Reklaam sulgub sekundi pärast

KOHUTAV VAATEPILT: Peipsi järves surevad kalad masside viisi. Fotod

Viimaste päevade jooksul on Peipsi ääres puhkajad ning ka kohalikud elanikud leidnud kaldaäärsest veest ja kallastelt tohutul hulgal surnud kalu. Algul arvasid teadlased, et kalad on surnud vee ülekuumenemise ja hapnikuvaeguse tõttu, kuid nüüd on selgunud uut infot, mis tegelikult kalade suremise põhjustab.

Keskkonnaameti jahindus- ja vee-elustikubüroo juhataja Aimar Rakko ja kalateadlane Teet Krause rääkisid Postimehele antud intervjuus, et kõik viimased mõõtmisandmed ja faktid ei viita sellele, et kalad hukkusid kuuma vee ja hapnikuvaeguse pärast. Rakkol on massiliselt surnud kalade randa sattumise kohta hoopis teine versioon.

Nimelt käib praegu Peipsil usin rääbisepüük ning on käes mõrravahetuse aeg. "Randa sattunud surnud kalad on enam-vähem ühes mõõdus, mis viitab sellele, et mõrravahetusega on mõrras surnud kalad vette sattunud," arvas ta. 

Varasemates lugudes on olnud juttu, et vee õitsemine suurendab järves hapnikukadu, kuid Rakko sõnul Peipsi hetkel ei õitse, sest puudub tuulevaikus.

Kohaliku elaniku sõnul Rakko aga eksib, sest Peipsi järv pidi õitsema. "Keskkonnaamet vist oli see, kes väitis, et Peipsi järv ei õitse, aga õitseb ikka küll. Kogu vesi on täis nagu pisikesi pallikesi. Paljud inimesed on mures sellise olukorra tõttu ning hais on lausa meeletu," rääkis ta.