Reklaam sulgub sekundi pärast

MARGE TAVA: kuidas töötada teistele nii, et sina saaksid rikkaks

Ma olen oma elust ligi kümme aastat teistele inimestele töötanud. See tähendab kümmet imelist suve, millest mina olen ilma jäänud ja mil minu tööandja on tänu talle töötavatele inimestele perega ringi reisinud, heades restoranides söönud ja kalleid asju ostnud.

Ma olen oma elust ligi kümme aastat teistele inimestele töötanud. See tähendab kümmet imelist suve, millest mina olen ilma jäänud ja mil minu tööandja on tänu talle töötavatele inimestele perega ringi reisinud, heades restoranides söönud ja kalleid asju ostnud. See tähendab kümmet külma talve, mil mina siin tühise palga eest tööd rassisin ja firmaomanik Šveitsis suusatas või Kariibidel puhkas, kulutades päevas rohkem raha kui oli minu kuupalk. See tähendab kümmet aastat tööd selle nimel, et tema saaks minu pühendumise arvelt rikastuda.

See on üks pisut sarkastiline võimalik viis olukorda hinnata. Aga sellele saab läheneda ka hoopis teistmoodi... 

 

Mul on olnud võimalik kümme aastat kellegi teise rahakoti arvelt õppida, eksida, eksperimenteerida ja luua suurel hulgal isiklikke sidemeid. Loomulikult on see keegi ka aeg-ajalt minu laiskuse, oskamatuse või lohakuse kinni maksnud, arvatavasti isegi mõne firmale majanduslikult kahjuliku otsuse enda kanda võtnud, millega mina otseselt või kaudselt seotud olen olnud. Niipidi vaadates tundub päris hea diil kahekümnendates kellegi rahakoti pealt elukogemusi saada, onju.

Täna on lood vastupidi. Viimased kümme aastat pole keegi mulle tööaega, töökohustusi ega palganumbrit dikteerinud ning pole kinni maksnud ka minu valedest otsustest või kolleegide apsakatest tekitatud kahjusid. Kui sa küsid, kumb on parem olla, kas töötaja või tööandja, siis ma pean tunnistama, et naudin praegust olukorda rohkem. Aga tõenäoliselt oleksin ma ka töötajana palju õnnelikum ja tulemuslikum olnud, kui ma oleksin varem teada saanud seda, mida mulle mu viimane ülemus õpetas.

Oma viimastel teistele töötamise aastatel oli mul rõõm ja au töötada kahe väga laheda inimese heaks. Me saime hästi läbi ja rääkisime mitte ainult tööst, vaid tihti ka eluväärtustest, millest ju tegelikult sõltubki see, kuidas sa töösse suhtud ja kui palju sa tööd naudid. Üks omanikest oli eriti sotsiaalne ja mulle jäi alati mulje, et ta tunneb kõiki inimesi Eestis ja pooli inimesi maailmas. Lisaks tööle tegeles ta pidevalt teiste inimeste aitamisega ning kuna tegu oli sporditoodete müügiga tegeleva firmaga, siis tekitas ta alati vaba töökoha, kui mõni tubli endine sportlane tööd vajas. Ta oli nn inimeste inimene, alati kõigi jaoks olemas. Ükskord juhtusin temaga rääkima tema rahast ja varandusest, mille peale ütles ta, et need on tema kõige ebakindlamad investeeringud, millest võib suvalisel hetkel ilma jääda. Sest sõltumata sellest, kui palju sul on raha, on investeering inimsuhetesse kõige olulisem ja tasuvam investeering. Ja tal oli tuline õigus – tuttavaid, kes teda hindasid, oli tal vähemalt sama palju kui raha.  

