Reklaam sulgub sekundi pärast

MIKS PEAKS EDU PLANEERIMISEL jälgima kuufaase?

Meie lähim taevakeha Kuu on inimkonda läbi aegade huvitanud ja mõjutanud. Kuu ja kuu faasid olid juba vanarahva seas seotud erinevate uskumuste, tabude ja maagiliste tegevustega. Selgub, et ka tänapäeval jälgivad targad naised oma edu planeerimisel just kuud.

Lauljanna Merlyn Uusküla on kuud jälginud lapsest saati. „Juba algklassides teadsin, mida tähendab kasvav kuu ja mida kahanev kuu, aga siis ma selle järgi veel ei toimetanud ega seadnud ka mingeid plaane. Lihtsalt teadsin, mida kuu faasid tähendavad,” räägib Merlyn. Süvenenumalt hakkas Merlyn astroloogiaga tegelema seitse-kaheksa aastat tagasi. „Hakkasin endale iga-aastaseid aastaprognoose tegema ja pärast seda olen ka kuu faasidele rohkem tähelepanu hakanud pöörama, kuna olen kogu aeg n-ö kuutundlik inimene olnud,” täpsustab naine, kes ei saa täiskuu ajal näiteks hästi magada, eriti siis, kui Kuu tuppa paistab. 

„Kuus on minu jaoks midagi väga müstilist ja tugevat, mis võib olla väga ligitõmbav, kuid samas tunnen ka pisut aukartust.” Merlyn jälgib kuud kogu aeg ning kui võimalik, sätib ka enda tegevusi sellega kooskõlas. „Kui soovin midagi arendada või mingi tegevusega kasvada-laieneda, tasub seda teha esimese veerandi ajal, mil kuu kasvul on toetav jõud. Täiskuu ajal tihtilugu räägin kuuga ja annan talle ära kõik ebameeldivad tunded ja seigad ning lasen tal oma energiat puhastada. Kuu kahanemise ajal tegelen korrastamisega enda ümber, teen koristustöid ja lõpetan vanad pooleliolevad asjad ehk tegelen kõigega, mida soovin vähendada,” räägib naine, kes on tähele pannud, et kui teadlikult oma tegevusi koos kuuga planeerida, siis on toetus tõepoolest efektiivsem. „Näiteks projekte, mida alustad kasvava kuuga, saadab edaspidi suurem edu kui teeksid seda lihtsalt juhuslikul hetkel. Kellel huvi, siis soovitan kindlasti sellesse teemasse veidi süveneda.”

Merlyn räägib kõik olulised otsused oma elus enda astroloogiga läbi. „See ei ole ainult kuu mõju, vaid ka muude planeetide mõju. Mind huvitab astroloogia üldiselt. Näiteks enne kodu ostmist, õppima asumist või uusi suuri projekte uurin, millal oleks selleks mulle parim aeg,” ütleb lauljanna ja lisab, et võtab täheteadust tõsiselt. „Kui kuu suudab tekitada ookeanis tõuse ja mõõnasid, siis miks ei peaks ta suutma oma faasidega inimkonda mõjutada. Ega see pole ka kuulujutt, et täiskuu ajal teatud inimesed muutuvad ja kuu muudab oma faasiga inimesi.”

Merlyni sõnul on kõige halvem aeg mõne projektiga alustamiseks vanakuu ajal, sest siis on kindel, et seda ei saada selline edu nagu võiks. „Sellel projektil on küljes vanakuu mõju, millel pole jõudu. See on kuutsükli viimane ehk niinimetatud surmafaas, peale mida hakkab varsti taas kuu loomine ja taevasse tõuseb noorkuu. Uusi asju tuleb alustada ikka siis, kui kuu kasvab. Tark naine oskab kuud jälgida ja kuu faasid enda edu kasuks tööle panna,” on Merlyn ise selle lause heaks näiteks.

 

Rahvapärimuse uurija ja ellutooja Liisa Kaasik leidis end Kuu vastu huvi tundmas peale abiellumist. „Sain inspiratsiooni oma abikaasalt Ahto Kaasikult, kes järgis oma tegemistes meie põlist sirvikalendrit. Esialgu tundus see keeruline, sest meie rahva kuutavas on lisaks kuu loomisele, täiskuule ja kaduajale olulisel kohal veel pehmed ja kõvad ajad. Aga kui selle selgeks sain, on see sellest ajast olnud väga hea abimees oma elu korraldamisel ja plaanide tegemisel.” Liisa tunnistab, et on pidevalt teadlik, mis kuuseis parajasti on. „Tähtsad otsused sätin alati soodsa kuuseisu järgi ja eriti oluliste otsuste, lepingute, ettevõtete asutamise ja muu sellise juures alustangi sellest, et vaatan ennekõike kuuseisu. Ka iseenda ja laste juukseid lõikan või lasen lõigata soodsa noorkuu ajal. Suuremad ostud (kinnisvara ost, üürimine, kodutehnika, auto ost või liisimine) teen noorkuu kõval ajal ja siiani on see end suurepäraselt õigustanud. Suuri ja kestvaid projekte (töölepingute sõlmimine, ettevõtte asutamine, kolimine jne) alustan noorkuu kõval ajal. Noore, kasvava kuuga lõigatud kehakarvad kasvavad justkui paari tunniga tagasi, seevastu kaduneljapäevale ajastatud protseduuride tulemused püsivad märgatavalt kauem. Tugeva kaduneljapäeva aknapesu, kodukoristus ja pesu pesemine loob kauakestva puhtuse – korduvalt tõestatud,” teab Liisa oma kogemusest. Ka koolitusi ja pidusid on tore täiskuu ajale kavandada. „Inimesed on siis jutukamad ja lõbusamad, sündmus läheb hästi korda,” teab naine.

