Reklaam sulgub sekundi pärast

KUST SAAB KÕIGE SOODSAMA laenu tavakulutusteks?

Elus võib ette tulla hetki, millal on järsku vaja lisaraha. Põhjuseid on erinevaid. Üks tahab hakata kiiresti kodus remonti tegema, teisel on vaja minna eriarsti juurde ning kolmas võib leida nii hea reisipakkumise, et oleks patt jätta lennupiletid ostmata.

Kuna käesolev artikkel räägib laenudest ja potensiaalsest finantskohustuse võtmisest, tuleb rõhutada, et laenuvalikul tuleb teha kaalutletud otsus. Ühelt poolt tuleb endale teadvustada, et laenu võttes tuleb igakuist laenu osamakset tasuda, teiselt poolt tasub vaadata, et saada võimalikult hea laenupakkumine  et keegi nahka üle kõrvade ei tõmbaks.

Laenud on erinevaks otstarbeks mõeldud ning sellest tulenevalt on laenudel erinevad omadused. Laenuliik tuleks valida selle järgi, mis ostu Te finantseerida soovite ja kui kiiresti Teil on vaja raha kätte saada. Rääkides laenudest, mis on mõeldud igapäevavajaduste katmiseks, on kesksel kohal tarbimislaenud. Tarbimislaenu saab kiiremini kätte kui eluasemelaenu ning tagatist pole vaja. Reeglina ei leia tarbimislaenu nime laenuandjate veebilehtedelt laenude alt. 

Kuna tarbimislaenud on ühed kõige populaarsemad laenuliigid, siis turunduslikel eesmärkidel on pandud nendele laenudele muud nimed. Levinuma nimevalikud tarbimislaenule on väikelaen, autolaen, ilulaen või remondilaen. Eelmainitud nimedest on populaarseim väikelaen ja seega kasutame edaspidi siin tekstis tarbimislaenu kohta väikelaenu nime. 

Kumma saab kiiremini kätte, väikelaenu või kiirlaenu?

Väikelaenu saab kiiresti kätte. Praktikas kulub selleks mõni tund kuni 48 tundi. On muidugi ka veel kiiremaid laene, mille saab kätte 15 minutiga. Sellised laenud on kiirlaenud.  

Kuna kiirlaenudel on kõrgem intress ja krediidikulukusemäär, siis neil pikalt ei peatuks. Märgiks ainult ära, et kiirlaenudel puudub reeglina lepingutasu, kiirlaenu saab kiiresti kätte (väljamakseid tehakse mitu korda tunnis) ning kiirlaenu intress on vahemikus 1250%.

Soodsam kiirlaenust on väikelaen. Väikelaen ei jää laenu kättesaamise poolest kiirlaenule palju alla. Väikelaenu pakuvad nii pangad kui ka väiksemad laenuandjad. Üldiselt on väikelaenu laenusumma 200 €10 000 € ning laenuperiood 660 kuud.

Mida väikelaenu võttes siis maksma peab?

Esiteks olgu öeldud, et Eestis pakutavate väikelaenude intressid on vahemikus 725%. Lisaks intressimaksetele kaasneb väikelaenuga lepingutasu. Lepingutasu suurus on pankade väikelaenul 30 €80 €

Väikelaenul on ka igakuine kontohaldustasu. Selle suurus on 12 € ning tavaliselt on see juba arvestatud igakuise laenu osamakse sisse.  

Väikelaenude "sooduka" nipid

Ennist sai märgitud, et väikelaenu võttes tuleb tasuda ka lepingutasu. Tihtipeale on väikelaenudel kampaania, mille raames lepingutasu puudub. Seega, kui sirvite erinevaid panku või muid laenuandjaid, leiate kindlasti mõne laenupakkuja, kes kampaania raames lepingutasu ei küsi.

Teine nipp on samuti seotud lepingutasuga. Oletame, et soovite võtta väikelaenu pangast, kellel pole hetkel käimas kampaaniat, kus lepingutasu puuduks. Sellisel juhul on soodsam taotleda laenu internetist kui minna pangakontorisse. Põhjus peitub selles, et lepingutasu on internetist laenu taotledes odavam. Näiteks leidub pankasid, kellel lepingutasu on 55 € pangakontorist laenates, aga 35 € internetist laenates.

Kust ma leian kõige soodsama laenu?

Kõige soodsama laenu leiate siit Xlaen.

Kirjutas Christopher Tammet, Xlaenu looja ja jurist