Reklaam sulgub sekundi pärast

ENNE JA PÄRAST FOTOD: 45kg alla võtnud Kristini hämmastav teekond

Kahe aastaga 45 kilogrammi kaalust alla võtta on kahtlemata rabav saavutus. Tartust pärit 23-aastane Kristin Mürk kaalus kõige raskemal perioodil 105 kilogrammi, tänaseks on sellest 45 kilogrammi maha läinud ning Kristini eluviis on alatiseks muutunud. Kõik sai alguse sellest, kui naine avastas, et talle töövorm selga ei lähe ning tuli tellida meeste jakk. 

Kristin töötab kokk-klienditeenindajana juba mitmendat aastat. Vahepeal läks kohvik, kus ta töötas, aga remonti ning pärast seda said kõik töötajad endale uued töövormid. Selgus, et Kristinile parajat suurust naiste vormidest ei leidugi. "Eks tegelikult oli see aeg, mil mitu asja langesid kuidagi kokku ja ma tundsin, et sedasi enam edasi minna ei saa. Kui tõesti selgus, et ma saan endale meeste kokajaki, sest naiste riietes minu suurust ei olnud, siis see tekitas minus piinlikkust. Mul oli ebamugav. Teisalt sain kommentaare ka vanadelt sõpradelt ja oma pereliikmetelt," tõdeb ta.

"Nii paljud minu vanad tuttavad küsisid mind nähes, mis sinuga küll juhtunud on? Ja perekond meenutas, et ma olin varem iluvõimleja, tegin spagaati ja viskasin hundiratast. Ma olingi varem sale. Läksin paksuks lihtsalt laiskusest ja mugavusest. Sõin palju kiirtoitu, näksisin. Minu seedimine läks samuti korrast ära. Ja siis käis ükspäev nagu välk selges taevast peast läbi, et ei, nii ei saa, midagi peab muutuma," meenutab Kristin seda, kuidas kaalulangetuse teekond alguse sai.

Esmalt loobus Kristin magusatest jookidest. "Coca-Cola, mahlad. See oli see, millest ma alustada oskasin, kuna ma tarbisin väga palju magusaid jooke. Kui janu, siis vesi! Uskumatu, aga kui ma sellest loobusin, hakkas juba esimene kaalulangus pihta ning järgmiseks ma lihtsalt vaatasin, mis võiks olla minu arust tervislikum valik kui kiirtoit. Võtsin end käsile ning hakkasin enamus toitusid kodus ise valmistama ja taas kehakaal hakkas langema veelgi rohkem," muigab ta.

Siis aga avastas Kristin enda jaoks mooduse, mis viis ta sinna, kus ta on praegu – 45kg kergem ja õnnelik oma kehaga. "Sattusin vaatama Galileo saadet. Ma ei vaata muidu selliseid saateid mitte kunagi, aga seal just rääkis igasugustest erinevatest dieetidest ning üks dieet oli seal, et sööd ainult kella 12st – 19ni, aga võid süüa kõike, mida iganes tahad. Seal oli igasuguseid katseid, mis siis viidi läbi ja see mõte tekitas huvi, et ohoo, söö mida tahad!. Mõeldud-tehtud, mõtlesime elukaaslasega alguses naljapärast justkui katsetama hakata ja vaadata, mis saab. Selgus, et see tõesti pani kaalu veel langema," nendib ta.

Kristin tõdeb, et päris nii muidugi polnud, et sööd kõike, mida tahad. Ta jälgis seda, mida ta sööb ning eelistas tervislikumaid valikuid. Rohelist teed ja vett võis tarbida ka vahepealsel ajal. Et hommikusöök pole kunagi Kristini lemmik olnud, sobis antud variant talle suurepäraselt. "Alguses muidugi heideti mulle seda ette, kuidas ma ei söö hommikul ja öeldi, et see on ju päeva tähtsaim söögikord, aga minule sobis nii ja ma ei ütlegi, et selline nii-öelda dieet võiks sobida kõigile."

Trennis hakkas Kristin käima aga alles siis, kui kehakaal on juba piisavalt langenud. "Eelmisel aastal hakkasin trennis käima. Alguses ma ei julgenud isegi jõusaali peale mõelda, et sinna läheksin ja veel üksinda. Ma hakkasin alustuseks pikkadel kõndimisradadel jalutamas käima. Aga eelmisel aastal läksime sõbrannaga koos lõpuks ka jõusaali. Nüüd käin olenevalt enda ajalistest võimalustest umbes kord või kaks nädalas kindlasti trennis," ütleb Kristin.

Milline näeb siis välja Kristini tavaline päevamenüü tänasel päeval? "Minu tavaline päevamenüü koosneb kahest tugevast toidukorrast – üks siis umbes kella kaheteistkümne ajal ja teine õhtul kella seitsme ajal. Midagi söön alati ka vahepeal – mõni puuvili või vahel hoopis jäätis. Aga ei mingeid hiliseid näksimisi! Sellest nii-öelda dieedist on minu jaoks saanud harjumus, mida ma ei nimetaks kindlasti enam dieediks," tõdeb ta.

Allaandmise hetki Kristinil dieedi jooksul ei tekkinud. Mitte kordagi. "Minu jaoks oli kogu see protsess nagu eksperiment, vaadata lihtsalt, kuidas läheb. Ma ei püstitanud endale mitte ühtegi kindlat kaalulist ideaali, milleni peaksin nüüd kindlasti jõudma. Iga läinud kilogramm tekitas tunnet, et vaatame nüüd, mis edasi saab ja nii ma liikusin pidevalt edasi 10 kg kaupa. Kui kaalule tuli 85, siis mõtlesin, et aga vaatame, kas saame ka 75 kilogrammi," räägib Kristin.

Mida aeg edasi, seda märgatavam oli erinevus Kristini välimuses ja nii jõudis ta lõpuks välja sinna, kus ta kannab xxl suuruse asemel s suurust. Kristin on endaga rahul ja enda saavutuse üle lausa uhke – põhjust selleks kahtlemata on.