Reklaam sulgub sekundi pärast

Seksuaaltervise ekspert: “Beebipillide eelnev tarbimine ei mõjuta lapsesaamist”

Tänud kõigile, kes esitasid küsimusi rasestumisvastaste vahendite kohta! Teie küsimustele vastab Eesti Seksuaaltervise Liidu president Mairi Kaha. Kui tekkis antud teema vastu suurem huvi, saab küsimusi esitada ja lugeda ka amor.ee keskkonnast.

Tänud kõigile, kes esitasid küsimusi rasestumisvastaste vahendite kohta! Teie küsimustele vastab Eesti Seksuaaltervise Liidu president Mairi Kaha. Kui tekkis antud teema vastu suurem huvi, saab küsimusi esitada ja lugeda ka amor.ee keskkonnast.


Sooviksin teada täpsemalt "roosa pilli " ehk Yasminelle pillide kohta. Olen lugenud, et need pidid olema väga head, eriti noorematele naistele. Kas seda saab ka apteegist või ainult naistearsti käest? Palju see hind umbes oleks? Mõju? Kõrvalnähud?

Yasminelle puhul on tegemist ühe variandiga rasestumisvastastest pillidest. Kõik pillid sisaldavad kahte tüüpi naissuguhormooni: östrogeeni ja gestageeni. Pillide erinevus ongi kas östrogeeni koguses või gestageeni tüübis. Erinevatele inimestele võivad sobida erinevad pillid ja seda saab paraku teada alles siis, kui olete juba neid kasutama hakanud. Pille saab alati ainult arstiretsepti alusel. Yasminelle hind kaheks kuuks 50% soodustusega tuleb unbes 190–200 krooni. Soodustuseta maksab üks kuu umbes 165 krooni. Peamine mõju, mida ootame ja millele tähelepanu pöörame, on rasestumisvastane – see on nagu kõigil teistelgi pillidel õigel võtmisel praktiliselt 100%. Kõrvalnähud võivad samuti esineda nii nagu kõigil teistelgi. Sagedamini on nad esimestel kasutuskuudel ja edaspidi taanduvad. Kui mõni ebameeldiv kõrvalmõju jääb pikemaks püsima, peab sellest oma naistearstile rääkima. Sellisel juhul on abi pillide vahetamisest. Harvadel juhtudel esineb iiveldust, peavalu, rindade hellust, kaalu langust või tõusu ja meeleolu muutuseid. Mõned pillikasutajad võivad tunda ennast vähem seksikana. Vahel võib pillide kasutamise esimestel kuudel esineda ebaregulaarset vereeritust. See on tõenäolisem, kui kasutada madala östrogeenidoosiga pille. Midagi ohtlikku taoline vereeritust endast ei kujuta. Pillide rasestumisvastane kaitse pole kehvem. Kui vaheveritsused ei taandu esimese 3 kuu vältel, peaks sellest jällegi rääkima oma naistearstiga ja kasu oleks pillide vahetamisest. Mõnele naisele kombineeritud pillid ei sobi. Nende naiste väl jaselgitamiseks esitab arst kindlad küsimused. Kui pille kasutada ei saa, soovitab arst mõnda teist rasestumisvastast vahendit. Pillid on vastunäidustatud ka trombiriski korral. Noortel naistel esineb seda väga harva. Selle väljaselgitamiseks esitab arst jällegi kindlad küsimused. Trombirisk on suurem suitsetajatel, eakatel, suhkruhaigetel, kõrgenenud vererõhu, ülekaalulisuse ja päriliku eelsoodumuse korral. Kui tekib kahtlus, et tegemist võib olla päriliku eelsoodumusega, saab riski astet spetsiaalsete vereproovidega täpsustada.

Kui plaanin alustada seksuaalelu (on kindel partner), siis kas peaksin pöörduma naistearsti juurde pillide retsepti saamiseks või peaks esialgu piirduma ainult kondoomiga? Kumb on turvalisem, kas kondoom või pillid? Olen lugenud ka plaastrite kohta, kuna pillidega võin ma need lihtsalt ära unustada, aga väga paljud väidavad, et plaastrid on ohtlikud ja võivad trombe, asju tekitada. Kas see vastab tõele? Ja samas, kas oleks äkki parem, kui ma pillide asemel hakkaksin kasutama plaastreid, kas nende mõju on sama tugev?

