Reklaam sulgub sekundi pärast

NOK NOK: Võrratu Tai vanalinna südames

Mulle kuidagi meeldib kõik, mis on seotud toidu ja maitseelamustega ja just seetõttu on televiisor mu kodus oluliseks saanud. Seal on saated, mis näitavad, kuidas armastus toidu vastu on nii kunst, hasart kui ka maailmapildi avardumine, sest juba mitmendat hooaega saan kaasa elada saadetele, mis pakuvad maailma eri paikade köögipoolte kokandusvõistlusi. Ma lihtsalt pean neid jälgima. 

Armastan vaadata, kuidas täiuslikest toorainetest valmistatakse isuäratavaid roogi ja kui telepildis võib maitseid vaid oletada, siis restoranis NOK NOK saab nendest parimatest koostisainetest sinu silme all valmistatud roogi ka päriselt nautida.

Lugu algas sellest, et…

...olin leppinud kokku intervjuu jaoks kohtumise ja asukohale mõeldes soovisin, et oleks ideaalne, kui leiaksin koha kesklinnas. Koha, kus tunneks end mõnusalt ja kus võiks olla ka ilus, aga mitte liiga rafineeritud. Ja maitseelamuse osas on mul muidugi alati suurimad ootused. Kuna minu töös on uudishimu olemasolu toetavaks omaduseks, siis teadsin juba eelnevalt, et suve alguses avati vanalinnas uus Tai restoran. Kodulehelt leidsin ka kokakursustel osalemise võimaluse ja nii oligi otsus sündinud, sest soovisin kõigest rohkem teada saada. Ette helistades sain kokkuleppe, et mulle tutvustatakse maja ka lähemalt.

Kultuuriringkäik sai alata

Vana-Posti tänaval aitas õiget ust leida hõõguv tulekolle, mille kõrval kaks magavat öökullikest end soojendasid. Nagu hiljem selgus, on maja fassaadil vanadest aegadest saadik samuti öökullid ning restoran on oma nime saanud inspireerituna just nendest lindudest. „Nok” tähendab lindu ja „nok nok” on mitmus ning tõlgituna kui linnuparv. Uksest sisse astudes sattusin kohe üllatuste lummusesse, sest silmasin saladuslikult kaugustesse ulatuvaid ruume, mis viisid sügavale maja sisehoovivaadeteni välja. Mugavate, ilmselt bambusest valmistaud toolidega baaritüüpi esimeses ruumis võtsid mind vastu restorani juhataja Sandra Viira ja Peeter Jaanson, kes on üks kokkadest ametinimetusega sous chef.

Suundusin Sandraga majatuurile, mis viis mind läbi fine dining saali alla keldrikorrusele, kus avanesid kahe saaliga söögiruumid. Ringkäik jätkus treppidest teisele korrusele tõustes, kus asus kaunis elevantidest elementidega seminariruum. Elevant mõjub mulle positiivsuse sümbolina ning teatavasti on see võimas olevus Tai rahvusloomaks. Kõkides ruumides märkasin riiulitel ka Buddha kujusid ja riisikotikesi. Sain teada, et Buddha kujud peavad alati asetsema inimese peast kõrgemal ja riis sümboliseerib lisaks põhisöögile ka rikkust ja õnne.

Ja avanes taas kord uks. Selle taga peitus otsitud kokanduskursuste köök. See on koht, kus on võimalus endale põll ette siduda ning peakoka Pensiri Pattanachaengi juhendamisel autentse Tai köögiga lähemalt tuttavaks saada. Nagu traditsiooniks on, saab sellistel kursustel pärast koolitust valminud roogasid ühiselt sõprade või kolleegide seltskonnas nautida. Kokakursuseid saab tellida reeglina kuni 20 inimesele ja erikokkuleppel ka enamale. Kursused on täiskursuse näol, kus valmistatakse kolm toitu, või kiirema versioonina ajaliselt umbes poolteist tundi, mille jooksul saab ülevaate põhimõtetest ja töövõtetest ning valmib ka üks autentne Tai roog.

