Reklaam sulgub sekundi pärast

HINNAVÕRDLUS: KUI PALJU ON HISPAANIA päikeserannikul elu odavam kui Eestis?

Eksivad need, kes arvavad, et rikkamad puhkavad Hispaanias ja vaesemad Pärnus! Turistina välismaal puhates kulub tõesti palju rohkem raha, kui aga puhkad pikemalt ning elad peaaegu nagu kohalik, siis vähemalt Hispaania lõunarannikul on elu odavam kui Eestis.

Täpselt nädal tagasi tegin väikese hinnavõrdluse Costa del Soli kõige luksuslikumas piirkonnas Marbellas asuvas Mercadona supermarketis ja Tallinnas asuvas Selveris. Alusaks sai võetud ostukorv, mis sisaldas valdavalt minu pere poolt tarbitavaid tooteid- rohkelt värsket puu- ja köögivilja, piimatooteid, mereande, natuke teravilju, liha ning mõned majapidamiskaubad. Lisaks ka võrdluse mõttes paar pudelit lahjat alkoholi, mille erinevus on üldjuhul enam kui kahekordne.  Minu ostukorvi hinnavahe Selveris ja Mercadonas oli sel korral ligi 40%. Loomulikult Eesti hindade kahjuks. Hinnaerinevused leiad tabelist.

Lisaks veel, et hinnavõrdlusest jäid välja värske kartul (Hispaanias 1kg 1.25€) ja värsked murelid (1kg 3.99€), kuna neid ei leidnud kahjuks Selverist. Hinnavõrdluse aluseks on kas täpselt samad tooted või samaväärsed tooted, kampaaniatoote puhul ongi aluseks võetud kampaania hind (eelkõige just Selveris). Kui pakendimõõdud on pisut erinevad olnud, siis arvutasin keskmise hinna väiksema pakendi järgi. Võrdlus on nn indikatiivne, sest erinevatel päevadel võivad olla poodides erinevad hinnad, aga üldipilt on siiski enam vähem selline iga päev. 

Toidukorvi hinnaerinevus pole kaugeltki veel kõik. Lisaks nii autorendi kui merevaatega üürikorteri või -maja hinnavahe, mis on  vähemalt 2-3 korda Eestis kallim. Seda muidugi juhul, kui sa Pärnus üldse leiad mingit elamist näiteks kolme lapsega perele. Puhkuse hinda tõstab ehk vaid lennupileti hind, aga mida pikem on puhkus, seda vähem mõjutab lennupileti hind ühe päeva kulu.

Loomulikult on ka Vahemere ääres puhates võimalik suuri summasid kulutada, näiteks kõige väiksem rannavoodi Puerto Banusis populaarse Ocean Clubi basseini ääres maksab 165 eurot ning sadamapromenaadil luksusjahtide kõrval shopates võib ühe õhtuga ka miljon eurot ära kulutada. Kohalikus populaarses ööklubis Olivia Valere maksab kõige kehvema asukohaga väikese laua broneering 440 eurot.  Marbella pakub võimalusi igas mõõdus rahakotile.



Marge Tava