Reklaam sulgub sekundi pärast

KAIDI KARILAID: Kuidas lubada kõigel eksisteerida?

Õnnekoolitaja Kaidi Karilaid arutleb intervjuus teemal, kuidas teadlikult loovat ja õnnelikku elu valida. Maailmas on samaaegselt headus ja kurjus, valu ja rõõm, nutt ja naer. Kas ikka on võimalik lasta sel kõigel eksisteerida?

Kõik saab eksisteerida ja muutuda siis, kui sa vaatad seda kui lihtsalt energiat. Kuidas seda teha? Miks peaks seda tegema? Nii kaua, kuni teeme kurjuse valeks ja headuse õigeks, me loome seda, anname sellele energiat juurde, toetame seda oma mõtte ja energiaga. Mis tähendab, et see eksisteerib edasi ja kunagi muutuda ei saa? Kuna kurjus ja headus on polaarsus, siis kumbki pole vale ega õige, kumbki pole hea ega halb, vaid lihtsalt energiad. Vaadates planeeti toimuvad üleujutused, orkaanid, vulkaanipursked samal ajal kui eksisteerivad vihmametsad, loomad, linnud ja kõik muu. Nad on kõrvuti. Kas vulkaanipurse on vale või on see lihtsalt Maa väljendus sel hetkel?

Teadlikud olles võime olukorda muuta. Toon ühe näite. Mõned aastad tagasi surmasid Pariisis terroristid hulga inimesi. Üks mees, kes kaotas seal oma naise ja jäi vastsündinud beebiga, tegi video pöördumisega: „Armsad terroristid, ma ei kingi teile seda rõõmu, et ma teile vastu hakkan. Ma ei kingi teile seda rõõmu, et olen teie peale vihane. Ma ei kingi teile seda rõõmu, et ma peaks hakkama kuidagi teie vastu sõdima. See, mida mina valin, on teadmine, kui õnnelik ma saan olla selle eluga, mis mul praegu on ja ma näitan kogu maailmale, milline rõõm on saadaval, ja ma valin selle rõõmu. Aitäh teile selle eest!“ 

See video äratas inimestes üles selle väe, selle haavatavuse, selle teadmise, et mitte ükski kurjus ega vägivald ei saa meid peatada, kui me valime iseenda tõe ja elu, reageerimata rumalusele ja hullumeelsusele. See loob maailma tõelise muutuse, teistsuguse tuleviku. Meil on vaja vaid seda valida. 

Kuidas seda valida?

Kui me lubame kõigel olla nii nagu see on tegelikult, alles siis saame muuta seda, mis meie jaoks ei toimi. Kui me kõik võtaks vastu selle, mis päriselt meie enda elus ja maailmas toimub, ilma reageeringuta, ilma samastumiseta, vaid teadvustades, lubades sellel olla selline, nagu on, siis me saame teadlikkust võimalustest, kuidas seda kõike saab muuta. Lubamise ruumis saad ligi teadlikkusele ja piiritutele võimalustele, mis avalduvad ja mida me siis valida saame.
Elades piiratud maailmas, kus toimime mõtete, tunnete ja emotsioonide, reageeringute, nõustumiste ringis, ei saa me kunagi ligi piiritule võimalikkusele, mis on selle kõige taga. Ma pääsen ligi iseenda tõele siis, kui ei anna hinnanguid mitte millelegi, kaasa arvatud iseendale, ja võimalused muutusteks rulluvad minu ees lahti, ükskõik kui hullus seisus ma ka pole. 

Ma tean, et mul on valik reageerida, kuid ma ei anna neile seda rõõmu. Vaid ma teen kõik selleks, et enda ellu luua nii palju rõõmu, nii palju elus olemist, nii palju naudinguid iseenda pärast, et see loob teistsugust tulevikku. Ma loon seda. Kui paljud inimesed hakkavad kõigele sellisel moel otsa vaatama, on see suur muutus. Näiteks praegu on lastel igasugu sõltuvusi. Kas sa oled valmis seda nägema? Kas oled valmis jääma kohale arvustamata? Kas oled valmis olema nii, et sa ei lähe neid inimesi valeks tegema, sa ei lähe neid päästma? Minu noorem poeg on teinud igasuguseid tempe, väga paljud arvustavad teda selle eest. Kui mina emana olen lahtise südamega, ei arvusta teda, ei päästa ega muretse ega hala teistele, et midagi on valesti, vaid teadvustan, et nii on, siis tekib talle võimalus seda oma elus ISE MUUTA. Kui sa oled kohal sellega, mis on, saavad asjad muutuda, kui sa ise muutust soovid.

Kui sina, kes sa loed seda, valid kasvõi ühe millimeetri rohkem teadlikkust, rohkem seda, mis sulle rõõmu teeb, siis sa juba lood seda, et ebateadlikkus, sõjad, eraldused, hinnangud ja hävingud saavad hakata kaduma. Kui inimesed teevad valiku, et ei lähe vastu võitlema, ei hakka arvustama, ei kaitse ja teevad valikuid oma tõest lähtuvalt, muudab see nende laste ja lastelaste elu. Kui me kõik seda koos teeme, on sel tohutu jõud. See on viis, kuidas lubades kõigel eksisteerida ilmuvad võimalused, mida valida saame, sest siis saab teistsugune tulevik ilmuda. 

