Reklaam sulgub sekundi pärast

YOUTUBE’I PRINTSESS MARIA RANNAVÄLI ajakirjas Buduaar Teen

Maria Rannaväli on Tallinnast pärit 13aastane neiu, kes on suutnud võita tuhandete (täpsemalt vähemalt 50 000 inimese) südamed, olles lihtsalt tema ise. Nimelt on ta suutnud oma igapäevaelu võlu ja valu kaameraga jäädvustades tekitada huvi nii paljudes, et nüüdseks on ta Eesti üks tuntuimaid ja armastatumaid youtuber’eid, keda teab ilmselt iga Buduaar TEENi lugeja. Kuigi Maria graafik on ulmeliselt tihe, leidis ta siiski aega, et rääkida meile endast ja videoblogimisest täpsemalt.

Maria Rannaväli on Tallinnast pärit 14aastane neiu, kes on suutnud võita tuhandete (täpsemalt vähemalt 50 000 inimese) südamed, olles lihtsalt tema ise. Nimelt on ta suutnud oma igapäevaelu võlu ja valu kaameraga jäädvustades tekitada huvi nii paljudes, et nüüdseks on ta Eesti üks tuntuimaid ja armastatumaid youtuber’eid, keda teab ilmselt iga Buduaar TEENi lugeja. Kuigi Maria graafik on ulmeliselt tihe, leidis ta siiski aega, et rääkida meile endast ja videoblogimisest täpsemalt.

Kirjelda end viie sõnaga!
Positiivne, energiline, uudishimulik, kohusetundlik ja hajameelne.

Milline on sinu suhe internetiga (millal ja miks hakkasid kasutama ning millised olid sinu esimesed kogemused)?
Päris täpselt isegi ei mäleta, millal esimest korda internetiga kokku puutusin, arvatavasti juba vägagi noorelt. Esimene isiklik sotsiaalmeediakonto oli Facebookis, mille tegin 2011. aastal. Sealt edasi tulid kõik muud kohad nagu Instagram, Snapchat jne.

Kelleks tahtsid väiksena saada?
Väga pikka aega tahtsin saada õpetajaks, aga olen unistanud ka disaineri-, jumestaja- ja juuksuriametist.

Millest unistad nüüd?
Jätkata kõige muu ehk kooli ja tantsimise kõrvalt ka Youtube’iga (ja võibolla kunagi sellega ka elatist teenida) nii, et ajakava oleks paigas ja jõuaksin teha nii palju kui vähegi võimalik. Kindlasti vanemaks saades ka palju reisida.

Millal ja kuidas leidsid tee Youtube’i videoteni?
Teised youtuber’id olid (ja on siiani) mulle suureks eeskujuks ja imetlen alati nende naljakaid ja hästi tehtud videoid. Ükskord mõtlesingi, et peaksin ise kätt proovima ja järgmisel päeval tegin oma esimese video Youtube’i.

Kas tundsid algusest peale, et sind ootab ees edu?
Alustasin videote tegemist kohe alguses selle ideega, et vaikselt katsetada ja vaadata, kuhu asjad viivad. Mitte kunagi ei oleks ma osanud unistada isegi tuhandest jälgijast mitte... Rääkimata 20 000, kuhu praegu jõudnud olen. Olen kõige üle äraütlemata tänulik.

Kas oled reaalselt sama elav ja enesekindel kui videotes? Kui jah, siis kas oled alati olnud?
Olen eluaeg tegelikult inimestega päriselus suheldes tagasihoidlik ja arg olnud. Kui videoid tegema hakkasin, siis mu enesekindlus tõusis, kuid siiski oli enda toas kaamera taga nii palju turvalisem ja reaalsuses jäin pigem vaikseks. Nüüdseks on tänu videotele mu enesekindlus nii palju kasvanud, et üritan kõigiga kohe alguses avatud ja julgem olla ning kuna mul on võimalus tänu videotele pidevalt uusi inimesi kohata, siis arvan, et selline oskus esimesel kohtumisel avatud ja sõbralik olla on mulle vägagi kasuks. 

Kuidas suhtuvad sinu vanemad ja vanavanemad sinu „ametisse”?
Olen kohanud palju omavanuseid, kes tahaksid videoid teha, aga nad ei saa selle koha pealt oma vanemate toetust. Minul on sellega õnneks väga-väga hästi läinud ning mu vanemad toetavad mind 100%. Vanavanemad ei pruugi küll alati mõista, mida ma siin internetis täpselt teen, aga ka nemad toetavad ja aktsepteerivad mu tegemisi.

Kui oluliseks pead oma pere ja sõprade arvamust sinu videotest?
Peaaegu iga kord, kui laen video üles, saan tagasisidet oma empsilt või parimatelt sõbrannadelt. Muidugi on see oluline, kuidas neile video meeldis, aga kui kellelegi ka ei meeldinud, pole hullu. Kohe kindlasti ei ole mu eesmärk teha videoid, mis kõigile siin maailmas meeldiksid ning see polekski kunagi võimalik.

