Reklaam sulgub sekundi pärast

ALKOHOLI TARBIMISEL avastati ootamatu tagajärg

Hiljutisest uuringust selgus ootamatu seos alkoholi tarbimise ja melanoomi haigestumise vahel. Nimelt väidab uuring, et alkohol suurendab mitmekordselt riski haigestuda melanoomi. Veel pole selge, millest selline seos tekib, kuid vägijoogi tarbimist on ka varem erinevate vähkidega seostatud, vahendab uudisteagentuur Duodecim. 

Uuring avaldati ajakirjas European Journal of Nutrition ja see põhineb kahekümnel varasemal uuringul, 11 000 melanoomi haigestunul ja 1,6 miljoni inimese terviseandmetel aastatest 1986-2016. 

Tulemusest selgus, et inimestel, kes tarbisid sagedasti ja ohtralt alkoholi, oli risk haigestuda melanoomi lausa kolmandiku võrra suurem kui neil, kes jõid vahetevahel ja vähe. 

Uuringus võeti arvesse ka osalejate päikese käes veedetud aega ja muid asju, mis võisid tulemusi mõjutada. Teadlased pole veel selgusele jõudnud, millest selline seos tekib. On võimalik, et melanoomiriski suurendab pelgalt alkohol, kuid ka muud eluviisid võivad selgitada seost.

Viimase sajandi jooksul on nahavähist saanud valgete inimeste seas võimas, kuid vähetuntud epideemia, ja nii on nahakasvajad ühed sagedamini esinevad vähivormid. Vähiliit juhib tähelepanu, et viimase kümne aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra.