Reklaam sulgub sekundi pärast

VILLU PARVET: KUIDAS TULLA TOIME mehe sõpradega

Igas uues suhtes tuleb mõlema osapoolega kaasa päris suur koorem. Kui leiad endale mehe, siis saad kauba peale ka tema sõbrad. See ei olegi eeskätt hea või halb, pigem on see lihtsalt paratamatu ning sellega tuleb toime tulla.

 

Sõprade ja lähemate tuttavate mõju mehe käitumisele on palju suurem kui naised vahel arvavad. Osad sõbrad võivad olla meile väga heaks eeskujuks kvaliteetse ja usaldusliku suhte loomisel. Teised jälle võivad võtta oma elu-eesmärgiks suhte lõhkumise, sest on ise kibestunud ning ei taha oma kamraadist ilma jääda. Igal juhul on sul kasulikum selle „koormaga“ aktiivselt tegeleda.

Sõprade ootused määravad mehe standardid. Väga sageli kujundavad just sõprade ootused meie suhtes välja standardid erinevates eluvaldkondades. Tegelikult vastavalt sellele toimime ka suhtes sinuga. Kui sõprade nõudmised füüsilisele tervisele, rahalisele seisule, lähisuhetele jne on sinu omadest madalamad, siis enamasti hakkavad nad suhte arengut takistama ning  meid „kinni hoidma“. See on ka loogiline, sest ei taheta „kuskile kõrgemale“ ära lasta ühte omade hulgast. Säärase käitumise taga ei pruugigi olla halba kavatsust, meist ei taheta lihtsalt „ilma jääda“.

Ära kohe ära hirmuta! Suur viga, mida naised teha saavad, on mõne üksiku tunnuse alusel meie sõprade hukkamõistmine. Kardame seda ning just sellel põhjusel võime proovida sind oma sõpradest „eemal hoida“. Kõige parem, mis naine teha saab, on siinkohal mõistvuse väljanäitamine. Kui näeme, et soovid siiralt sõpradega tutvuda, võtame su nendega suhtlemisel julgemalt kaasa (ära siis karda tulla ka palun). Samuti mõjub pigem positiivselt, kui näiteks meie sõpru aeg-ajalt ise külla kutsud – tihti saad just sel viisil aimu, millise supi sisse oled sattunud :).

Head, pahad ja mõttetud. Meil on tihti uskumatult erinevaid sõpru ja lähituttavaid. Naisena saad jaotada nad suhtes käitumise alusel erinevatesse kategooriatesse. Osad neist on „head“ (armastavad partnerid, hoolivad isad, vahel isegi korralikud abielumehed), „halvad“ (näiteks aktiivsed võrgutajad, oma naise petjad, mitmenaisepidajad) ja „mõttetud“ (kaasa lonkijad, naistes pettunud, pidevalt abi ja tuge vajavad). Esimene asi on olukorra kaardistamine. Praktika näitab, et võid vahel korralikult üllatuda. Igal juhul on oma kutsika kodustamisel hea teada, milliste koertega ta veel ringi jooksis ja jookseb.

Halva mõju vähendamine. Esmalt on olulisem vähendada halba mõju. Kasulik on alustada tööd sõpradest, kes oma naist ise petavad või massiliselt „naisi võtavad“. Võin täie veendumusega öelda, et selliste sõpradega suhtlemisel on su mees vaid ühe sammu kaugusel petmisest. Tihti „aitavad“ sellised sõbrad tihti ehitada olukordi, kus su mees lihtsasti murdub (nagu ütlesin, ei taha me kaotada ühte enda hulgast). Kui täiesti erapooletult mõelda, siis mida „huvitavat“ olekski meil teha sõbraga, kes hommikust õhtuni naiste jälitamisest räägib ja seda teeb? Ainult ühineda :). 