Olete väga tubli, et mõtlete rasestumisvastste vahendite peale juba enne seksuaalelu alustamist. See näitab, et olete vastutustundlik ja tubli inimene. Kondoomi kasutatakse eeskätt kaitseks seksuaalsel teel levivate haiguste vastu. Kindla rasestumisvastase kaitse annavad hormonaalsed rasestumisvastased vahendid. Kui soovite ennast kaitsta nii haiguste kui rasestumise vastu, siis on kõige parem topeltkaitse – kondoom (kaitseks haiguste vastu) ja hormonaalne rasestumisvastane vahend (kaitseks soovimatu raseduse vastu). Pillidel ja plaastril ei ole muud vahet, kui hormoonide manustamise viis – pillidel suu kaudu ja plaastril läbi naha. Mõlema rasestumisvastane efektiivsus on õigel kasutamisel praktiliselt 100%. Samuti on ühesugused ka kõrvalmõjud. Nende kohta saate lugeda eelmisest vastusest.

Millised pillid on parimad?

Ei ole häid ega halbu pille. Pillide erinevustest kirjutasin esimese kirja vastuses. Enamus naistele sobivad kõik pillid. Mõned naised peavad sobiva pilli leidmiseks veidi vaeva nägema. Ka sellest, milliseid kõrvalmõjusid võib olla, mille puhul ja kui kiiresti peaks mõtlema pillide vahetamisele, kirjutasin esimeses vastuses.

Tere! Milliseid rasestumisvastaseid tablette kasutada peale sünnitust ja millal võtma hakata? Imetan last ja päevi veel pole, kas siis saan võtta tablette?

Kui Teie sünnitusest ei ole veel möödas kuut kuud (laps ei ole üle 6 kuu vana), Teil ei ole olnud veel ühtegi menstruatsiooni ja Te toidate ainult rinnaga (piima on piisavalt), siis ei pea muretsema soovimatu rasestumise parast. Kui kasvõi üks nendest tingimustest on rikutud, siis on rasestumine juba võimalik. Rinnaga toitmise ajal saab kasutada pille, mis sisaldavad ainult ühte naissuguhormooni – gestageeni. Eestis on neid saadaval ainult ühe nimetuse all – Cerazette. Retsepti saamiseks peaksite pöörduma oma perearsti või naistearsti poole.

Tere, ma olen kasutanud pille 1,5 aastat. Lõpetasin pillide võtmise ja nüüd tuleb mul sellist läbipaistvat lima suhteliselt palju. On see normaalne? Võin ma pille järgmisest kuust uuesti võtma hakata?

Tupe voolus võib eriti just menstruatsioonitsükli keskel, kui toimub munaraku vabanemine munasarjast ehk ovulatsioon, muutuda venivaks ja läbipaistvaks. See on normaalne. Võite ikka hakata uuesti pille võtma.

Tere! Lõpetasin aasta tagasi pillide võtmise ära, tekkis soov rasestuda, aga ei ole veel õnnestunud. Loomulikult kadus koos pillidega seksiisu, mis ei ole tagasi tulnud, ainuke hea asi oli see, et muutusin numbri võrra rinnakamaks. Pillide ära jätmisega kadusid ka rinnad, muutusid veel väiksemaks, kui enne olid olnud, masendus oli suur. Alustasin pillidega veel korra, kuid lõpetasin jälle ära, ma kohe tundsin, kuidas kõik sisse söödud toit reite ja tagumiku külge hakkas, tselluliit hakkas vohama hullemini kui kunagi varem. Ma üldiselt oma kogemusest ei soovitaks noortele pille, kes on alla 18. Katsuge ikka ilma hakkama saada, jumal teab, kellel mis asi ja kuna välja lööma hakkab. Mina põen endiselt seda, et ei ole veel rasedaks jäänud, kuigi pillidega lõpetasin juba aasta tagasi.

