Reklaam sulgub sekundi pärast

ANNE SMITH: Hiline söömine, rasvapõletus ja kaalulangetuse väljakutsed

Saan igapäevaselt oma postkasti erinevaid küsimusi kaalulangetamise ja rasvapõletuse müütide teemal. Loomulikult ei saa väita, et on olemas üks ja ainus tõde, sest iga inimene on omamoodi ja eriline. Näiteks see dieet, mis endomorfist kehatüübiga Tiiule toimib ei pruugi ektomorfi kehaga Marile kaugeltki sobida aga lähtudes isiklikest kogemustest ja teaduslikest uuringutest saab mõned üldistavad müüdid ja kaheldava väärtusega müüginipid uude valgusesse paistma panna küll.

Saan igapäevaselt oma postkasti erinevaid küsimusi kaalulangetamise ja rasvapõletuse müütide teemal. Loomulikult ei saa väita, et on olemas üks ja ainus tõde, sest iga inimene on omamoodi ja eriline. Näiteks see dieet, mis endomorfist kehatüübiga Tiiu puhul toimib, ei pruugi ektomorfi kehaga Marile kaugeltki sobida, aga lähtudes isiklikest kogemustest ja teaduslikest uuringutest, saab mõned üldistavad müüdid ja kaheldava väärtusega müüginipid uude valgusesse paistma panna küll.

Täna arutlen, toetudes oma kogemustele ja teadmistele, hilise söömise, rasvapõletuse ning fitnessväljakutsete teemal.

Hiline söömine võrdub suurem number kaalul?

Kõik me oleme kuulnud väiteid ja veendumusi, et peale kella kuut õhtul söömine teeb paksuks või et öösel söömine on kindel viis jämedamaks saamiseks. Olen kindel, et tegemist on väga ühekülgse meelevaldse avaldusega ja reaalses elus see päris lõpuni paika ei pea. Meie seas on palju inimesi, kes tavapärast ööpäeva rütmi ei jälgi, kuna peavad näiteks öises vahetuses töötama. Kui inimene oma unevajaduse rahuldab hoopis päeval, mitte öösel, siis oleks kehale kohutav stress ja meelele meeletu piin olla öö otsa söömata. Jah, öösel on ainevahetus veidi aeglasem ja soovitaks öisel režiimil panna veel suuremat rõhku tervislikumatele valikutele, AGA täiesti söömata olemine on pikas plaanis ebatervislik.

Reaalsus on, et pikemas plaanis on oluline see, kui palju kaloreid endale kõriaugust alla kallad, mitte milline toidukord täpselt oli rammusam või milline ära jäi. Kui eesmärgiks on tervislik kaalulangetamine, siis on oluline teadvustada ja võtta vastutus selle eest, mida sa sööd, milleks ning kuidas.

Seepärast kasutavad osad fitnessistid ka cheat meal'e ehk patutoidukordi, sest üks või mõni üksik rammusam toidukord ei tee sind kohe paksuks ning pikalt madala kaloraažiga dieedil olles isegi ergutab ainevahetust. Eesmärkide saavutamiseks peavad fitnessistid head ülevaadet oma tarbitavast toidust, planeerivad oma toidukordi ja vastavalt arengule ja vajadustele reguleerivad makrosid, kaloraaži, koguseid jne.

Mina isiklikult olen tuliselt food prep'i ehk toidu ettevalmistamise ja toidukordade isetegemise ning planeerimise usku ning leian, et kui suudad oma makrodesse aeg-ajalt patuse pala ära mahutada, siis anna tuld ja naudi täiega! Tervislik toitumine ei tohiks muutuda stressi allikaks.

Populaarsed fitnessväljakutsed

Igaüks meist on näinud või isegi proovinud erinevaid fitnessväljakutseid. Näiteks et tee sada kükki päevas kuu aja jooksul ja saa omale unistuste tagumik nagu sinu lemmikkuulsusel (mis siis, et too näiteks hiljuti tunnistas, et ilukirurg on ta uue prinkis pepu autor) või et jookse nädal aega järjest teatud arv kilomeetreid ning langeta kaalu 10 kilo jagu. 

