Reklaam sulgub sekundi pärast

OMANÄOLINE TRENDILOOJA – särav Salt

Kui sa oled üks nendest, kes on mitmelt tuttavalt kuulnud kiidusõnu, aga ei ole veel ise Salt restorani külastust plaani võtnud, siis julgustan kohe kindlasti seda tegema. Heituda ei tasu ka sellest, kui korduvalt kohtade puudusel ukse taha jääd. Lihtsalt järgmine kord planeeri pikemalt ette ja pane laud kinni. 

Kui sa oled üks nendest, kes on mitmelt tuttavalt kuulnud kiidusõnu, aga ei ole veel ise Salt restorani külastust plaani võtnud, siis julgustan kohe kindlasti seda tegema. Heituda ei tasu ka sellest, kui korduvalt kohtade puudusel ukse taha jääd. Lihtsalt järgmine kord planeeri pikemalt ette ja pane laud kinni. 

Ühtmoodi mõistlik on Salt restorani minnes kohad ette broneerida nii lõuna- kui ka õhtusöögi nautimiseks, sest püsiklientidest külastajaid on restoranil tekkinud omajagu palju. Kuigi meeskond ütleb naljatades, et tegemist on kummitoaga, siis hoolimata sõbralikult lähestikku asetsevatest laudadest päris lõputult külastajaid sellesse imeliselt kodusesse restorani siiski ei mahuta. 

Tiina Treumann, Salt restorani perenaine, on tõeline restorani hing, kes ise peaaegu igal õhtul külastajaid uksel tervitab. Nii võttis ta ka meie seltskonna kauni naeratuse ja tugeva käepigistusega kohe sisse astudes vastu, juhatas lauda ja serveeris sujuvalt klaasikese uut trendijooki – oranži veini –, mis üllatas meeldivalt eriliselt elava maitsebuketiga. 

Tiina näol on tegemist erakordse naisterahvaga, kes neli aastat tagasi, olles ise samal ajal viimaseid kuid lapseootel, otsustas teoks teha oma kutsumuse – vahetada edukas karjäär moevaldkonnas oma restorani vastu. Nii sai Tiina samal aastal korraga kaks uut lapsukest.

Salt restoran võib praeguseks uhkustada juba nelja eduka aastaga. Kui esimesel aastal saadi „Parima uustulnuka” tiitel ja Salt restoran valiti Eesti 50 parima restorani hulka, siis tuli see ühtaegu nii suure üllatuse kui ka tunnustusena, mis andis järgnevateks aastateks tublisti enesekindlust juurde. Tunnustusega kaasnev huviliste vool sundis omakorda õppima ja arenema ning nii samm-sammult edetabelis tõustes platseeruti 2016. aastal juba esimese viieteistkümne hulka, tõestades kindlalt, et Salt restoran on omanäoline trendilooja.

Kui uurida, mis tegusat meeskonda inspireerib, siis põrkuvad peakokk Vladimir Proskurnini, sous chef’i Marko Kalendi ja Tiinaga vesteldes kaks täiesti erinevat maailma. 

Marko sõnul tuleb inspiratsioon enamasti Tiinalt. „Ta käib hommikul turul ja tuleb tagasi uue ideega, et poisid tehke…,” kirjeldab Marko. Ja poisid on need, kes nendele ideedele hinge ja elu sisse puhuvad.

Tiina suureks kireks on reisimine ja ta püüab igalt reisilt tuua kaasa uusi maitseid, olgu need siis pärit Peruust, Boliiviast või Jaapanist. Tema eriline lemmik on just Lõuna-Ameerika köök, kuid tähtsaimaks kriteeriumiks ei ole mitte päritolu, vaid et kõik, mis taldrikule jõuab, oleks võimalikult autentne. Nii jälgib ta õhinaga Peruus asuva maailma parima restorani Central peakoka tegemisi ja Boliivia köögi tähti. Need on ka maad, kuhu Tiina toidureisid teda tõenäoliselt järgmisena viivad.

Restorani köögipoole esindajad on aga Tiina fantaasiate tasakaalustamiseks suured Nordic cuisine’i fännid ja neid kaht ääretult laia valdkonda miksitakse edukalt lennukas fusioonmenüüs. Maksimalistidena pingutatakse palju, et pakkuda külalistele erilist elamust. Nii tellitakse hulgaliselt erilist toorainet, mida võibolla igast restoranist ei leia – näiteks mereande, karpe ja kaheksajalgu tellitakse Saksamaalt. Grillitud kaheksajalg on üks restorani tõelisi hitte, mis on muide külastajate tungival soovil olnud menüüs restorani avamisest alates ja ei kao sealt vist niipea. „Oleme küll proovinud midagi uut asemele pakkuda, kuid kes teavad, need nõuavad ikka oma lemmikut ja nii on ta ikka ja jälle menüüsse tagasi toodud,” räägib Tiina.

Palju värsket kodumaist toorainet toob Tiina loomulikult ise turult ja ema abiga rajatakse suvilas restoranile mõeldes igal kevadel pikad ürdipeenrad. Restoranil on kodustatud ka oma talunik, Jaanikse talu Raplamaalt, kellega sattuti kokku, kui õnnetu talumees tuli värviliste porganditega, kuna keegi neid osta ei tahtnud. Loomulikult oldi Salt restorani köögis neist suisa vaimustuses. Elevust tekitab ka kevade saabumine, sest algab korjehooaeg, kui minnakse metsaande korjama ja menüüsse ilmuvad kevadekuulutajad – mürklid – ja muu põnev kevadine kraam.

Lisaks restoranile teeb tegus meeskond ka tänavatoitu ja Salt Street Food on kindlasti esindatud tänavatoidufestivalidel – Pärnu Maitsete Uulitsal ja Haapsalu Maitsete promenaadil –, mille eestvedajaks Tiina on. Möödas on ajad, mil tänavatoit oli igav kõhutäide. Nii tõestab Salt meeskond veenvalt, et vana head burgerit saab teha väga erilise gurmeeroana. Näiteks tänases lõunapakkumises oli burger, mis lisaks ülimaitsvale rikkalikule burgerile sisaldas lisanditena punast vürtsikat Coleslaw’ salatit, mida serveeriti ciabatta sees.

Tiina pakatab lennukatest ideedest ja võtab otsustavalt meie jutuajamise kokku, öeldes, et kindlasti tahaks ta ühe koha veel avada. Salt restoran on täpselt selline, nagu ta on ja selliseks ta ka jääb. Uus koht paneb tõenäoliselt veel enam rõhku taimetoidule, kuid täpsemalt on sellest veel vara rääkida.

Järjest enam poeb kogu meeskonna südamesse taimetoit ja talvine Kopenhaageni külastus inspireeris kahtlemata seda veelgi enam menüüsse tooma, eriti just sellist, mis on ühtmoodi naudinguks nii veganile kui ka vahelduseks lihasööjale.

FB: Saltrestoran ja koduleht SIIN
Vase 14, Tallinn 
Tel 518 8510
[email protected]

Ilmunud ajakirjas Buduaar