Reklaam sulgub sekundi pärast

7 MEHETÜÜPI, KELLEST naised kaarega mööda käima peaksid

Turul on tavaliselt saadaval igasugust kaupa ja kuigi esmapilgul võib tunduda, et valik on mitmekesine, külluslik ja suhteliselt kvaliteetne, siis tegelikult tundub, et üle ühe sammu varjab end maasügavuses mõni inim-maamiin, kes naudinguga ja ehk eneselegi teadmata rikub head tava ja püüab sulle värskete viljade asemel riknenud kaupa pähe määrida, kirjutab Margus Vaher oma äsja ilmunud raamatus "Tee mehe südamesse." Kuidas neid mölakaid päriselus ära tunda ja ägedatest meestest eristada?

Milline mees tuleks kohe kuu tagaküljele maasikaid korjama saata?

1. Eneseimetlejast tropp, kes juba esimesel kohtumisel sulle praktiliselt ühtegi küsimust ei esita, sinu isiksuse vastu null huvi tunneb ja räägib ainult iseendast. Kui äge ta on, millise autoga sõidab, mitu firmat tal on ja et peaksid olema lummatud ainuüksi võimaluse eest temaga suhelda, tegema kolm kukerpalli ja tundma end nagu lotovõitja. Tegelikult on nartsissism tragikoomiline ja eeldaks pigem selle sümptomite all kannatavale isendile kaasa tundmist. Eks vahel tahab porilomp ka end maailmamerena tunda või mõni ogalik on end haugiks mõelnud, aga targem on sellest prügikalast kaarega mööda käia ning lasta tal enne ainuraksest mõneks intelligentsemaks ja südamega eluvormiks kujuneda.

2. Sponsorist mees, kes aru saades, et ta sind oma isiksusega ei köida, pakub sulle raha või muud hüvesid tema seltskonna "nautimise" eest. Enesest lugupidavale naisele tundub selline mees kloun ja limukas - kaks ühes-, samas kullakaevurile äkki jackpot - kõik vaatenurga küsimus. Näiteks ühele mu sõbrannale pakkus mees, kes oli naise poolt sõbratsooni paigutatud, enda vanaema maja müügist poolt ehk 25 000 eurot, kui naine ta tüdruksõbraks hakkab. Mu sõbranna pole ka suupeale kukkunud ja soovitas tal parem see rahasumma Amsterdamis ilusa punase valgusega tänaval sirgeks lüüa või endale äkki eneseväärikus osta.

3. Lahmijast neandertaal, kes ükskõik mis viisil õigustab füüsilist, emotsionaalset või vaimset vägivalda. Olgu selleks kõlavaks õigustavaks loosungiks "Kui armastab, siis peksab" või "Naine peabki teadma, kes on peremees". Küll see kiviajast päris šovinist ja ajukääbik ükskord kaineneb ja kui mitte varem, siis äkki järgmises elus, kui ta naisena sünnib ja omal nahal enda praegust maailmavaadet kogeb. Meest, kes naise vastu kätt tõstab või enda partneri peal ükskõik mis muud vägivallaliiki praktiseerib, pean ma isiklikult täielikuks amööbiks, kellele soovin kiiret paranemist ja rehabilitatsiooni ning miks mitte näiteks Rootsi kardinate taga, kus ta saab endasuguste seltsi nautida. Nii äkki polegi vaja järgmise eluni oodata, et enda maailmapildis mõistmise abil korrektuure teha.

4. Materialist, kes mõõdab kõike rahas. Sellise mehe välimääraja on tavaliselt see, kui ta juba esimestel kohtumistel sinuga kohvikus palub arve tasumisel pooleks teha, ei jäta hea teeninduse eest üldse tippi või jätab arve summast ühe protsendi. Kui sa varem temas peituvat vaesusteadvuses virelevat kopikalugejat ei avasta, siis saad sellest küllap korralikult aimu siis, kui teatad talle, et ei soovi temaga enam järgmisele deidile minna. Sellele järgneb sellise isendi puhul tavaliselt põhjalik aruanne ja presentatsioon, kui palju raha täpselt ta sinuga kohtumiste peale on kulutanud, ning sul veab, kui ta ei tee katset veel see raha sult tagasi küsida.

5. Tänapäevane memmekas, kes pole harjunud ise otsuseid tegema. Temale omane fraas on "Teeme seda, mida sina tahad". Ime üldse, et ta julges sind endaga kohtingule kutsuda, aga midagi on temagi elus õppinud. Oodates, et tema suhtes initsiatiivi ja vastutust võtaks, ettepanekuid teeks, kuhu minna - mida teha, rääkimata sellest, et ta oleks suuteline suhte uuele tasandile viima, lähed tõenäoliselt enne näost roheliseks ja peast halliks. Kõige hullem on see, et kogu vastutust sinule veeretades on tal veel ka pettekujutelm, et on hea ja hooliv mees, sest läheb vooluga kaasa ja on ju nõus sellega, mida sina tahad. Ta ei tea veel, et teadlik mees peakski olema see vool naise jõesängis, mis mängleva kergusega naise hinge kallaste vahel surfab. Mu vanaema kasutab sellise mehe kohta sõna "tuulelipp", sest tal puudub selgroog ja enamasti sellest lähtuvalt ka otsustavus initsiatiivi haarata. On suur tõenäosus, et selline mehetüüp elab siiani enda vanematega ning on sellise elukorraldusega enam kui rahul.

6. Sõltlane. Mees, kes on sattunud mõne tõeliselt tugeva sundkäitumise küüsi. Olgu selleks hasartmängud, nümfomaania, kleptomaania, uimastid, alkohol, nutisõltuvus vms. Paljusid naisi tõmbab nii-öelda piinatud geenius ja murtud tiivaga lind. Kui armastus või sümpaatia sellise pagasiga mehe vastu saab sinust võitu, tasub olla väga ettevaatlik, et see tugev sõltuvusemonstrum ei muutuks tõeliseks energiavampiiriks sinu enda jaoks.

7. Munapea, kes kasutab sind enda eelmisest suhtest ülesaamiseks. Suhtes sellise mehega on tavaliselt temal sulle väga palju tingimusi ja ootusi. Temapoolne armastus puudub ning ta kasutab sind enda hingevalu tuimastamiseks ja enesekindluse taastamiseks, sest oled tema jaoks vaid aseaine. Selline mees tekitab sinus tahtlikult tunde, et pead tema tähelepanu ja helluse kuidagi välja teenima. Väljapoole kuvatakse enamasti, et tegu on ideaalse suhtega, ning valus tõde selgub siis, kui see ärakasutaja on sinu armastusejõu peaaegu täielikult ära tarbinud ning lahkub sinu juurest, naeratus näol, parematele jahimaadele, jättes sind murtud südame ja meretäie pisaratega külmalt üksi.

Katkend on pärit Margus Vaheri värskest raamatust "Tee mehe südamesse," mille esmaesitlus toimub 25.oktoobril Tallinnas Rahva Raamatus. Vaata lisainfot siit