Mul isiklikult ei ole mitte midagi fitnessväljakutsete vastu, kui see on midagi, mis innustab inimest pikaajalise muutusele, mitte ainult sellele, et lühiajaliselt kellelegi ära teha ning hiljem olla samasugune või hullemgi laiskloom edasi. Kõik on jälle kinni järjepidevuses, motivatsioonis ja kannatlikkuses. Iga mõtlev inimene saab ka ju aru, et ta võib kuu aega vehkida kõhulihaste harjutusi teha, aga kui toitumine on sama, mis varem, siis on lihastel raske pekikihi alt välja paista. Lisaks, kuu ajaga on naiivne loota suuri muutusi. Ma usun, et oluline on olla laiemas tulevikus paremas vormis, terve, õnnelik ning sihikindel, mitte rahulduda väikeses seltskonnas järgmise väljakutse võitjaks pressimisega ning võites siiski avastada, et pole ikka oma kehaga rahul.

Tihti on erinevate väljakutsete miinusteks ka see, et harjutusi sooritades pööratakse vähe tähelepanu korrektsele tehnikale ning halvemal juhul tekib isegi vigastamise oht.

Kuna tihti on motivatsiooni ja kannatliku meele säilitamine pigem raske, siis on ka inimlik, et lihtne on punnitada ära pigem teatud lühem periood kui proovida olla tubli iga päev ja edaspidises elus.

Rasvapõletus ja rasvapõletajad

Tihti küsitakse mult, et kuidas rasva põletada ainult taljelt. Pean avaldama saladuse, et lokaalset naturaalset rasvapõletust EI OLE olemas. Rasvapõletusel mängivad olulist rolli näiteks geenid ja ilma lihastrennita on pea võimatu kehakuju parema vormi suunas muuta. 

Nii, nagu rasva vaenlase, nõudepesuvahend Fairyga keha pesemine rasvakihti me kehal õhemaks ei muuda, ei ole ka väga loota, et dieediga ainult taljelt rasv sulaks.

Kui soovid peenemat taljet, siis tuleb muuta toitumist, et rasva osakaalu kehas vähendada ning soovitan hakata tegelema teadliku jõutreeninguga, et keha vormida. Isegi kui loodus pole andnud liivakella figuuri, siis kindla planeeritud jõutreeninguga lihasmassi kasvatamise teel on võimalik visuaalselt kehakuju väga drastiliselt muuta. Mul näiteks on tänu jõutreeningule laiemad õlad ja tugevam ülakeha, mis balansseerib naturaalselt laiad puusad ja visuaalselt muudab talje peenemaks kui ta muidu seda oleks.

Praegu on aina populaarsemad ja kergemini kättesaadavamad erinevad rasvapõletajad. Need on enamasti abiks sportlastele, kes otsivad väikest boost'i dieedi lõpus, et nn viimast rasva kere pealt maha saada. Tavalisele ülekaalulisele inimesele on nende kasutegur pigem minimaalne või lausa olematu, eriti nähes, mis kraami ja mis hinnaga rasvapõletajate pähe müüakse, siis paneb ikka kukalt kratsima küll. Paljudel juhtudel on kohvi, rohelise tee või vürtsikama toidu söömine oluliselt parem ergutus aeglasele ainevahetusele kui mõni letil uhkete kirjadega nn rasvatapja. Olen märganud ka, et osadel rasvapõletajatel on soovitus toituda tervislikult ning olla aktiivne ning iseenesest on see aus soovitus, sest lihtsalt tablette või kapsleid neelates ikka elu parim vorm ei tule.

Järjepidevus ja kannatlikkus on kõige suuremad abimehed kaalulangetamisel.

Loomulikult ei räägita ning promota neid kaht sama suurelt ja laialt kui muid abimehi ja nippe, sest teadaolevalt järjepidevus ega kannatlikkus puu otsas ei kasva ja müüa ega rahaks teha ei anna. Igaüks meist on võimeline olema järjepidev ja kasvatama kannatlikku meelt, kui eesmärk endale põhjalikult lahti mõtestada ning otsustades päriselt midagi muuta.

Lõpetuseks julgen väita, et ükski ekstreemsus või kiire nipp ei ole ilmselgelt pikas plaanis jätkusuutlik ning välistest mõjutustest kõige olulisem on muuta oma suhtumist, mõtteviisi ja harjumusi. Igapäevast harjumuste muutmine ning suur soov ja julgus astuda samme teel parema iseenda suunal on parim kingitus ja nipp, mida iseendale pakkuda suudad. Ja igaüks meist saab hakkama, kui seda piisavalt palju tahab! Usu kasvõi natukene iseendasse ja anna iseendale võimalus!

[gallery ids="2030380,2030389,2030397"]