Reklaam sulgub sekundi pärast

Põnev – loe, kuidas värvid meid mõjutavad

Mis oleks elu ilma värvideta - kindlasti palju igavam ja nukram! Värvid mängivad meie alateadvuses suurt rolli - vahel tunneme vajadust kanda midagi heledat, siis aga hoopis musta või tumesinist. Tegelikult on selle taga midagi rohkemat, kui lihtsalt hetkeemotsioonid - värvidel on omad kindlad tähendused. 

Sinine, punane, must, oranž, valge, kollane, pruun, roheline, hall - kõik värvid mõjutavad meid ja kõike seda, mis meid ümbritseb.

Mis oleks elu ilma värvideta - kindlasti palju igavam ja nukram! Värvid mängivad meie alateadvuses suurt rolli - vahel tunneme vajadust kanda midagi heledat, siis aga hoopis musta või tumesinist. Tegelikult on selle taga midagi rohkemat, kui lihtsalt hetkeemotsioonid - värvidel on omad kindlad tähendused.

Sinine, punane, must, oranž, valge, kollane, pruun, roheline, hall - kõik värvid mõjutavad meid ja kõike seda, mis meid ümbritseb.

Siin on väike ülevaade, kuidas erinevad värvid meile mõjuvad.

Sinine

- Sinist värvi on alati peetud pingeid maandavaks, turvatunnet tekitavaks ja sõbralikuks tooniks.

- Samas võib sinine riietus jätta meist ka sellise mulje nagu oleksime külmad ja kalgid - külmades toonides sinine mõjub just täpselt nii. Seetõttu on soovitatav sinist värvi kombineerida mõne soojema tooniga, mis mõjub usaldusväärselt - näiteks pruunid toonid! 

- Kui sa soovid jätta usaldusväärset muljet, kanna tumesinist.

Oranž

- Kas teadsid, et oranži värvi kasutatakse sageli toidureklaamides ning toidukauplustes - põhjus on lihtne, nimelt tekitab teadlaste sõnul oranž värv meis söögiisu. Ja kui nüüd mõtlema hakata, siis isegi kaubamaja toidumaailm on valinud oranži oma põhitooniks. 

- Oranž värv annab elujõudu ja energiat.

- Kui sa oled oma kallimast lahku läinud või töölt ära tulnud, siis oranž värv aitab sul muudatustega toime tulla ja toetab sind vaimselt. 

Punane

- Punane värv mõjub erootiliselt. Kirg, jõud, võim, seksuaalsus, enesekindlus, tugevus, vastupidavus - punane esindab neid.

- Meestele meeldivad naised, kes kannavad punast, sest punane värv muudab meid kirglikumaks ja sensuaalsemaks. Kusjuures paljud uuringud näitavad, et ka naistele meeldivad mehed, kes kannavad punast! 

- Kui sa oled väsinud, ärritunud või halvas tujus, siis tasub punast värvi pigem vältida. 

- Kui sind ootab ees koosolek või sa soovid kellelegi oma arvamust avaldada nii, et sind ka kuulda võetakse, kanna punast.

Must

- Must värv mõjub elegantselt, see näitab edukust, salapärane, jõukust ja tugevust.

- Samas võib must ka masendavalt mõjuda - kui soovid end üleni musta riietada, siis vali juurde mõni erksavärvilisem aksessuaar!

- Arvatakse, et musta värvi kandmine tekitab nii-öelda kaitse tunde - kui me tunneme, et tahame olla rahus ja vaikuses, siis sageli valime alateadvuses just musta värvi riided. 

Pruun

- Pruunid toonid tekitavad usaldusväärsust, rahustavad ja toetavad.

- Pruuni tasub kanda koos mõne teise värviga - must, sinine, oranž ja mürkroheline sobivad väga hästi. 

- Pruun on looduse ja kaitse värv.

Kollane

- Kollane on päikese värv, see kiirgab positiivsust, värskust, uut algust, vabameelsust ja rõõmu. 

- Kui sa ei ole suur kollase armastaja, ent ühel hetkel tunned vajadust just kollast värvi rõivaste järgi, siis see tähendab, et sa vajad oma ellu suuremat muudatust!

Roheline

- Roheline värv sobib vähestele! Et rohelist paremini välja kanda, võiks seda sobitada nii-öelda pehmendavate toonidega nagu näiteks pruun, kuldne ja sinine - nii jääb lõpptulemus igati šikk ning väljapeetud.

- Roheline värv esindab loodust, see hõlmab endas kollase värviga seonduvat positiivsust ja värskust ning sinise tooni rahustavat toimet.

- Rohelist on seostatud negatiivsete joontega - materialismi, isekuse, kadeduse ning omandivajadusega.

- Tumerohelist ei tasu kanda, kui lähed töövestlusele - see jätab mulje, et sa oled jõukal järjel ning et sul pole seda töökohta tegelikult vaja. 

Valge

- Valge värv on puhas, neutraalne, tasakaalustav, süütu, siiras, aus, pisut isegi naiivne ja igati usaldusväärne. 

- Kui sa soovid oma elus uut lehekülge pöörata, siis valge värv toetab sind.

- Kui sa oled väsinud ja rusutud või hiljuti emotsionaalselt raskes olukorras olnud, siis kanna valget - see puhastab meeled ja annab positiivset tuge.

Hall

- Hall värv on intelligentne, rahustav, konservatiivne, täiskasvanulik, usaldusväärne, kindel.

- Hall värv võib jätta mulje nagu sa oleksid tundetu, otsustusvõimetu ja igav. Kui kannad halli, lisa alati mõni erksavärvilisem aksessuaar.

 

Karin Karu

Allikas: internet