Reklaam sulgub sekundi pärast

MIDA ARVAB KIIRABITÖÖTAJA imikuga samas voodis magamisest?

See, kas vastsündinu peaks vanema kaisus magama või mitte, jagab inimeste arvamuse kaheks. Osad arvavad, et pisike beebi vajab lähedust ning peaks ilmtingimata lapsevanema kaisus magama. Teised jällegi leiavad, et kuna on oht, et vanem keerab ennast öösel lapsele peale, ei tohiks nii väikest last kindlasti endaga samasse voodisse magama panna. Küsisime, mida arvab kõnealuse teema kohta ämmaemandaks õppinud, kuid õe-brigaadijuhina töötav naine, kes saab kohe varsti kolme lapse emaks. 

"Lapsed, eriti just imikud, vajavad lähedust ja turvatunnet. Ma olen nõus sellega, et emad ja ka isad magavad samas voodis koos väikese imikuga, aga teatud ohutusreeglid peavad olema täidetud. Mõistan neid vanemaid väga hästi, kes tahavad kogu aeg oma lapsi kaisus hoida ning siinkohal mängib kindlasti rolli ka mugavus, eriti just rinnaga toitvate emade puhul.

Kuid me peame kindlasti arvestama ka sellega, et me kõik oleme inimesed ning väsime. Muidugi arvame alati, et meiega ei juhtu midagi, aga vahel kahjuks ikka juhtub küll. Meie pere lapsed on sünnist alates maganud oma voodis, mis on asunud meie suure voodi kõrval. Minul on hirm, et äkki ma keeran end lapsele peale. Mäletan isegi kui lapsed veel päris väikesed olid ning nii päeval kui öösel umbes iga 23 tunni tagant rinnale tahtsid. Öösiti võitlesin isegi unega ning üsna mitmelgi korral jäin imetamise ajal magama ning mingi hetk hiljem ehmatasin end üles ja otsisin last voodist taga. Üks lastest on öösel meie suurest voodist maha ka kukkunud, teise olen leidnud näiteks oma jalgade juurest teki alt. Õnneks on läinud kõik hästi," rääkis ta. 

Meditsiinitöötaja sõnul tuleks kindlasti jälgida seda, kui palju on voodis ruumi ning ka voodi äär peaks olema turvatud, et ei tekiks olukorda, kus laps võib üle voodiääre alla kukkuda. Ka ei tohiks voodi olla liiga pehme ning imik tuleks padjakuhjast eemale hoida. "Pärast imiku söötmist tuleb panna ta külili magama. Kui käiakse näiteks külas, siis mingil juhul ma ei soovita imikut kaissu võtta diivanil magades, eriti just sellisel kitsal diivanil, mis veidi taha poole kaldu. Magades võib ema lapsele peale vajuda. Imikute hällisurma põhjused ei ole tänaseni tegelikult päris täpselt teada ning seda ei ole võimalik ära hoida. Küll aga saame me ära hoida konkreetseid õnnetusi, kus ühel või teisel põhjusel imikud on ära lämbunud. Minu isiklik arvamus on, et lähedust ja turvatunnet saab pakkuda ka muul viisil, kui samas voodis magades. Näiteks päevasel ajal imik kandelina või -kotiga enda külge siduda."

Ta lisab, et õnneks pole tal nende aastate jooksul olnud siiski isiklikku kokkupuudet olukorraga, kus lapsevanem end imikule peale keeranud oleks. "Minu jaoks kõige raskemad ongi sellised väljakutsed, mis on seotud lastega. Umbes 78 aastat tagasi oli üks selline valve, kus üks tollel päeval valves olnud brigaadidest käis kahe imiku surma tunnistamas. Mõlemat prooviti küll elustada, kuid tulemusteta. Üks nendest imikutest oli neljakuune, kes leiti oma kodus, oma voodist surnuna. Teine oli kahekuune. Ema oli lapsega külas, jäi diivanile magama laps kaisus, ilmselt vajus lapsele peale ning kahjuks see laps lämbus."