Kui pillide kasutamise ajal tekib ebameeldivaid kõrvaltoimeid, siis peab sellest oma arstile rääkima. Kõrvaltoimed, mis on tingitud pillidest, lõppevad siis, kui pillide võtmine lõpetada. Pillid ei mõjuta tulevast lapsesaamist. Naine jääb rasedaks tavaliselt aasta jooksul, kui alustab regulaarset seksuaalelu ühe kindla partneriga kaitsevahenditeta ja sooviga last saada. See ei sõltu sellest, kas eelnevalt on kasutatud mingisuguseid rasestumisvastaseid vahendeid või mitte. Kui rasestumist aasta jooksul ei toimu, tuleks pöörduda oma naistearsti poole, et vajadusel saaks alustada uuringuid. Uuringutega peab nõus olema ka partner, sest rasestumine on paari probleem ja tegelema peab nii naise kui mehega.

Olen elukaaslasega koos elanud 2 aastat, koos oleme olnud 3 aastat. Minu seksuaaliha oleks nagu viimasel kahel aastal kuhugi kadunud - see langes kokku siis, kui meil olid probleemid (ta pettis), elus olid muutused (palju stressi) ja samas hakkasin ka kasutama järjepidevalt beebipille (Harmonet). Minu küsimus oleks seega see, et kas seksuaaliha kadumine võib olla seotud pillide kasutamisega?

Seksuaaliha on väga raske mõõta. Kõik meie soovid ja tunded on väga paljudest erinevatest asjadest mõjutatud. Sellepärast ei ole ka ükski pilliuuring suutnud näidata pillide negatiivset või positiivset mõju seksuaalihale.

Tere olen 15-aastane ja olen oma poisiga maganud ning magan ka veel, kas peaksin hakkama kasutama beebipille või jääme kindlaks kondoomidele?

Kondoomid ei ole kaitseks soovimatu rasestumise vastu, vaid just kaitsevad seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Kui kondoomikasutaja on veendunud, et rasestumise korral oleks tema kindlaks valikuks lapse saamine, siis ei ole selle vastu ju midagi. Kui kondoomikasutaja on kindel, et rasestumise korral peaks ta raseduse katkestama, oleks mõistlik valida mõni kindlam rasestumisvastane meetod. Alati võib lisaks kindlale rasestumisvastasele meetodile kasutada ka kondoomi, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Kõige kindlama rasestumisvastase kaitse tagavad hormonaalsed rasestrumisvastased vahendid.

Kas pillide võtmine trombotsütoosi korral on vastunäidustatud? Milliseid teisi variante oleks sel juhul soovituslik kasutada?

Mõtlete nähtavasti trombiriski suurenemist. Selle väljaselgitamiseks peaksite rääkima oma naistearsti või perearstiga. Lisaks trombotsüütide hulga määramisele, tehakse sellisel juhul veel erinevad vere hüübimisega seotud testid. Kui Teil on trombirisk tõusnud, siis kombineeritud pille kasutada ei saa. Sellisel juhul saab kasutada ainult gestageeni sisaldavaid vahendeid (minipillid Cerazette, hormoonspiraal Mirena) ja vaskspiraali.

Mind huvitab see, et kuidas on omavahel seotud pillide ärajätmine (6 aastat olen võtnud) ja juuste tugev väljalangemine? Mida peaksin sellisel juhul tegema?

Puuduvad uuringud pillide ja juuste väljalangemise seoste kohta. Juuste väljalangemisel võib olla erinevaid põhjuseid, mis võivad olla seotud ainevahetuse, kilpnäärme talitlusega jne. Peaksite oma murega pöörduma perearsti poole.

Tere, sooviksin hakata pille sööma, kuid ei oska kuidagi oma perearstilt retsepti küsida, asi on selles, et arsti näol on tegu 63-aastase vanamutiga, kes näägutab noorte seksi teemal. Kuidas soovitate käituda?

Kui Teile valmistab proleeme oma perearstilt pilliretsepti küsimine, siis on pillide saamiseks ka teisi võimalusi. Näiteks naistearsti vastuvõtud või noorte nõustamiskeskused. Noorte nõustamiskeskuste kohta saate infot aadressil www.amor.ee .

Küsimus selline, et kas beebipille võib võtta ka siis, kui millegipärast päevi ei ole. Mul on näiteks selline mure, et päevad juba pikemat aega puuduvad (ei tea miks) ja rase ka ei ole. Kas siis saad pille kasutada?