Mis sind inspireerib?
Algusest peale on minu jaoks olnud üks suur inspiratsiooniallikas teised youtuber’id. Need, kellel jälgijaid üle miljoni ja kes on väga kaugele jõudnud. Peale hiljuti toimunud Eesti youtuber’id LIVE’i olen aga aru saanud, et minu kõige suuremaks inspiratsiooniks on minu enda fännid, kes mind ikka ja jälle toetavad. Suur aitäh teile!

Mis on see, mida sa ei osanud väiksena hinnata, aga nüüd oskad?
Ma arvan, et head sõbrad ja toetav perekond. Väga tihti on just minu parimad sõbrannad need, kes mu tuju heaks teevad ja tuletavad meelde, kui kaugele olen jõudnud ja see on minu jaoks väga oluline. Ilma toetava perekonnata poleks ma mitte kunagi nii kaugele jõudnud ja hindan seda iga päevaga aina rohkem (erilised tänusõnad empsile, kes mind iga päev välja kannatab).

Kas oled hinges linnabeib või maatüdruk?
KINDLA PEALE linnabeib. Ei ole kunagi maal elanud ja praegu ei kujutaks enda elu seal ettegi.

Mis on sinu lemmikaine koolis ja mis tundi sa üldse ei salli?
Minu kõige nõrgem aine koolis on ilma kahtlusteta 100% geograafia. Alates selles ajast, kui seda õppima hakkasin, pole see õppeaine mulle mitte kunagi meeldinud. Ma arvan, et lemmikõppeained on kokandus ja kirjandus.

Mida teeksid, kui Youtube’i ei olekski olemas?
Ma arvan, et teeksin sarnast sisu nagu praegu, lihtsalt muudes keskkondades (nt blogi).

Milline on sinu kõige ägedam video?
Ma ise ei oska täpselt öelda, aga siiani on kõige edukam video on olnud „Algkool vs põhikool”.

Riietusese, mida sa mitte kunagi ei kannaks?
Alt laienevad teksad. (But you never know...)

Kui sul oleks supervõime, siis mis see olla võiks ja miks?
Ajas liikuda. Kui saaksin minna tagasi minevikku, siis oleks palju asju, mida tahaksin muuta. Ja samuti näiteks aega edasi kerida mõne väga kurva, vastiku või lihtsalt igava hetke ajal.

Mida jälgid poiste juures?
Hea stiil, huumorimeel, usaldus, ausus, ustavus, kannatlikkus, toetus, mõistvus. Need omadused võiksid kindlasti poisil olemas olla, sest olen vahel väga äkiline ja samuti on minuga palju kannatust vaja. Ja kuna tänu Youtube’ile on mul vahel väga kiire, siis kindlasti mõistvust selles osas ja muidugi positiivset suhtumist mu videotesse.

Tunned end hästi, kui...
Inimesed mu ümber mind toetavad ja minu panust videotesse hindavad. Samuti siis, kui keegi mu tuju heaks teeb või mulle toitu ostab.

Kuhu lähed, kui tahad kõigest eemale saada?
Tihti pole minu jaoks isegi vaja kuhugi minna, vaid piisab, kui näiteks helistan kellelegi, kes mu tuju paremaks teeb või lihtsalt söön natuke ja lähen magama. Uni aitab enamike mu probleemide vastu. 

Parim nõuanne, mis sulle antud on:
Sa ei pea mitte kunagi muutuma mitte kellegi pärast ja parim asi, mida sa enda heaks teha saad, on iseendaks jäämine, enda vigade tunnistamine ning endale andestamine. Alates sellest hetkest, kui aktsepteerid, et sa ei saa kõiki õnnelikuks teha ja kõigile meeldida, läheb sul endal nii palju lihtsamaks.

Mida soovitad neile, kes tahaksid samuti youtuber’iks hakata?
Soovitan asjaga lihtsalt alustada ja mitte teiste arvamusest hoolida (pean silmas negatiivset tagasisidet). Muidugi kulub negatiivne arvamus vahel ka ära, sest selle järgi oskad ennast võibolla parandada, aga kohe kindlasti ei tohi seda südamesse võtta. Lõppude lõpuks tuleb teha ikka seda, mis sulle meeldib ja millega sa ise rahul oled. Kindlasti läbi rääkida oma vanematega, sest kui sul on oma vanemate toetus ja nõusolek, sujuvad asjad palju paremini. Samuti olla videote postitamisega järjekindel – mida rohkem hoolt ja aega enda videotesse panustad, seda suurema tõenäosusega saavutad edu.

Artikkel ilmus ajakirja Buduaar Teen november-detsember 2016 numbris.