Reklaam sulgub sekundi pärast

Clavus ja verruca- mis need on? Konnasilmad ja soolatüükad

Millega on konnasilmade ja soola- tüügasete näol tegemist ja kuidas neist kerge vaevaga vabaneda, saime teada Tartu Ülikooli Nahahaiguste Kliiniku dermatoveneroloogi dr. Külli Paasiku käest.

Need kaunilt kõlavad ladinakeelsed nimed kuuluvad konnasilmadele ja soolatüügastele. 
Kas tuleb meelde olukordi, kus koolikaaslasel olid kätel soolatüükad või koguni oma lapselt või endalt olete leidnud valuliku konnasilma?

Millega on konnasilmade ja soola- tüügasete näol tegemist ja kuidas neist kerge vaevaga vabaneda, saime teada Tartu Ülikooli Nahahaiguste Kliiniku dermatoveneroloogi dr. Külli Paasiku käest.

"Konnasilm on naha sarvkesta paksend, mis on ümara kujuga ning mille keskelt tungib sügavale konnasilma südamik (jätkemoodustis), mille läbimõõt on 5-8 mm. Siia lehtrikujulisse süvendisse tekib kerge põletik, mille tõttu konnasilm ongi valulik,“ tutvustab dr. Külli Paasik.
Konnasilmad tekivad jalgadele halbade jalanõude kandmise või anatoomilistest iseärasustest tingitud pikaaegse surve tagajärjel ja arsti sõnul on nende kõige tüüpilisem tekkekoht neljanda ja viienda varba peale ning küljele, samuti pole välistatud nende teke päka alla. Vastupidiselt levinud arvamusele ei teki konnasilmad vaid mustade jalgade tõttu, kuid kui liivaterad ja muu mustus jalga pidevalt survestavad, siis see ainult soodustab ärrituse teket.

Dr. Paasiku sõnul vajab ravi aega (isegi kuni 12 nädalat) ja pühendmust: „Ravi sõltub inimese enda hoolikusest oma probleemiga tegeleda. Esmalt tuleks üle vaadata oma jalanõud ja loobuda nendest, mis teie jalgadele hõõrdumisi põhjustasid, pöörake tähelepanu ka kingaõmblustele, et need jalale ei rõhuks. Loobuda tuleks ka liiga kitsastest jalanõudest.“ Kui konnasilmad on tekkinud anatoomilistest iseärasustest (varvaste ebatavaline asend või kõverus), siis tuleks kasutada silikoongeelist varbasirgendajaid ja varbaeraldajaid. Neid nõuandeid arvesse võtmata probleemist ei vabane.

Paljudele on – eriti suveajal – probleemiks ka soolatüükad, viiruslikud nahamoodustised, mis esinevad sageli lastel ja nõrgestatud täiskasvanutel. Soolatüükaid põhjustab inimese papilloomviirus ja neil ei ole sügavale tungivaid harusid ega juuri, need on pealispindsed näsalised moodustised.
„Kui soolatüükaid on palju, siis on tegemist nõrgenenud imuunsüsteemiga. Soodustavad tegurid on ka traumad ja muud kroonilised haigused, mis muudavad meie organismi nõrgemaks ja ühtlasi ka vastuvõtlikumaks viirushaigustele,“ teab doktor. Kuna tegemist on viirusega, siis levivad soolatüükad nii vahetul kui kaudsel kokkupuutel (näiteks sama käterätti kasutades). Soolatüügaste teket väikesed nahavigastused, hõõrdunud kohad, haudumised ja küünte närimine.

Arsti sõnul on soolatüügaste puhul kõige efektiivsem lämmastikravi iga kahe nädala tagant ja igapäevaseks kasutamiseks pöörduda apteekri poole ning küsida spetsiaalset käsimüügiravimit, mis on samuti väga efektiivne. Samuti võib proovida loodusrikku ravi (vereurmarohi) ja plaastreid. Efektiivse ravi tagab ka CO2 laser, mõnikord kaovad tüükad iseenesest, näiteks vigastuse tagajärjel.

Kas teil on olnud clavust või verrucat? Millega olete ravinud?