Reklaam sulgub sekundi pärast

9 PÕHJUST, miks sind unetus kiusata võib

Lisaks sellele, et pidev unetus kergesti ärrituvaks ja vihaseks teeb, tõstab see ka kehakaalu ning põhjustab probleeme mäluga. Tihti on unetus tingitud erinevate stressorite poolt, olgu selleks siis positiivsed või negatiivsed sündmused sinu elus. Ajakiri Women's Health pani kirja üheksa kõige enam levinud põhjust, miks unetus üldse tekib. 

1. Depressioon ja ärevus

Kuigi tihtipeale põhjustavad unetust psühholoogilised probleemid, ei ole unetus tingimata seotud mõne haigusega. Erinevad mured ja probleemid mõlguvad meeles ka öösiti ning unetus on kerge tekkima. 

2. Krooniline valu

Valu võivad põhjustada luu- ja lihaskonnahaigused, neuroloogilised haigused, südame- ja veresoonkonnahaigused, hingamisteede haigused, Parkinsoni tõbi ja ka näiteks kilpnäärme üliaktiivsus võivad põhjustada unehäireid.

3. Unerohud

Pikaaegne unerohu kasutamine võib põhjustada unetust, sest nende kasutamine rikub organismi looduslikku unerütmi. Kui organism on unerohtudega harjunud ja sa neid ühtäkki enam ei kasuta, võib see põhjustada võõrutussümptomeid. Preparaadid sobivad eelkõige neile, kellel on ajutised uinumisraskused.

4. Liiga hiline trenn

Õhtul kella viie ja kaheksa vahel spordi tegemine aitab uinumisele kaasa. Kui trenni tegemine jätta hilisemaks, võib see põhjustada unetust. 

5. Muutused elus

Elus ettetulevate muutuste või stressiga kaasas käiv unetus on normaalne ja sellepärast ei peaks muretsema. See on üks viisidest, kuidas meie keha muutustele reageerib ja tavaliselt läheb see mööda, kui olukord rahuneb.

6. Tööga seotud stress 

Stressirohkel ajal muutub ka une struktuur. Eelkõige väheneb sügav uni ja lisandub kerge uinaku faas. Tavaliselt läheb unetus üle, kui probleem laheneb ja stress mööda läheb.

7. Vahetustega tööl käimine

Inimese loodusliku rütmi juurde kuulub, et öösiti magatakse ja päeval ollakse üleval. Õhtuti valmistub keha magamiseks ette, langetades kehatemperatuuri ja tootes melatoniini. Vahetustega tööl käimine rikub antud rutiini ja unetus on kerge tekkima. 

8. Hormonaalsed muutused

Kõige tavalisem menopausi sümptom on unehäired. Need põhjustavad väsimust, meeleoluhäireid ja isegi füüsilisi haigusi. Hormoonravi aitab unehäireid vähendada.

9. Kofeiin ja alkohol

Kohvi, teed ja nikotiini peaks vältima 4-5 tundi enne magamaminekut. Alkohol ei sobi unerohuks, vaid pigem põhjustab unetust. Väikestes kogustes võib alkohol küll uinumisele kaasa aidata, kuid see lõhub une struktuuri ja nõrgendab selle kvaliteeti.