Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS TEADSID, ET PROBIOOTIKUMID on tähtsal kohal nahahoolduses?

Seda, et probiootikumid kõhule pai teevad, teab pea igaüks, aga et need on tähtsal kohal ka nahahoolduses, on veel üsnagi värske trend.

Probiootikumie on peetud pigem seedehäirete leevendajateks, kuid viimasel ajal on avastatud nende palju laiem positiivne mõju immuunsüsteemile ning külmetushaiguste, nahaprobleemide ja teiste terviseprobleemide puhul. Need väikesed võlurid aitavad toota vajalikke antikehasid, et soodustada paranemisprotsesse. Erinevalt ravimitest ja paljudest vitamiinidest puudub probiootikumide puhul üledoseerimise oht.

Mis on naha mikrobioom?

Inimese nahk on kõige suurem organ, mille funktsioonideks on kehatemperatuuri reguleerimine, niiskuskao vältimine ja  keha kaitsemine patogeenide eest. Naha mikrobioom on otsekui omaette minisuuruses ökosüsteem, kus elab mitmeid mikroobide kooslusi – nemad tagavadki naha normaalse toimimise. Inimese kehas on üle kümne korra rohkem mikroobe, kui keharakke kokku.

Kuigi mikroobe leidub meid ümbritsevas keskkonnas kõikjal, püsib iga inimese mikrobioom üsnagi muutumatuna. Kuid teadlased on leidnud ka, et perekonnas elavate inimeste mikrobioomid on sarnased ja kaldutakse jagama mitmeid bakteritüvesid, millede koloniseerimine algab juba vahetult pärast sündi.

Paraku võib hea kooslusega mikrobioom saada häiritud inimese sobimatu tegutsemise või keskkonnategurite mõjul. Nahahoolduses laialdaselt kasutusel olevad säilitus-, lõhna- ja värvained ning mitmed puhastavad komponendid, kuid ka stress ja antibiootikumikuurid mõjuvad laastavalt naha normaalsele mikrofloorale. Et seda ei juhtuks, tuleb luua soovitud bakterite kasvuks ja elutsemiseks sobilikud tingimused.

Kuidas toimivad probiootikumid nahal?

Probiootikumid  ehk piimhappebakterid ning prebiootikumid ehk kasulike bakterite toit toetavad  heade bakterite kasvu nahal, et sobimatud bakterid ei saaks võimust. Ideaalne oleks, kui nahahooldustooted sisaldaksid mõlemat komponenti. Mõningad kosmeetikumid sisaldavad ka elus probiootilisi baktereid.

Lisaks naha mikrofloora taastamisele on probiootikumidel võime aeglustada naha vananemisprotsesse, kuna toodavad olulisi vananemisvastaseid ja niisutavaid komponente nagu vitamiine, peptiide ja hüaluroonhapet ning sünteesivad proteiine, mis parandavad kollageeni moodustumist. Tasakaalus kaitsekihiga nahk on terve ja hea välimusega.

Mis juhtub, kui naha mikrobioom on häiritud?

Naha mikrobioom koosneb erinevatest bakteritest – headest nagu probiootilised bakterid, ning mittekasulikest bakteritest. Naha kaitsekihi moodustavad nii füüsiline barjäär ehk lipiidkiht kui mikroobne barjäär ehk mikrobioom. Kui naha kaitsekiht on taastunud, aga mikrobioom on siiski häiritud, ilmneb tundlikkus aina uuesti ega kao täielikult. Et naha kaitsekiht oleks täiuslik, tuleb seega tugevdada naha mikrobioomi.

Puudulik kaitsekiht muudab naha ülitundlikuks ja vastuvõtlikuks välistele ärritajatele ning nahk hakkab väljastama signaale, mis väljendavad häiritust tundlikkuse, kuivuse, punetuse ja torkiva tundena. Sealjuures võib tundlikuks muuta iga nahatüüp, alustades kuiva ja lõpetades rasuse või akneprobleemidele kalduva nahaga.

Seega on naha mikrobioom üha enam tunnustatud kui naha tervist ja immuunsust mõjutav tähtis kooslus. Negatiivseid muutusi naha mikrobioomis seostatakse naha erinevate haigusseisunditega nagu ekseem, dermatiit, rosaatsea ja akne või pidev kuivus- ja sügelustunne ning ketendamine.

Seetõttu on oluline, et nahahooldusarsenali kuuluksid ka naha pinnal elutsevaid baktereid toetavad ilutooteid. Silmas tuleb pidada, et tooted toetaksid naha pH-d, mis on umbes 5,5. Seega ei tohiks nahahooldustoodete pH olla aluseline ehk skaalal pH 8–10.

Kasutades liiga sageli ja liialt tugevatoimelisi näopuhastustooteid ja koorijaid, mis kahjustavad naha normaalse mikrobioomi tasakaalu, teevad eriti suure vea aknele kalduva rasuse nahaga inimesed. Siinkohal tasuks usaldada pädeva kosmeetiku soovitusi.

Naha mikrobioomi peamised kahjustajad:

Keisrilõikega sünd;

Antibiootikumid;

Kõrgelt töödeldud ning säilitusainete- ja suhkrurikkad toidud;

Kõrge pH-ga pesuvahendid;

Kloorivesi;

Liiga steriilne keskkond.

 

Galeriis olevad tooted on saadaval: 

ESSE Natural Goods Company esinduses või V-SPAs

TILK www.tilk.ee

PAYOT Suuremates ilukauplustes üle Eesti

Dr. OHHIRA www.ohhira.ee

CINQ MŌNDES Tallinna Kaubamaja ja www.globalbeauty.ee

 

[gallery ids="2053321,2053323,2053325,2053327,2053329,2053331,2053333,2053334,2053336,2053338"]