Reklaam sulgub sekundi pärast

MEHED JA ÜLEKAAL: 61% Eesti meestest peaksid kaalu langetama

Tervise Arengu Instituudi 2018. aastal läbiviidud uuringust selgub, et ebatervislik kehakaal on Eesti meeste hulgas suureks probleemiks. “Viimase kümne aasta jooksul on olukord halvenenud. Oluline on meeste teadlikkust tervisliku toitumise vajalikkuse ja kaalulangetusmeetodite osas tõsta. Kindlasti saavad tähelepanu juhtida ja õigeid valikuid tegema suunata ka pereliikmed,“ räägib Dr Simeonsi dieedikonsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.

Tervise Arengu Instituut viib läbi Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringuid, mille raames koondab ka statistikat inimeste kehamassiindeksi kohta. 2018. aasta andmetest selgub, et meestest 39,8% on ülekaalulised ning 21,2% rasvunud. 

Kontrolli enda ja oma pereliikmete kehakaalu tervislikkust kehamassiindeksi arvutamisega siin.

Dr Simeonsi dieedi kaalulangetajate nõustamises pikaajalise kogemusega Aire Kängsep ütleb, et tegemist on murettekitava olukorraga, eriti arvestades, et ebatervisliku kehakaaluga meeste osakaal on aastate lõikes järjepidevalt tõusnud. “Ülekaalulisus suurendab oluliselt riski haigestuda eluohtlikesse kroonilistesse haigustesse nagu näiteks 2. tüübi diabeet ja südame-veresoonkonnahaigused. Need on peamised haigused, mis põhjustavad enneaegset suremust.” Kängsepa sõnul peaks olema tervisliku kehakaalu saavutamine ja säilitamine koos kehalise aktiivsusega inimeste hulgas suurem prioriteet, et vältida probleeme tervisega.

Hoolimata tervisespordi harrastajate hulga kasvust jääb inimeste jaoks suureks väljakutseks oma toidulauda korrastada. “Ideaalne toitumine on väga individuaalne, kuid taandub siiski taldrikureeglile. Selle järgi peaksid salatid või aurutatud/keedetud aedviljad moodustama koguseliselt poole taldrikust. Põhitoit, nagu kala, kana või liha, peaks moodustama veerandi, ja lisandid, nagu riis, kartul, tatar, ülejäänud veerandi.” Toidukoguste planeerimisel on hea teada oma päevast energiakoguse vajadust. Selleks on abiks Tervise Arengu Instituudi energiasoovituse kalkulaator.

Meeste kahjuks räägib kindlasti ka vähene teadlikkus erinevatest võimalustest kaalulangetamisel. “Tänapäeval on meetodite valikuvõimalus suur, nii et esialgu võib olla isegi keeruline orienteeruda,” sõnab Kängsep. Kõik sõltub olukorra tõsidusest. “Kui küsimus on paaris-kolmes ülekilos, siis seda saab hõlpsalt kaotada toitumis- ja liikumisharjumuste korrigeerimisega ka inimene iseseisvalt. Ülekaalulisuse ja rasvumisseisundi puhul võiks siiski spetsialisti poole pöörduda, kes aitaks koostada sobiva plaani kaalulangetuse mõistlikuks etapiliseks läbiviimiseks ilma tervisele liiga tegemata.”

Aire Kängsepa sõnul on esimene samm probleemi tunnistada. “Paljudele annavad motivatsiooni just teiste kaalulangetuse edulood. Kui suhestud kellegagi, kes on samas olukorras olnud ning saanud tervisliku  kehakaalu jõudes elule täiesti uue hingamise, on ka endal kindlam oma teekonda alustada.” Kindlasti mängib pereliikmete toetus ja motiveerimine ülimalt olulist rolli.

Aire Kängsep on Dr Simeonsi dieediprogrammi pikaajaline konsultant ja toitumisnõustaja. Dr Simeonsi dieet võimaldab inimesel kaotada 815 kg 40 päeva jooksul kiirelt, lihtsalt ja tervisele ohutult ning on eelkõige mõeldud ülekaalulistele ja rasvunud inimestele. Huvi korral küsi lisa [email protected]