Reklaam sulgub sekundi pärast

KALLIM KÄIB ENNE päevi sulle närvidele? Süüdi on hoopis mees!

Premenstruaalne sündroom (PMS) viitab mitmesugustele sümptomitele, mis enne päevi aset leiavad. Näiteks meeleolumuutused, nutmine, vihastamine, peavalu, nahaprobleemid, ärrituvus ja depressioon. Aga mis siis, kui PMS ei olegi vaid sündroom, vaid hoopis kaval strateegia, mille naised on evolutsiooni käigus välja arendanud, küsib ajakiri Guardian oma hiljuti avaldatud artiklis. 

Eelpool toodud füsioloogiliste ja psühholoogiliste sümptomite nimekiri on pikk. Paljud sümptomid on seotud sellega, et need panevad naised ebameeldivalt käituma. Leebelt öeldes.

Sageli suunatakse oma viha ja ärritus lähedaste suunas ning eriti suureks kannatajaks on elukaaslane. Tead ju küll seda tunnet, kui kõik, mida mees teeb või tegemata jätab, ajab sind endast välja ning soovid üle kõige, et ta sind rahule jätaks. Nii mitmedki mehed on õppinud teatud ajal kuust naisi vältima ning võimalikult kikivarvul elama. Mõned naised on omakorda kirjeldanud, et enne menstruatsiooni sooviksid nad oma kallima lausa maha jätta. 

Sellele tundele on leitud nüüd seletus. Hormooniteadlane Martie Haselton väidab oma raamatus "Hormonal", et tegu ei ole sündroomi, vaid strateegiaga ja seetõttu peaks PMS olema lühend sõnadest premenstrual strategy ehk eesti keeles premenstruaalne strateegia. Haseltoni meelest on evolutsioonil olnud strateegiline seletus järglaste saamisele. 

Kui meie esiemad seksisid mitu kuud järjest sama mehega ilma rasedaks jäämata, oli tõenäoline, et mees ei ole viljakas või paar ei sobi geneetilistel põhjustel millegipärast kokku (seletamatut viljatust on selgitatud asjaoluga, et paar lihtsalt ei sobi geneetiliselt kokku). Tol ajal oli siis üsna loogiline, et kui naine sai aru, et ta ei ole rase ning päevad hakkasid, tõrjus ta vana mehe oma elust välja ning hakkas järglaste saamiseks uut meest otsima. Sedasi käitudes tagas naine, et inimkond ei sureks välja. 

Seega on PMS-i aegne ebameeldiv käitumine tingitud asjaolust, et naine soovib instinktiivselt viljatu mehe oma elust välja tõrjuda. Efektiivse rasestumisvastaste vahendite kasutamise ajal põhjustab see aga paaridele probleeme. Nimelt kui fertiilses eas naine ei rasestu, aktiveerub sellest hoolimata evolutsiooni poolt sissekodeeritud reaktsioon. Pettumus paneb naised raevukalt ja ärritunult käituma. 

See ei selgita aga asjaolu, miks naised vihastavad enne päevi ka kolleegide, laste ja sõprade peale. Haselton arvab, et põhjus võib peituda asjaolus, et pettumus oma mehes on lihtsalt niivõrd suur, et kandub üle ka teistele suhetele. 

allikas: The Guardian