Ole hoolas perenaine! Kui oled mõistnud, kellega tegemist, siis tasub lihtsalt piirata meil selliste sõpradega koos „ära kadumist“. Kui tegemist on ka esmapilgul süütu üritusega, ei olegi mingit põhjust, miks sa ei peaks meiega kaasa tulema. Kui aga me siis minna ei soovigi ja ütleme, et „tahame lihtsalt sõbraga natuke suhelda“, lase meil ta endale külla kutsuda. See kõik võib tunduda pisut emalikult ülehoolitsev, kuid usu – see on vajalik, kui sa ei taha, et peaksid varsti ennast hõõruma unustanud kutsikat mõne posti (või emase) küljest ära rebima.

Võimenda positiivset. Oska hinnata kategoorias „head“ olevaid sõpru ning soodusta nendega suhtlemist. Väga tihti on neil olemas ka naised, kellega saad moodustada „ühisrinde“. Säärane mõistuse piires „naabrivalve“ toimib kõige paremini, sest suure tõenäosusega on ka talle abikäsi teretulnud – maadleb temagi ju samade probleemidega. Samas - ilma irooniata -  see lõpuks isegi meeldib meile, sest saame endiselt oma sõbraga suhelda ning näeme, et ka sina ei tõrju teda. Samuti võid nii leida endale ka täiesti häid sõbrannasid, kellega seob sind ka muu peale ühte tõugu kutsikate.

Ühised tegevused. Kõige kasulikum sinu jaoks on suunata meid planeerima ise ühistegevusi sääraste sõpradega. Näiteks soodustada seda, et suhtleksime nendega meie ühiste huvide osas (trennis käimine, äriline koostöö, kodused peod). Arvesta, et su kutsikas on siis heades kätes ka siis, kui perenaised kaasas ei käi. Sellise korralduse tulemusena soovime järjest rohkem suhelda suhte mõttes asjalike sõpradega. Ära üllatu, kui hakkame siis varsti juba ise julgemalt (kaasa)rääkima abiellumisest või isegi lastest (NB! Oluline muidugi, et need „head“ sõbrad ise oma elu ja naisega rahul oleksid :).

Arvesta vastupanuga. „Halvad“ ja „mõttetud“, osutavad tõenäoliselt sinu tegevusele ka teatud vastupanu. „Mõttetud“ leiavad tavaliselt uusi ohvreid, kelle külge klammerduda, „halvad“ püüavad aga leida võimalusi su mehe „tagasi toomiseks õigele teele“. Kõige parem on jääda kindlameelseks ja meiega sellest ausalt rääkida. Kui selgitad ära, miks sa nii suhtud (faktiliselt on ära tõestatud, et mehed petavad kaks korda suurema tõenäosusega, kui suhtlevad pidevalt petvate või „ringi tõmbavate“ sõpradega) ning sinu käitumine lähtub armastusest, mõistame sind küll – ega mee nii rumalad ka ei ole.

Hoolitse, austa ja mõista. Kui näeme, et saame pidevalt tunnustust ja mõistvat käitumist ka sinu poolt, siis harjumegi sinu soovitud viisil toimima. Selles mõttes pole tõesti üldse kohatu mehe kasvatamise võrdlemine kutsika omaga. Premeeri meie head käitumist sellega, et meid tunnustad, kiidad ja tänad. Tee seda näiteks ka meie heade sõprade ees ning näed, kuidas sind tänu sellele veelgi rohkem hindame. Ära aga meie elu üle-planeeri. Kui näed, et liigume „õigel teel“, lase meil edasi minna ja sekku jõulisemalt alles siis, kui hakkame sellelt kõrvale kalduma :).

Ole ka ise eelkõige sõber. Igas lähisuhtes on nii romantiline, füüsiline kui ka lihtsalt sõprusel põhinev osa. Me austame sind ning oleme väga palju suurema tõenäosusega sulle truud, kui oled lisaks kirglikule partnerile ning armastavale naisele ka sõber. Sõprus on vaieldamatult kõige olulisem alus pikaajaliselt toimivateks suheteks. Saavuta meiega samasugune usalduslik kontakt, nagu on meil parimate sõpradega ning näed, kuidas hakkame järjest rohkem sind usaldama ja austama. Oma lähedastele sõpradele me ei valeta ning andestame ka tunduvalt rohkem :).

 

Villu Parvet
Ilmunud ajakirjas Buduaar