Reklaam sulgub sekundi pärast

MIS JUHTUB SINU tervisega, kui sa iga päev õlut jood?

Pärast rasket tööpäeva tundub mõte külmast õllest igasti kosutav. Kuid kas õlut ikka võib iga päev juua? Mis juhtub sinu tervisega, kui igapäevaselt vägijooki tarbid?

"Õlut ei tohiks iga päev juua. Osadel inimestel võib olla alkoholismiks geneetiline soodumus, kuigi nad seda ise ei tea," sõnas Tervise ja Heaolu Instituudi ekspert Heli Reinivuo. 

Reinivuo sõnul seisneb kõige suurem risk selles, et vaikselt hakkab igapäevane kogus suurenema. Mida rohkem aga õlut tarbid, seda suurem on ka kahju tervisele. Mitmed uuringud näitavad, et alkoholi tekitatud kahju on otseses seoses joodud kogusega.

"Kui harjud igapäevaselt ühe õlle joomisega, on üsna suur tõenäosus, et vaikselt kogus suureneb - eriti kui külmkapis on alkoholi rohkem. See on natukene sarnane veinijoomise efektiga. Nimelt mõtleb inimene, et vältimaks seda, et alkohol halvaks läheb, peab kohe terve pudeli tühjaks jooma. Kui igapäevase joomisega kaasneb ka seltsielu, näiteks juuakse koos kolleegidega pärast tööpäeva, tugevneb joomisharjumus veelgi," lisas Reinivuo. 

Kuidas õlu meie tervisele mõjub?

Õllega liialdamine kahjustab südameveresoonkonda. Lisaks tõstab see vererõhku ja liigne joomine suurendab ka rütmihäirete riski. Osadest uuringutest on aga selgunud, et mõõdukatel alkoholitarbijatel (0,5-1 annust päevas) on suremus südamehaigustesse väiksem kui täiskarsklastel. Eksperdid aga leiavad, et südamehaiguste ennetamiseks ei peaks siiski alkoholi tarbima, kuna sellel on ka palju kahjulikke toimeid. 

Reinivuo sõnul võivad naised päevas maksimaalselt ära juua ühe alkoholiannuse (0,33-liitrine pudel) ja mehed vastavalt kaks annust. 

 

allikas: Iltalehti