Reklaam sulgub sekundi pärast

Vitamiinipomm mandariin: milliseid vitamiine sisaldab?

 

 

Ilmselt ei puudu üheltki jõululaualt kausike oranžide ja maitsvate mandariinidega. Lisaks heale maitsele on mandariinid ka tervislikud, sisaldades kahte põhivitamiini ja hulgaliselt teisi oraganismile vajalikke vitamiine.

 

 

Ilmselt ei puudu üheltki jõululaualt kausike oranžide ja maitsvate mandariinidega. Lisaks heale maitsele on mandariinid ka tervislikud, sisaldades kahte põhivitamiini ja hulgaliselt teisi oraganismile vajalikke vitamiine.

 

Vitamiin A

Retinool ehk vitamiin A, mis leidub enamuses kollastes ja punastes puu- ja juurviljades. Vitamiin A on tähtis luudele, hammastele ning nägemusteravuse hoidmiseks. 

A-vitamiini pikaajaline defitsiit võib põhjustada silma kuivust, vähendada nägemisvõimet kuni nägemise kaotuseni, tekitada naha- ja hingamisprobleeme ning kõhulahtisust.

Lisaks antioksüdatiivsetele omadustele võib A-vitamiinil olla ka vähivastane toime, kuid hetkel selle kohta tõendid veel puuduvad. 

Pisike mandariin sisaldab 30% soovitavast A-vitamiini kogusest päevas.

 

Vitamiin C

Vitamiin C on tuntud kui närvi- ja imuunsüsteemi turgutaja. C-vitamiin tõstab nakkustevastast immuunsust, suurendades kaitserakkude aktiivsust ja immunoloogiliste ainete tootmist, mis takistavad viiruste paljunemist.

C-vitamiin on hädavajalik terve naha säilitamiseks ja kortsude ilmumise pidurdamiseks. C-vitamiini puudus meie igapäevatoidus kutsub esile ainevahetusliku häire ehk nn kevad- ja sügisväsimuse.

Üks, keskmisest suurem mandariin sisaldab ligi 50% päevasest soovitatavast C-vitamiini kogusest.

 

Teised vitamiinid:

Mandariinid sisaldavad hulgaliselt ka teisi vitamiine, kuid seda vähemal määral ehk 5% soovitatud päevasest kogusest. 

 

E- vitamiin on tuntud eelkõige kui iluvitamiin, tugevdades nahka, ennetades ja ravides arme ning tugevdades hapraid juukseid.

B1- vitamiin turgutab vaimu ja närve.

B2- vitamiin annab energiat, toidab nahka, juukseid ja küüsi ning tugevdab silmanägemist.

B3- vitamiin on vajalik närvikoe, naha ja soolestiku limaskesta normaalseks arenguks. 

B5- vitamiin on kuulus oma nahka taastavate omaduste poolest. Lisaks saab B5st energiat ning leevenust stressi korral.

B6- vitamiin on vajalik eelkõige närvikoe, lihaskoe ja naha normaalseks talitluseks. Lisaks aitab B6 vitamiin tugevdada veresoonte seinu.

B9- vitamiin ehk foolhape reguleerib vereloomet ning korraldab rasvainevahetust.

Mandariinidest saad veel lugeda SIIT.
allikas: www.livestrong.com
Triin Tisler