Reklaam sulgub sekundi pärast

AUGUST KUI MÄDAKUU – müüt või mitte?

Augustikuud tuntakse rahvakalendris ka mädakuu nime all. Nimi tuleneb sellest, et väidetavalt paranevad haavad augustis halvemini ning operatsioone soovitatakse iga hinna eest vältida. Kas sellel väitel on aga ka tõepõhi all? Buduaar esitas kõnealuse küsimuse SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla kiirabiõde-brigaadijuht Tanel Truule. 

"See, et augustis haavad rohkem mädanema lähevad või operatsioone ei tohiks teha, on müüt. Ilmselt vanasti oli see seotud lihtsalt halbade hügieenitingimustega. Tänapäeva meditsiinis see teaduslikku kinnitust leidnud ei ole, et haavade tekke ja halvema paranemisega augustis mingi seos oleks. Samuti ei teki operatsioonide järgselt augustis rohkem tüsistusi kui ükskõik mis teisel kuul. Ka ei peaks augustis lõikuseid vältima. Erakorralisi lõikuseid tehakse nagunii olenemata kuust."

Kiirabiõde Tanel soovitab haavadele olenemata aastaajast ühtemoodi tähelepanu pöörata. "Kõigepealt tuleb haava puhastada puhta voolava veega, et mustus haavast välja saada. Seejärel võib alles haava puhastada antiseptikuga, mis ei sisalda piiritust. Samuti ei tohi haavade puhastamisel kasutada vesinikperoksiidi, kuna see lõhub haavakudet ja ei lase nahal paraneda. Pindmist haava ei ole vaja pärast puhastamist plaastriga üldse katta. See, et haavad "halvaks ei läheks", ongi kõige olulisem korraliku haavahoolduse juures."