Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS KÕHT PÄRAST söömist valutama hakkab?

Näiliselt lihtne kõhuvalu võib viidata tõsisele tervisehädale. Samuti on kõhuvalu liike mitut sorti - osadel hakkab kõht valutama pärast trenni, teistel jälle tühja kõhuga, kirjutab ajakiri Health. Mida paljastab aga see, kui kõht hakkab haiget tegema pärast söömist?

Kui kõht hakkab valutama umbes veerand tunni jooksul pärast söömist, võib see viidata maohaavandile: valu tekib ülakõhu keskosas. Kui sellised valud pole juhuslikud, vaid kipuvad korduma, peaks pöörduma arsti poole ja laskma end uurida esmalt helikobakteri suhtes. Nii helikobakterit kui maohaavandit on võimalik antibakteriaalselt ravida. 

Ka tasuks üle vaadata oma joomisharjumused. Näiteks ei tohi söömise ajal juua aluselist vett, vaid vesi peaks olema hapu. Kui söömise ajal aluselist vett jood, siis lahjendad maomahla, seda aga teha ei tohiks. Ka pole soovitatav kohe pärast söömist juua. Kõige mõistlikum on juua 2 tundi pärast sööki, kuni söömiseni või tarbida väga vedelat toitu. 

Kõhuvalu võib olla põhjustatud ka gaasidest. Gaase aitab siduda vana hea aktiveeritud süsi. Samuti seob liigse vedeliku ja absorbeerib gaasid Smecta pulber. Soolestiku bakterite tasakaalu aitavad taastada mitmesugused probiootikumid.

Söömise ajal paremasse külge ja isegi selga kiirguv valu on vahel märk sapikividest. Kui kivid liiguvad juba sapijuhasse (silmad tõmbuvad kollaseks), on tegu ohtliku seisundiga, mis vajab kiiret sekkumist.