Reklaam sulgub sekundi pärast

ANU SAAGIM TUNNISTAS, et on harjunud staarlitsi tiitliga

Näitlejatar Marika Korolevi hiljutine Perekooli juhtum on tekitanud ühiskonnas üsna suure arutelu anonüümsete kommentaatorite üle. Kas anonüümsed ja isikute pihta käivad kommentaarid on vaimne vägivald või sõnavabadus?  Samal teemal räägiti ka telesaates "Suud puhtaks," kus arutleti selle üle, et mis paneb inimesi teistele halvasti ütlema. 

Saatekülalised arutlesid Urmas Vaino juhtimisel kommentaatorite olemuse ja kiusliku suhtumise üle.

Näitlejatar ja muusik Kristel Aaslaid tunnistab saates, et usub, et tema pihta tuleb kommentaare üsna tihti. "Viimasel ajal pole meediast nagu väga selliseid nupukesi läbi käinud, aga kui neid on tulnud, siis neid kommentaare on ka samajagu olnud. Kuna ma olen avaliku elu tegelane, siis ma peaksin olema harjunud selle kriitikaga, mis minu poole tuleb." 

Kristel lisab, et tegelikult teevad negatiivsed kommentaarid talle teene ja hoiavad teda maa peal. "See on huvitav maailmapilt, kus sa leiad, et sa võid teisele inimesele, keda sa ei tea, kirjutada ükskõik mida sülg suhu toob."

Lisaks Kristelile oli saatekülaliseks ka Õhtulehe loovjuht Anu Saagim, kes on aastaid meedia tähelepanu keskpunktis olnud. "Inimesed on minu käest hästi palju küsinud, et kuidas ma need kommentaarid ja sõimu üle elan. Siis olen neile öelnud, et ma ei loe neid ja mul on hästi paks nahk. Juhtub aga see, et siis inimesed arvavadki, et nad võivad minu pihta neid nooli tulistada. 

Samamoodi ütlevad nad mulle, et sa ju ise keksid avalikkuse ees, sa oled selle ära teeninud. Ja siis ma hakkan vahel ise ka mõtlema, et aga äkki mulle meeldibki? See on nii arulage, millist sõnavara need inimesed kasutavad. Võibolla ma olen selgeltnägija ma ei tea - ma loen läbi ja ma saan aru, mis tüübiga on tegu," sõnas Anu, et tegelikult on tal neist anonüümsetest kommentaatoritest teinekord lausa kahju. 

Seepeale uurib Urmas Vaino, kust läheb Anu piir - kas sealt, kus teda l*tsiks tembeldatakse? "Aga ma ju olen l*ts, ma olen staarl*ts. Ma olen sellega harjunud. Ma olen kole, ma olen vana, ma olen rumal ja ma olen l*ts. See on täitsa okei minu jaoks, aga kuskilt läheb ka piir. Millal ma lähen hulluks on siis kui minnakse minu pere, minu ema, minu poja, minu koera kallale," avaldas Anu. 

Saatekülalised üritasid oma kogemuste ja teadmiste põhjal välja selgitada, miks internetis teineteisele kiuslike kommetaare kirjutatakse. Kristel arvas, et põhjuseks võib olla inimese enda sees olev viha. "Seda on nii palju, et see ei mahu sinu sisse ära ja sa pead seda külvama. Kui sa oled endaga rahul, kui sinu sees on kõik korras, siis sa jätad halvasti ütlemata."