Reklaam sulgub sekundi pärast

KAIDI KARILAID: Kuidas meeldida iseendale?

Oleme õppinud, et kui meeldime teistele, siis saame olla endaga rahul. Varem ei saa. Oleme loonud tingimusliku endale meeldimise, mis põhineb hinnangutel. See ei lase meil olla vaba ja meeldida endale ka siis, kui keegi meid ei kiida, räägib õnnekoolitaja Kaidi Karilaid.

Meil on arusaam, et läbi teise inimese armastuse hakkad ka ennast armastama. On see veidi valesti mõistetud?

Me oleme õppinud end identifitseerima läbi välise. Me oleme teinud oma peast isanda ja südamest teenri. Milline elu oleks siis, kui süda on sinu isand ja pea teener? Kõik see, milline su suhe on sinu endaga, tuleb sinu seest. Me ei saa kunagi oma elust ja endast luua suurenevat suurepärasust, kui see ei tule meie seest. Oleme õppinud järgima välise maailma instruktsioone, kuidas midagi teha, et ennast armastada. Ehk kui ma praegu ütleks, kuidas endale meeldida, siis ma eelkõige kutsun sind endalt küsima küsimusi, sest sa tegelikult tead seda. Kas sinult on keegi kunagi küsinud, kuidas endale meeldida? Kuidas sa endale meeldiksid? Mis on see, mis sulle meeldiks, kui hakata endale meeldima? Mis siis, kui endale meeldida tahtmiseks peab olema tahe endale meeldida, valmidus seda teha? Kui pole valmidust ja loed praegu seda artiklit sellepärast, et see on popp artikkel, siis sellel pole mõtet. Miks sina või mina peaks võtma aja oma elus ja tegema mingit tegevust, mis mulle ei anna mind? Kas sa päriselt soovid endale meeldida? Kui jah, siis on sul ka mõtet edasi kuulata või lugeda. Kui sul pole valmidust kuulata praegu, siis ära loe edasi. Kui sul on ja sa soovid seda, siis järgmisena ma sooviksin, et sa hakkaksid endalt küsima. Kuidas mulle meeldiks meeldida iseendale? Ma tean, et see küsimus on üsna veider. Tegelikult kõik suured avastused, loomised, inimesed, kes loovad maailma tulevikku muutusi, räägivad enda ja oma südamega. Nad on need, kes nad on ja järgivad sisehäält. Nad saavad seda kuulda vaid siis, kui küsida. 

Mis aitab oma südamega rääkida? 

Südamega rääkida aitab see, kui loobuksid kohe kõikidest enesearvustustest. Sa ei saa südamele ligi, kui arvustad ennast. Arvustamine on enesekriitika, rahulolematus, mis hävitab teed südameni ja endani. Enesearvustamine on üks kõige suurem lahkusetus planeedil Maa. See lukustab sind, eraldab sind, surub sind alla, võtab su väe, teeb su pisikeseks. Sa eraldad enda endast, elust, enesele meeldimisest ja enese jumaldamisest, enesega sõber olemisest. Lõpeta, palun! Ole lahke endaga, sest sellega oled sa suurim kingitus oma kehale, planeedile Maa ja tulevikule.  

Kuidas teie selle leidsite?

Mina leidsin oma tee südamega rääkima hakkamiseni just sellest hetkest, kui lõpetasin enda valeks tegemise ja arvustamise. Ma võtsin endas vastu, et olen teistugune. Olen alati olnud, kuid olen tahtnud sobituda ja meeldida teistele, mis lõikas mind endast ära. Mul on alati olnud mingisugune sisemine tung, et siin peab midagi veel olema. Kõik raamatud tegelikult räägivad sellest, et sa saad selle kätte, see on sinu sees juba olemas. Seda ei saa välisest maailmast. Ei saa raamatust, kursusest või sellest, millest mina praegu räägin. Peab olema tahe meeldida endale, siis see saab ilmuda. 

Miks siis ikkagi päris suur hulk inimesi endale ei meeldi? Miks peeglisse või nii-öelda enda sisse vaatamine nii raske on?

Me oleme õppinud võitlema hinnangutega, järgima manuaali, kuidas on õige olla. Kuidas on õige olla aktsepteeritud inimene. Kuidas olla õige inimene, arvates, et kui saame tehtud selle, kuidas olla õige inimene, siis ma hakkan endale meeldima. Tegelikult on see üks suur vale, mille oleme ära õppinud. Kui keegi ütleb, et pead teatud asju tegema, kuigi sul valmidust ei ole, aga punnitad, saad ühel hetkel tehtud ja ikka ei meeldi endale, siis mis on selle mõte? Inimesed ei meeldi endale, kuna oleme harjunud end arvustama, sest väline maailm arvustab kogu aeg. Inimesed annavad kogu aeg hinnanguid, ütlevad sulle, mis on õige ja mis vale. Sa arvad, et see, mida nemad ütlevad, on parem ja õigem kui see, mis sa praegu juba oled ja tead. Me oleme sündinud imeliste olevustena ja selle energiana, kes me praegu oleme. Me oleme imelisemad sellisena sellel hetkel just praegu. Järgmisel hetkel saame juba veel imelisemad olla.

Soovitage paar tehnikat, et saada endaga parem kontakt.

  • Küsi: kas ma olen valmis meeldima endale? Kui sa saad vastuseks jah, siis tee edasi, aga kui vastus on ei, siis ära edasi loe. Sa tead.
  • Kui kuuled mõttes, et sa tahad meeldida endale, AGA …, siis on sinu sees võitlus. Tahad õigustada, miks sa ei saa endale meeldida. Sinu sees on kriitik, kes sinuga räägib ja ütleb, et see pole õige. Sinu pea on sel juhul isand. Mis oleks, kui kuulaks nüüd südant? Ära kuula seda ”AGA”... Endale meeldida on lihtsalt valik.
  • Oled valmis loobuma kõikidest hinnangutest, arvamustest, mida maailm sulle andnud on ja siiralt arvad, et see on tõde, kuigi tegelikult pole? Kui selle vastuseks on jah, siis on mõtet jätkata. Kui sa pole valmis loobuma arvustustest ja kahtlustest, kus sind kisub otsima seda, mis on sinus valesti, siis sa otsid ja sa leiad, mille tõttu sa ei saa endale meeldida. 

Seega, kaht asja samal ajal pole võimalik teha.

Tõepoolest.

  • Oled valmis loobuma kõikidest ootustest enda osas, mida sa peaks tegema või milline sa olema peaks? Kui sa praegu ütled jah, siis oled valmis loobuma ja loobudki. Kui ütled „jah, AGA…“, siis sa jällegi võitled selle maailmaga, et tõestada, miks sa ei saa endale meeldida. Õigustad, miks ei saa endale meeldida. See loob selle, et sa võitled kogu aeg enda olemusega ega saa kunagi lihtsalt olla. Kui sa lihtsalt oled, siis on endale meeldimine väga lihtne.

Hakka endalt küsima. Mis on nõutav, et ma austaks ennast rohkem? Mis on nõutav, et ma usaldaks ennast rohkem? Mis on nõutav, et ma lubaksin endale ennast rohkem? Mis on nõutav, et ma oleks endaga rohkem haavatav? Mis on nõutav, et ma oleksin tänulik endale? Sellega hakkad tõmbama ligi seda energiat, kuidas oluline oled sina, mitte need hinnangud, mis välises maailmas ütlevad, mis on õige ja mis on vale. Kogu endale meeldimise mõte seisneb selles, et sind ei huvita, mida maailm arvab. Kui sind see ei huvita, kuulub maailm sulle.