Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS SAADA NÄITLEJAKS? Vastab Katariina Ratasepp

Kuidas saada näitlejaks? Sellele küsimusele oskab hästi vastata näitleja Katariina Ratasepp, kes on lõpetanud lavakunstikooli, näidelnud arvukates teatrietendustes ning on nüüd üheks peategelaseks igale eestlasele tuntud seriaalis „Padjaklubi“.

Kuidas saada näitlejaks? Sellele küsimusele oskab hästi vastata näitleja Katariina Ratasepp, kes on lõpetanud lavakunstikooli, näidelnud arvukates teatrietendustes ning on nüüd üheks peategelaseks igale eestlasele tuntud seriaalis „Padjaklubi“.

Kui sarnane oled te tegelikult oma "Padjaklubi" tegelaskujule?
Ilmselt on kõigis natuke midagi on tegelasest, aga need on siiski rollid ja mitte meie ise. 

Kuidas sai sinust näitleja?
Mina käisin lapsena väga palju teatris ja õppisin gümnaasiumi ajal teatriklassis. Plaani edasi näitlejaks õppima minna ei olnduki, jäin esimesel aastal aga Kunstiakadeemia ukse taha, kus oleksin soovinud õppida hoopis teatrikunstnikuks, siis õppisin natuke aega Tartu Ülikoolis ajalugu ja kuidagi endalegi ootamatult leidsin end järgmisel kevadel Lavakunstikooli katsetelt. Seal õppisingi siis neli aastat näitlejaks.   

Miks peaks üks noor tahtma saada näitlejaks?
Ei millegi muu pärast, kui et see mõte teda sütitab.

Kas näitlemine on pigem nö sünniga kaasa antud või saab seda ka õppida?
Näitlemise juurde kuulub palju tehnilisi oskusi, mida saab ja peabki õppima, ilmselt aga mingit sära või sarmi või loomulikku orgaanilisust õppimisega ei omanda. Samas ei ole see viimane kunagi üheselt tajutav - mõni näitleja ühele inimesele sümpatiseerib, teisele aga ei tundu üldse usutav. 

Millised inimesed sobivad näitlejaks ehk kas neil peavad olema mingid erilised omadused?
Peab ennekõike olema tahet olla näitleja.

Mida peab näitleja oskama?
Analüüsida iseennast, teksti, situatsiooni, rolli, ümbritsevat maailma. Lasta ligi kriitikat ja sellest järeldusi teha. Teha endaga tööd. Paigutada ennast ja oma tööd suuremasse pilti, nii kunstilises, ühiskondlikus kui igavikulises mõttes.

Kas näitleja peab hea välja nägema?
"Hea" on väga suhteline mõiste. Iludusvõistluse esimese koha diplomit ilmselt kusagil ei küsita.

Mida üks näitleja iial teha ei tohi?
Ideaalis võiks ta mitte teha tööd, millesse ta ei usu, sest see lõhub ennast sisemiselt. Aga paraku ei ela me ideaalses maailmas...

Milline on kõige lahedam stseen Padjaklubi seriaalist?
Mulle meeldib läbi ekraani vaadata kõige rohkem seda, kui Misha viskab nalja.

Buduaar Teen