Mõne inimese jaoks on suhtlemine lihtne ja loomulik, teine peab teadlikult vaeva nägema, et olla parem suhtleja ja teiste inimeste teenindaja, aga igaüks saab sellega hakkama ja saab läbi selle rikastuda. Mina olen pigem sõnumitooja ja õppija, kes oleks võinud samuti palju rohkem inimsuhetesse investeerida. Räägin eelkõige sellest, mida näen enda ümber ideaalselt toimivat. Sõltumata sellest, mis tööd sa teed, kasvatad sa igapäevaselt oma isiklikku investeeringut inimsuhetesse, millest sõltub põhimõtteliselt kõik – nii sinu homne sissetulek kui tulevik selle kõige laiemas tähenduses. Sinu tänane alluv võib olla inimene, kes viib su kokku tulevase abikaasa ja elu armastusega. Sinu tänane klient võib olla tulevane ülemus, kes maksab sulle neli korda kõrgemat palka. Sinu mehe eksnaine võib olla kümne aasta pärast arst, kellest sõltub su elu. Sinu poolt leitud rahakoti omanikust võib saada äripartner, kes usub ja investeerib su äriideesse. Suhtu kõikidesse nii, et kui sul oleks homme neilt suurt teenet vaja paluda, siis enne, kui sa küsida jõuad, tahavad nad ise sind aidata. Kui sa oled hea inimsuhetes, siis võid sa ka juuksuri või kohvikuteenindajana kasvatada oma investeeringuportfelli aastaga nii väärtuslikuks, et kui täna pead sina konkureerima heade töökohtade nimel, siis mõne aja pärast konkureerivad firmad sinu nimel, et sind endale tööle saada ja palganumbri pakkumised on vähemalt kahekordsed. Põhjus on lihtne - tark tööandja teab, et sinule järgnevad ka paljud sinu kliendid. 

Inimsuhted pole loomulikult ainus asi, mis mõnest rikka ja eduka ning teisest vähem eduka teeb, aga see on kokkuvõttes ikkagi kõige tasuvam ja riskivabam investeering. See ei eelda rikkaid vanemaid, hea kooli lõpudiplomit või erilist taibukust ja riskivalmidust. Seda saad sa ühel või teisel moel läbi elu rahaks muuta ja võiks isegi väita, et see muutub rahaks isegi siis, kui sa seda teadlikult ei taotle.

See pole siiski sugugi ainus võimalik kasu, mida teistele töötades saab. 

Palk on alati liiga väike, ükskõik kas sa teenid 500 või 5000 eurot – raha tuleb ja läheb. Suures plaanis pole mingit vahet, kas sa ostad endale viieeurosed või viiesajaeurosed teksad. Keegi ei pea sind selle võrra paremaks või halvemaks inimeseks, aga see, kuidas sa teiste inimestega ümber käid, paneb paika selle, mida sa ise hiljem nendelt inimestelt saad. Seetõttu näe igas töökohas eelkõige seda kõike muud ja alles seejärel palganumbrit. Põhjus kellegi heaks töötamises peab olema sinu isiklik investeeringuportfell tulevikku – olgu selleks siis sidemed, kogemused, teadmised ja oskused, mida sa hiljem ühel või teisel moel kallimalt müüd või oma heaolu nimel realiseerid. 

Elu on väga muutlik, täna on nii ja homme on naa. Täna kehtib euro võim, aga võimatu pole, et aastate pärast on valuutaks puhas joogivesi ja rikkad on need, kes tunnevad kaevuomanikku. Oluline pole võimalikult palju tuttavaid kokku koguda, vaid oluline on võimalikult palju inimesi aidata, neile kasulik olla ja heameelt valmistada nii oma tööd tehes kui vabal ajal – see on sinu investeering, mis hakkab tagasi tooma.

Kui homme ärkad, siis mine tööle täpselt selle teadmise ja hea tundega, et iga klient ja koostööpartner ning isegi juhututtav, kellega sa kokku puutud, on sinu investeering tulevikku. Edukas investor teab, et kunagi ei saa kindel olla, milline projekt kümne aasta pärast tegelikult kõige tasuvamaks osutub ja rikkaks teeb. Mõni investeering on täielik raiskamine, aga mõni seevastu üle ootuste edukas. Just seetõttu tasub investeerida iga päev ja võimalikult paljudesse projektidesse. Keegi ei tea ette, kes on need inimesed, kellest homme sõltub sinu heaolu ja unistuste täitumine. 

Head investeerimist!

Marge Tava
Kolumn ajakirjast Buduaar