Kui olete kindel, et Te ei saa olla rase, aga menstruatsiooni pole pikalt olnud, siis üheks võimaluseks veritsused uuesti käima panna, ongi pillide võtmine. Seda kasutatakse juhul, kui tütarlaps elab seksuaalelu ja ei soovi rasestuda. Sellisel juhul peaksite hakkama pille võtma ükskõik millisest päevast. Peate lihtsalt teadma, et esimesel pillide võtmisel on pillide rasestumisvastane toime küsitav ja sellepärast peaksite esimesel nädalal kasutama lisakaitseks kondoomi või hoiduma vahekorrast.

Mis võib juhtuda, kui tarbida pikaajaliselt pille ilma pausideta, et seitsmepäevast pausi ei teeks, vaid võtaks koguaeg järjest 21+21 ja vahepeal päevi poleks?

Pille võib võtta järjest ilma 7-päevaseid pause pidamata. Paraku on aga nii, et mida pikemalt Te järjest pille võtate, seda tõenäolisem on, et mingil pillide võtmise ajal tekib ebaregulaarne veritsus. Pillivaba pausi veritsused on paljudele naistele märgiks, et kõik on korras ja muretsemiseks pole põhjust. Pauside vahelejätmist kasutatakse sageli siis, kui veritsus antud hetkel ei ole millegipärast soovitav või kui on tegmist meditsiinilise probleemiga, mille puhul veritsus halvendab inimese tervislikku seisundit või kui pillivaba pausi ajal ägenevad mõned terviseprobleemiga seotud nähud.

Kas pillid rikuvad tervist?

Kui pillide kasutamiseks ei ole vastunäidustusi, siis nad tervist ei riku.

Tahaksin teada, et kuidas mõjutab pillide võtmine laste saamist tulevikus, sest olen kuulnud, et mõni ei saagi pärast lapsi, muutub viljatuks. Kas see oleneb kõik siis inimese pärilikkusest, tundlikkusest või millest? Plaastrit kasutades hakkas mul näiteks intiimpiirkond sügelema ja lõpetasin selle kasutamise ära.

Pillide kasutamine ei mõjuta edasist lapsesaamist. Naine jääb rasedaks tavaliselt aasta jooksul, kui alustab regulaarset seksuaalelu ühe kindla partneriga kaitsevahenditeta ja sooviga last saada. See ei sõltu sellest, kas eelnevalt on kasutatud mingisuguseid rasestumisvastaseid vahendeid või mitte. Kui rasestumist aasta jooksul ei toimu, tuleks pöörduda oma naistearsti poole, et vajadusel saaks alustada uuringuid. Uuringutega peab nõus olema ka partner, sest rasestumine on paari probleem ja tegelema peab nii naise kui mehega.

Tere! Olen kasutanud Yasminelle pille üle pooleteise aasta. Tahtsin seda küsida, et kuidas mõjuvad pillid või üldse pidev tablettide tarbimine südamele ja kas on mõistlik teha mingisugune paus pillide võtmisel, et puhata?

Pillid ei põhjusta südamehaigusi tervel naisel. Riskid tulevad ikka üle trombiriski tõusu ja selle selgitab välja naistearst või perearst pillide esmakordsel määramisel. Pillide võtmisel ei ole vaja pause teha. Kui Teil on pidev vajadus rasestumisvastase kaitse järele, siis peate pille võtma pidevalt ja ei ole mingit põhjust, miks peaksite pillivõtmise katkestama.

Tere! Kas on võimalik, et pillid aitavad kaasa tselluliidi tekkele? Enne kasutamist mul tselluliiti ei olnud, nüüd olen pea 4 aastat järjest pille võtnud ja jalgadel on kohu tav apelsinikoor. Toitumisharjumusi pole vahepeal muutnud ning trenni teen sama palju. Samuti on vähenenud seksiisu pillide võtmise ajal, kas selle tõstmiseks annab midagi teha? Lahjemad pillid või muud sellist? Aitäh!

Ei oska leida seoseid tselluliidi ja pillide vahel. Tselluliit on rasva ebaühtlane ladestumine ja pigem on see seotud ainevahetuse ja vanusega. Seksuaaliha on väga raske mõõta. Kõik meie soovid ja tunded on väga paljudest erinevatest asjadest mõjutatud. Sellepärast ei ole ka ükski pilliuuring suutnud näidata pillide negatiivset või positiivset mõju seksuaalihale. Samas, kui inimene tunneb, et kindlalt on tema seksuaalsete soovide alanemisel süüdi pillid, siis võib neid proovida vahetada. Rääkige sellest oma naistearsti või perearstiga.

