Reklaam sulgub sekundi pärast

4 OHUMÄRKI, et sinu last kiusatakse koolis ja ta kardab sulle öelda

Koolikiusamise ohvriks võib langeda igaüks – nii eeskujulik viieline kui ka kaheline õpilane, nii teistest eristuv kui tavaline, nii tagasihoidlik kui aktiivne laps. Kindlasti on siinkohal väga oluline roll mängida nii lapsevanemal kui ka õpetajal - just täiskasvanud inimeste abiga saab aidata koolikiusamise ohvreid.

Koolikiusamise ohvriks võib langeda igaüks – nii eeskujulik viieline kui ka kaheline õpilane, nii teistest eristuv kui tavaline, nii tagasihoidlik kui aktiivne laps. Kindlasti on siinkohal väga oluline roll nii lapsevanemal kui ka õpetajal - just täiskasvanud inimeste abiga saab aidata koolikiusamise ohvreid.

Portaal Psychology Today toob välja neli märki, mis viitavad sellele, et sinu last kiusatakse koolis:

1. Ta kardab kooli minna.

Kui sa tajud, et ta tõepoolest mingil põhjusel kardab kooli minna, siis kindlasti uuri tagamaid ja ära süüdista last laiskuses - ta võib üksnes teeselda laiskust, et varjata hirmu.

2. Laps käitub teistmoodi.

Kui laps, kes muidu on rõõmsameelne ja energiline, näib äkitselt kurva ja õnnetuna, siis ära jäta seda niisama. Räägi lapsega, räägi õpetajatega.

3. Sinikad ja kriimud.

Sinikad ja kriimud on märk sellest, et kiusamine on väljunud kontrolli alt ning ilmselt tuleks juba pöörduda ka koolidirektori või isegi politsei poole, sest vägivalda ei õigusta miski. Laps võib sulle öelda, et ta kukkus ja kui see juhtub korra, siis ehk nii oligi, ent kui ta iga nädal sinikaga koju tuleb, on põhjus mujal.

4. Kaotatud asjad.

Lapse asjad nii-öelda kaovad ära - tegelikkuses võtavad kiusajad need ära, kuid laps ei julge seda tunnistada. Seega ta ütleb sulle, et ta kaotas need ära.