Reklaam sulgub sekundi pärast

Eesti filmi kõrgtase: Ain Mäeotsa “Deemonid”

Kas sina oled olnud millestki sõltuvuses ja tundnud, et ei suuda olukorda kontrollida? Või kas oled tundnud, kuidas elu sind vahel  nurka surub, justkui väljapääsu ei olegi? Ja kas lõppude lõpuks saab kõik alati korda? 

Kas sina oled olnud millestki sõltuvuses ja tundnud, et ei suuda olukorda kontrollida? Või kas oled tundnud, kuidas elu sind vahel  nurka surub, justkui väljapääsu ei olegi? Ja kas lõppude lõpuks saab kõik alati korda? 

Nädal tagasi jõudis kinolinale Ain Mäeotsa uus film "Deemonid", mis räägib mängurlusest ning hasarmängusõltuvusest läbi kolme täiesti tavalise ja lihtsa inimese tegelaskuju.

Peaosas särab alati veenev ja meisterlik Tambet Tuisk, kuid ka ülejäänud näitlejate tiim on muljetavaldav: Ain Lutsepp kehastab kohusetundlikku töödejuhatajat ning Ene Järvis pensionile jäänud pedagoogi. Kõigi kolme teed jõuavad välja samasse kasiinosse, kus glamuuri ja säravate naeratuste taga on peidus elu pahupool.

Nagu ütles filmi üks stsenariste Toomas "Tommyboy" Tilk - Eesti on nii väike, et igaüks meist teab tõenäoliselt kedagi, kes on kasiinosõltuvusega kokku puutunud. Kui lisada juurde suurepärane näitlejatöö ning silmipaitav kaamerakäsitlus, siis on selge, miks film hakkab tööle juba esimestest kaadritest ning hoiab vaatajat enda küljes lõpuni välja. "Deemonid" ei jäta sind külmaks, vaid paneb mõtlema: elu on ettearvamatu ja igaühega võib juhtuda, igaüks võib libastuda. Ka siis, kui sa seda praegu kohe ei usu.

Baaridaam Riinat kehastanud Liina Tennosaare sõnul algas filmitegemine juba 4 aastat tagasi, kui koos tema elutoas kokku saadi ja arutama hakati, millest siis linateos rääkida võiks. Tartu esilinastusel kinnitas Liina, et lõpuks tuli välja just see, mida sooviti saavutada.

Ekraanil kohtub vaataja veel teiste hulgas ka Evelin Võigemasti, Mait Malmsteni ja Eva Püssaga, kes kehastavad mängurite lähedal seisvaid inimesi ega jää samuti kasiinokuradist puutumata. Sõltuvus ei ole ainult ühe inimese traagika, vaid puudutab nii tema lähedasi kui ka töökaaslasi, sest põhjused tulevad sageli just igapäevamuredest nagu koduremont või hätta sattunud kallite inimeste abistamine.

Film põhineb tõestisündinud lugudel ning ilmestab efektselt tänapäeva kiiret elutempot, rahahimu ja kõige selle keskel paiknevat nõrka inimest, kes ei suuda kiusatustele vastu panna. Hoolimata tõsisest sisust, on film igati nauditav ning täis ausaid emotsioone. Täiesti olemas on ka mõned head muige- ja naerukohad.

Julgen seda kindlasti soovitada. 

 

Triin Eamets