Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS SAUNA TULEB minna märgade või kuivade juustega?

Osa meist läheb sauna kuivade juustega ja teine osa teeb juuksed enne leiliruumi minemist niiskeks. Kumb aga õigem ja juustele parem on? Juuksur Marja Liimataineni sõnul on kõige tähtsam oma kiharaid kuumuse eest kaitsta. Selleks sobib näiteks traditsiooniline saunamüts, vahendab Ilta Sanomat. 

Juuksur Marja Liimatainen soovitab minna sauna kuivade juustega, sest juuste märjaks tegemine avab neid kaitsva soomuskihi. "Kui juustele saab osaks suur kuumus, siis selge on see, et kiharatest väljub niiskus. Kui soomuskiht on avatud, siis niiskus läheb juustest paremini välja," selgitas ta. 

Kui juustest väljub niiskus, siis muutuvad need kuivaks. Ja kõik teavad, mis juhtub kuivade juustega: need muutuvad hapraks ja kergesti katkevaks. 

Liimatainen märgib, et saunas on õhk juba niigi niiske. Leiliruumi niiskus võib imbuda juustesse ja avada selle soomuskihid täpselt samamoodi nagu seda teeb dušš. Seetõttu on kõige mõstlikum oma juukseid kuumuse eest kaitsta. Selleks sobib imehästi kas traditsiooniline saunamüts või tavaline saunarätik, mis on mässitud ümber juuste. 

Kuigi juukseid peab sooja õhu eest kaitsma, siis saun ise normaalses olukorras juukseid kuidagi ei kahjusta. Kui aga kiharaid on palju värvitud, neid on kuumtöödeldud ja juuksed on ka muidu nigelas olukorras, võib soe saun neid veelgi rohkem kahjustada.