Kõval ajal võib praadimine väga rasvapritsmeterohke ja lausa ohtlik olla. Kaduajal on juuretisega leiva tegu korduvalt untsu läinud. Pehmel ajal, eriti vanakuuga pestud pesult tulevad plekid palju paremini välja ning valge pesu pleegib õues plekituks. Täiskuu ajal alustatud treening- ja toitumiskavadel on kiiremad ja püsivamad tulemused.”

Liisa tunnistab, et temaga sobib vanarahva kuutarkuste järgi elamine suurepäraselt kokku. „See on nagu surfamine elu ühel laineharjal või ühe suure hoovusega kaasa voolamine. Kuuseisude tajumine aitab tunda end mugavalt ning mõtestada lahti end ümbritsevaid elunähtusi. Põnev on jälgida ka oma naiseliku tsükli kooskulgemist kuuga. Kuud austavad lisaks meie maarahvale veel paljud loodusrahvad, aga minu jaoks oli üks põnevamaid leide see, et üleilmselt tuntud Diori moemaja võtab oma toodete tegemisel aluseks kuukalendri, olles kogenud, et eri kuuseisudel on kreemide, kosmeetika ja nahktoodete tegemisele kindel mõju.”

Blogija, ehtekunstnik ja modell Marili Kõiv hakkas teadlikult kuud jälgima mõnda aega tagasi, kui tema ellu tulid veidi keerulisemad ajad. „Eks ikka rasketel aegadel tuleb mõte ja aeg enda sisse vaadata ning teha elus mõningaid muutusi või korrektuure. Kuna olen kristallidega juba aastaid tegelenud, siis oli kuufaaside jälgimine ka üsnagi loogiline edasiareng,“ räägib Marili, kes on  märganud, et peale kuufaaside enda jaoks „avastamist“ on ta muutunud enesekindlamaks ja südikamaks. „Samuti olen positiivsemalt meelestatud muutustele, kuidagi selline veider tunne, et olen hoitud ja toetatud,“ räägib naine. 

Marili on tegelikult kuu mõjutusi tunnetanud ja neid mõistnud juba lapsest saati. Enamasti on need unega seotud. „Täiskuu ajal ei saa absoluutselt magada, see on kindel. Täiskuu annab küll päeval energiat, praegusel pimedal ajal on teda ka palju pikemalt taevas näha, mistõttu saab aknast välja vaadates koos kristallidega end laadida. Võib-olla energiaküllusest ei tule ka uni? Sest ma olen alati terve öö täiesti ärkvel. Mu emal toimib see täpselt samamoodi, nagu kellavärk.“

Marili on teinud noorkuu abil kolme armastuse soovi maagiat, mida tehakse kolmel eri õhtul - päev enne, Noore Kuu loomise päeval ning päev pärast seda. „See on üks kergemaid rituaale, kuna tarvis läheb vaid lootuseviirukit ja iga õhtu jaoks erinevat kristalli, mis mul kõik kodus olemas olid. Ei mingit musta maagiat ning veidrusi, pigem mõnus vaikne aeg iseendaga, hea lõhnaga viiruk põlemas ning hea energiaga kristallid ümberringi,“ räägib naine. „Kavatsen kindlasti pisut suurema tähelepanelikkusega hakata kuud jälgima ning erinevaid rituaale tegema, loodusest tulev energia on ikka tõeliselt eriline.“

Üks tuntumaid kuu kummardajaid, Kerli Kõiv, hakkas kuufaase jälgima ajal, mil paar aastat tagasi enda jaoks Eesti ürglooduses elamise avastas. „Linnatuledest eemal läheb keha loodusega harmooniasse ning kuu faasid hakkavad olemist otseselt mõjutama. Näiteks nn pimedal ajal peale ühe kuutsükli lõppemist ja enne uue kuu loomist olen energiast täiesti tühi. Ajapikku olen aru saanud, et taevas ongi tühimik ja kuu ei anna sel ajal mingit laengut. Täiskuu ajal lähevad inimesed aga peast lausa segi, sest energiat on nii palju.”

Viimase poole aasta jooksul on Kerli hakanud juukseid lõikama kõva noore kuu ajal – usutakse, et see soodustab juuste kasvu. „Eriti tõhus pidavat see olema siis, kui kuu on veemärgis ja tunnen küll, et juuksed on paremini kasvama hakanud ning läinud palju paksemaks ja tervemaks. Ka teised on seda märganud,” kinnitab naine, kes on sõpradega koos avastanud enda jaoks ka kuurituaalid. „Oleme neid juba mitu tükki korraldanud selle sama vana tõe järgi, et kasvatame ja loome siis, kui kuu loob, ja kahandame ja vabastame siis, kui kuu kahaneb. Just homme, kaduneljapäeval, sõidamegi kambaga loodusesse üht vägevat vabastamisrituaali korraldama.”

Kerli arvab, et eelkõige tasuks kuu faase lihtsalt jälgida ja oma kehaga sõbraks saada. „Linnamöllus ja tehislike tulede valguses läheb vahepeal meelest ära, et ka meie keha on looduse osa, millel on tsüklid, tõusud ja mõõnad. Oluline on oma keha kuulata ning talle puhkust anda,” räägib Kerli, kes austusest kuu vastu on „kuulasteks“ nimetanud isegi oma fännid.

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar jaanuar 2018.