Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS JALAD KA villaste sokkidega külmetama kipuvad?

Kõik me mäletame mingit hetke, mil jalad hirmsat moodi külmetasid ning isegi see ei aidanud, et villased sokid jalga panid. Mõnel inimesel tuleb seda ette pea iga päev ja isegi suvel soojade ilmadega. Miks aga jalad külmetama kipuvad ja mida sellisel puhul teha?

Tihtipeale pole küsimus selles, kas sul on jalas villased sokid või mitte, vaid tegu on verevarustuse häirega. Vereringehäired võivad olla tingitud temperatuurist, organismi eripärast, vanusest, stressist, suitsetamisest, aga ka haiguslikust seisundist. Kuna keha ja eriti jäsemete temperatuur sõltub otseselt verevarustusest, lähevad käed-jalad häirete korral külmaks.

Samas võib külmetamist põhjustada ka pidev ülepinge ja stress. Stressi korral keskendub organism tähtsamate organite (süda, kopsud, neerud, aju) verega varustamisele, seega saavad kaugemal asetsevad organid vähem verd. 

Vereringehäiretega inimesed peaksid külma ilma korral kindlasti villaseid sokke kandma, suurendama oma kehalist aktiivsust, jalgu regulaarselt masseerima ning vältima külma veega pesemist. Kasulik on teha ka jalavanne, kuhu on lisatud sinepipulbrit - see aitab parandada verevarustust. Samuti aitavad verevarustust parandada soojendava toimega kreemid ja geelid. 

Telerit vaadates võib teha erinevaid jalaharjutusi ning magama minnes panna jalga soojad sokid. Ka trenni tegemine aitab südamel verd jalgadesse pumbata. 

 

allikas: Iltalehti