Reklaam sulgub sekundi pärast

RANGED LAPSEVANEMAD KASVATAVAD oma lastest valetajad!?

Kas oled range ning distsipliini nõudev ema või isa? Või on sinu näol tegu vabameelsema, lapsi iseseisvale mõtlemisele kannustava lapsevanemana? Kui kuulud esimesse rühma, siis värske uuringu põhjal on meil sulle halvad uudised. Nimelt võid sa oma lastest valetajad kasvatada, vahendab Iltalehti

Victoria Talwar, tuntud laste sotsiaalset ja vaimset arengut uuriv professor Kanadas asuvast McGilli ülikoolist viis väite tõestamiseks läbi uuringu. Tulemus oli selge. Rangete lapsevanemate lastel oli suur tõenäosus kasvada osavaks valetajaks. Lapsed kasvavad keskkonnas, kus valesti tehtud asi toob kaasa karmi karistuse. Karistuse vältimiseks õpivad lapsed aga valetama. 

Hiljutine uuring viidi läbi kahes Aafrika koolis. Ühes neis oli range distsipliin ja kuriteole järgnes alati karistus. Teine kool oli vabameelsem ning lapsi usaldati. 

Õpilaste selja taha asetati erinevaid asju ning seejärel paluti ära arvata, millest mingi heli tuli, ilma et nad oleksid tohtinud selja taha vaadata. Osadest asjadest tuli hääl, mida nad tegelikkuses teha ei võinud. Näiteks pesapallist tuli vile. Kui laps teadis, kust hääl pärit on, oli ta ilmselgelt selja taha piilunud. 

Katse ajal lahkus teadlane ruumist ning tagasi tulles küsis lapselt kaks küsimust: millega oli tegu ja kas laps oli piilunud. 

Talwar pani tähele, et vabameelsemas koolis oli valetajaid ja tõerääkijaid suures osas sama arv. Rangemas koolis oli aga valetamine rohkem levinud. Sama tulemus on Talwari sõnul levinud ka perekondades. Rangete lapsevanemate lastest kasvavad osavad valetajad ja varjajad.