Maitserännak

Alla fine dining saali tagasi suundudes märkasin suurt ümarat lauda, millest avanes vaade köögis toimetavatele kokkadele. Perenaine Sandra nimetas seda lauda Toiduteatri istumiskohaks. Riiulitel ja seintel leidus palju elemente, mis olid mind juba emotsionaalselt Taimaale sõidutamas, kuni saabus minu vestluskaaslane, me lauda istusime ja menüüd lahti lõime.

Meie valikud said menüüst tehtud kolme peale. Minu kaaslane Heily otsustas valida eelroaks krevetiroa ning pearoaks kala. Meie fotograaf Meriliis võttis vastu challenge’i ja tellis värske papaia salati Som Tom Thai, mille eest hoiatati, et see on vägagi vürtsikas.

Minu pilk jäi pidama neljakäigulisel päevamenüül, mille hinnaks oli vaid kümme eurot. Supp, eelroog ja magustoit on igal päeval fikseeritud, kuid pearoa saad ise valida. Selline üsnagi uskumatu hinnanumber, kui lisaks absoluutselt võrratule restoranis viibimise võimalusele arvestada ka seda, et asume ometigi hetkel ju vanalinna piirkonnas.

Valikut tehes tundsin, et keegi nagu vaatab ja hindab mind ja palun – siin ta oli. Pooleldi draakon, pooleldi lõvi, kes pidavat olema selline olevus, et hindab sind, ja kui hinnang saab olema hea, siis täidab ta sinu soovi. Kui sa aga juhtud olema kuri inimene, siis sööb ta su lihtsalt ära. Või siis läks midagi tõlkes kaduma. Loodetavasti sööb ta lihtsalt kurjuse ära. Soovisin, et päike ikka paistma jääks ning olen ootel ja vaatel.

Valisin pearoaks lambalihaga roa Massaman Gae ja riisi tellides selgus, et kõikide roogade juurde kuulub riis ja seda nii palju, kui soovitakse ja et riisil eraldi hinda ei olegi. Peeter lisas, et Tais peetakse riisi just põhitoiduks ning kastmed, supid ja salatid sinna juurde on garniiriks. Niisiis käib riis isegi supi ja salati juurde. Õnneks jõudis Peeter mind enne hoiatada, kui supileem suhu jõudis, et omale riis taldrikule ampsamisvalmis tõsta. Seda läkski tarvis, kuna tegemist oli minu maitsepungadele harjumatult vürtsika ampsuga. Vaikselt sõudes, kuid kaugele jõudes harjusin vürtsikusega peagi.

Tai maitsetest

Kuna mina Taimaad veel külastanud pole, siis esitasin Peetrile ka üldisemaid küsimusi, mis Tai kööki puudutavad. Sain teada, et Tai toitude maitse teevad eriliseks seal kasutatavad värsked ürdid nagu koriander, roheline sibul, basiilik, sidrunhein, galangal, kaffirlaimilehed ja münt. Toidu maitses on õiges tasakaalus terav, magus, soolane ja hapu. Kuna Tai on suur, on seal regiooniti erinevad maitse-eelistused. NOK NOK restorani peakokk Pensiri Pattanachaeng on pärit Bankokist, seega on sealne menüü selle piirkonna mõjutustega. Tai kommete kohaselt toodi meilegi kõikide road ja kõik neli käiku korraga lauda. Planeeritud aega me ei mahtunud, kuid me ei lasknud end sellest heidutada, vaid nautisime maitseid, maitsesime lauakaaslaste roogi ning vahetasime arvamusi.

Külaskäik restorani NOK NOK tutvustas mulle lisaks Tai maitsetele ka selle kauge maa kaunist kultuuri. Tegin oma intervjuukaaslase Facebooki postitusest printscreen’i, mis lõpetab minu jutu täpselt nii, nagu ma mõtlen, ja ütlen lisaks seda, et võtkem aega maitseid ja head seltskonda nautida.

Restoran NOK NOK asub Tallinna kesklinnas aadressil Vana-Posti 7, [email protected]. Broneeri laud www.noknok.ee või 5333 1744

 

Krista Maldur

[gallery ids="1900173,1900180,1900188,1900195,1900202,1900210,1900219,1900225"]