Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS TEHA karjäärimuutust 30ndates?

Enamik meist tegi oma karjäärivaliku juba teismeeas, sukeldudes muretu noorena ülikooli ning peale seda tööle. Meile ei tulnud hetkekski pähe korraks peatuda ja mõelda, kas see ikka on see, mida nüüd pensionini teha ihkaks. Isegi kui see sel hetkel oli parim variant, teevad aastad ja kogemused oma töö, mille tagajärjel võib ühel hetkel juhtuda, et oled juba oma 30ndates ja avastad, et oled elus täiesti vales kohas. Mida aga öelda sellele häälele oma peas, kes ütleb, et sa ei saa seda endale lubada ja oled lootusetult hiljaks jäänud?

Ühes hiljutises uuringus leiti, et 91% tänapäeva noortest plaanib ühele töökohale jääda vähem kui kolmeks aastaks, mis tähendab, et elu jooksul võib neil sel juhul olla 15–20 erinevat tööandjat. Olgem ausad – keegi meist ei ole 29aastaselt sama inimene, kes ta oli 19aastaselt. Samamoodi, nagu muutume meie ise, muutuvad ka meie valikud, seega on üsna tavapärane, et otsus karjääri vahetada võib tekkida ka 30ndates. Kuidas aga idee ellu viia ja suunda muuta?

Planeeri oma finantse

30ndatesse jõudes on sul ilmselt juba mitmeid rahalisi kohustusi, kuid nüüd oleks viimane aeg nende seast minevikku jätta üürimaksed ja mõelda oma kodu soetamisele. Kui planeerid laenu võtmist, siis tee seda kohe, kuni sa veel tööalaselt stabiilne oled. Kuigi sulle võib tunduda, et sa ei pea enam päevagi vastu, oleks vastutustundlik veidi aega raha kõrvale panna ning toimida arukalt, läbimõeldult ja samm korraga.

Tee vajalik uurimistöö

Kui usud iga sotsiaalmeedia/Instagrami miljonäri sõnu, et edukaks saamiseks pead lihtsalt järgima oma kirge ja endasse uskuma, siis peaksid ehk jalad maale veidi lähemale seadma. Oma kirest äri loomine on ahvatlev, kuid on vähetõenäoline, et lihtsalt sisetundega igaüks rikkaks saab. On arusaadav, et sa tahad armastada seda, mida sa teed, kuid samal ajal pead sa vaatama oma kirgedest ja hobidest kaugemale ning tegema läbimõeldud otsuse, lähtudes sellest, kui head on sinu võimalused ja milline on reaalne nõudlus.

Ära alahinda koostööd

Paljud inimesed tahaksid pea liiva alla pista, kui mõtlevad koostööpartnerite otsimisele. Selle asemel et ise oma eesmärke saboteerida, võta seda kui hea sõna levitamist ja uute võimaluste otsimist, sest sa ju ometi usud oma ideesse?

Pea meeles, et edu ei tule üleöö

„Päevad on pikad, kuid aeg on lühike” öeldakse küll emaduse kohta, kuid on teemakohane ka siin. Kuigi su esmane mõte on, et paar aastat on liiga pikk aeg, millega riskida, on see tegelikult vaid asjatu hirm. Reaalsus on, et aeg läheb linnutiivul ning paari aasta pärast vaatad sa tehtud tööle tagasi ja mõtled: „Ma ei saa aru, mille pärast ma muretsesin!”.

Enne kui lahkumisavalduse lauale lööd, vaata igaks juhuks üle ka viis järgnevat märki – kui need käivad sinu kohta, siis on sul tõesti aeg uutele jahimaadele asuda.

Sa ei suuda hommikuti ärgata. Tunned end ka pärast pikka und hommikuti väsinuna ja mõte uuest tööpäevast muudab sind veelgi väsinumaks. 

Sa ei suhtle enam kolleegidega. Mäletad tööle tulemise aega, mil olid elav ja seltsiv ning väga elevil kõigi uute tuttavate pärast? Nüüd tunned, et tahaksid lihtsalt segamatult oma töö ära teha ja esimesel võimalusel koju minna.

Sa ei võta endale enam uusi ülesandeid. Jääd vaid oma põhitöö juurde ja sedagi teed täpselt nii palju kui tarvis. Uued väljakutsed või katsetused sind enam ei eruta.

Sa ei saa oma tööga enam õigel ajal valmis. Kipud töö juures venitama, mõtted kalduvad mujale ning tööle keskendumine on raskem kui kunagi varem.

Oled mõtetes juba teisel töökohal. Kui näed end pidevalt vaimusilmas hoopis muud tööd tegemas, on see selge märk, et oled oma töökohale liiga kauaks jäänud.

 

Ilmunud ajakirjas Buduaar