringi, sind ei huvita meie suhe, sa pole kättesaadav, ma ei saa sinus kindel olla, sest sa oled ebastabiilne ja halb inimene,“ siis tegelikult võib see tähendada: „Palun aita mind, mul on praegu väga raske, tunnen ennast üksi ja ebakindlalt, armastan sind ja vajan su hoolivust.“

Inimesed, kes pole partnerist eemaldunud ning on suutnud läheneda siira kavatsusega mõista ja aidata, ei kahetse seda. Väga tihti on selle tulemusena suudetud koos teistel alustel ning usalduslikult edasi minna. Armastust paarisuhtes ei saa olla ilma sügava usaldusliku sõpruseta, mille reeglite kohaselt on vaja kaaslast järele oodata ning august välja tõmmata, kui ühisel teel midagi juhtub. 

Suure kontrollivajadusega inimesed ei ütle sageli asju ise välja õigeta nimedega, vähemalt mitte alguses. Nad õigustavad oma käitumist ning püüavad vigu leida sinust, teistest ja väliskeskkonnast. Ometi on nende sisemuses sageli olemas armastus sinu vastu ja just seda tasub ka sul otsida ning võimendada.

 

Villu Parvet Buduaarile