Muidugi on siinkohal oluline tehnika, kuidas sa seda teed. Sa pead hakkama kõigele vaatama tasakaalukalt. Lubamine kõigel eksisteerida ei ole sama mis kõige aktsepteerimine, see on väga oluline vahe. See ei ole heaks kiitmine, vaid suhtumine ilma hinnanguta, esitades endale küsimuse: kui mina valiksin sellise elu, selle katastroofi, mida see minu ellu loob? Mis on selle väärtus, et ma sellele asjale energiat või tähelepanu annan? Mis väärtus sellel on? Ei olegi. Mida ma saan siis teisiti teha? Kui sul on perekond, lapsed, kes teevad mingisuguseid sigadusi, vaata sellele otsa ja ütle: Väga huvitav, et see olukord selline on. Väga huvitav olukord. No aga kuidas ma saan olla, kui minu laps teeb mingeid sigadusi ja poeg on depressioonis, kuidas ma saan jääda rahulikuks? Kuidas ma saan tal lubada selliselt olla? Just nimelt siis, kui sa oled lubamises nende osas, kes on valinud depressiooni või mure, annad sa neile võimaluse hakata nägema, et midagi muud on võimalik. 

Kui keegi ütleb, et tal pea valutab, siis tavaliselt saadetakse ta rohtu võtma või terapeudi juurde, soovitatakse lugeda raamatut, kuidas migreenist lahti saada. Selle oleme kõik ära õppinud, me läheme kohe päästma, arvates, et ainult selliselt saame seda muuta. Teine versioon on lubada peavalul olla ilma seda tähtsaks tegemata. 

Tundub ükskõikne.

Tundub, eks? Aga kumba on sinul lihtsam või kergem vastu võtta? Kas esimest või teist? 

Tõenäoliselt teist.

Miks?

Sest sel hetkel, mil mu pea valutab, ei anna see mulle lisakoormat.

Just. Rumalus saab muutuma hakata. Kui me ei luba kõigel eksisteerida nagu see on, selle hea, halva, koleda, jubeda, vastiku, nõmeda, kauni, ilusa, imelisena, siis ei saa ilmuda sellest midagi enamat. Kui on kerge olla, siis kõike saab muuta kergelt. Me pole seda lihtsalt teadnud ja meile pole seda räägitud. 

Kuidas sa saad maailma lubamisega suhtuma hakata, olles samal ajal muutuse katalüsaator?

  1. Hakka ütlema kõige osas, mis on sinu ümbritsevas maailmas ja sinu sees, su mõtetes ja tunnetes: “See on huvitav vaatepunkt”. Näiteks: Mul on huvitav vaatepunkt, et ma arvan, et tema on selline. Treeni seda kolm päeva järjest, ütle kõige kohta „huvitav vaatepunkt“. Kui sa seda tegema hakkad, liigud sellesse lubamisse, kus saabki kõik eksisteerida. Nii kaua, kuni sa teed midagi valeks ja midagi õigeks, oled sa selle reaalsuse lõksus ja muutuse ja elu loomine on raske. Liiga palju tööd.
  2. Kui sa hakkad olema kõige osas neutraalne ja lubad kõigel eksisteerida, järgneb küsimuste küsimine. Oletame, et mul on siin meeskond. Küsi endalt: kui ma sellel inimesel luban siin meeskonnas edasi olla ja teha neid asju, mida ta teeb, mida see mulle loob? Mida see loob ettevõttele? Mida see loob sellele meeskonnale? Kas see on see, mida ma soovin? Kas see inimene panustab sellele, mida me siin koos loome?
  3. Mis on selle väärtus praegu, et see olukord on selline, nagu see on? Kui sa leiad, et sellel ei ole mingisugust väärtust, siis küsi, mida ma saan teha teisiti? Mida ma saan valida teistmoodi? 

Need kolm sammu on ülimalt lihtsad: huvitav vaatepunkt, mida see mulle loob ja mis on selle olukorra väärtus. Kui sa saad teada selle väärtuse, esita uus küsimus: mis valikud mul nüüd on? Kui sa lubad kõigel eksisteerida, siis sa saad kõike luua. Kuna me oleme kõik hoolivad inimesed, siis me arvame, et saavutame oma eesmärke kontrolliga, aga tegelikult ei saavuta. Lubamisega me loome selle keskkonna, kus me saame kõike muuta, kus kõik ümbritsev saab muutuda kergelt. 

 

Kujutle...

Mismoodi oleks, kui maailm oleks teadlikum paik? Kas siis kõik hävitustööd, sõjad ja raskused, mis praegusel hetkel toimuvad, jätkaksid eksisteerimist? Need asjad ei saaks eksisteerida teadlikkuse palge ees.

Mis oleks, kui kehastuksid selliseks teadlikkuseks kõiges, mida teed, et teised inimesed valiksid selle tulemusel teadlikuks saamise? Mis siis, kui sa oled inspiratsioon suuremale võimalusele?

Sina oled selle muutuse loomise allikas, mida ihkad. Sul peab olema tahe see olla.

Teadlikkus on võimalus elimineerida kõik loodud eraldatuse seinad. Mida läheb tarvis selleks, et see muutuks reaalsuseks siinsel planeedil?

Sul on ainult tarvis see valida.