Olen 6 kuud kasutanud Mirelle pille. Nüüd viibin 2 kuud kodust ja mehest eemal ja mõtlen, et kas tasuks teha selleks ajaks pillide võtmisesse paus? Varem on Logesti ja Yasminelle pikaajalisel kasutamisel tekkinud peavalud, kuid praegu kaebusi pole. Kas selline paus laseks kehal puhata või oleks mõju hoopis vastupidine - liigne hormoonide kõikumine?

Kui Te ei vaja nende kahe kuu vältel rasestumisvastast kaitset, siis võite pausi teha. Samas ei pea Te seda tegema, kui ei soovi. Kui otsustate pausi kasuks, siis on tähtis, et hakkaksite piile õigel ajal uuesti võtma, et ei tekiks ohtu soovimatult rasestuda. Pillide võtmise lõpetamise järgselt taasub Teie tavapärane menstruatsioonitsükkel.

Tere! Milliseid pille soovitaksite 16-aastasele (saan veebruaaris 17). Mis vähendaks aknet näos ja samas ka kaitseks rasestumise eest ? Midagi, mis ei hoiaks vett kinni.

Kõigil rasestumisvastastel pillidel on positiivne toime nahale. Paraku on inimesed erinevad ja sellepärast sobivad erinevatele inimestele ka erinevad pillid. Noortele naistele soovitame me alustuseks pille, mille östrogeenisisaldus on 20. Vedeliku peetust organismis esineb tavaliselt pillide võtmise esimestel kuudel. Kui tekivad mingisugused kaebused, mis esimese kolme pillivõtmise kuuga ei lahene, tuleks sellest oma naistearstile rääkida ja ta saab sellisel juhul pillid ümber vahetada.

Kasutasin peale sünnitust Cerazettet, nüüd kui imetamise lõpetasin, lõpetasin ka Cerazette kasutamise ja peale seda on seksiisu suurenenud ja ka tuju parem, arst kirjutas mul nüüd Jeanine pillid, kui Cerazettega oli seksiisu langus, kas siis on kindel, et Jeaninega sama kõrvalnäht on?

Seksuaalihast kirjutasin eelnevates vastustes. Sünnitusjärgselt ja imetamise ajal võib naise sekuaaliha olla alanenud sõltumata pillidest. Kuidas Teile Jeanined sobivad, ei saa enne öelda, kui olete neid võtma hakanud. Kui tekib ebasobivaid kõrvaltoimeid, mis esimese 3 kuuga ei taandu, rääkige sellest oma naistearstile.

Olen tarvitanud Yasminelle pille veidi üle poole aasta. Nüüd olen märganud, et vahepeal lööks nagu valu rindu. Kui sügavamalt hingata, muutub see tugevamaks, südames ilmselt. Kas see võib kuidagi pillidest tingitud olla?

Kahjuks ei oska ma seda kirja teel öelda. Peaksite oma murest rääkima oma naistearstile. Vajadusel saab ta teha täiendavad uuringud.

Selline küsimus, lugesin, et kombineeritud pillide kasutamine on rinna- ja emakakaelavähi tekke riskifaktoriks. Kui suur see risk on?

Pillikasutajatel esineb minimaalne rinnavähki haigestumise riski tõus. 10 aastat pärast pillide kasutamise lõpetamist, on rinnavähi risk sama kui naistel, kes pole kunagi pille kasutanud. Rinnavähi peamisteks riskiteguriteks on rinnavähi esinemine lähisugulastel, hilises eas sünnitamine ja kõrge vanus.
Emakakaelavähk on üks vähestest pahaloomulistest kasvajatest, mille tekkepõhjus on teada – pea 100% juhtudel on selleks papilloomiviiruse nakkus. Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid iseenesest vähki ei tekita. Arvatakse, et koos papilloomiviirusega võivad nad tekitada pikaajalisel kasutamisel (üle 5 aasta) soodsa keskkonna emakakaelavähi arenguks. Kuidas ennast papilloomiviiruse eest kaitsta: 1. Hoidu juhuslikest seksuaalvahekordadest; 2. Kasuta kondoomi – kaitseks seksuaalsel teel levivate haiguste, sealhulgas papillomiviiruse eest. Kondoom aitab märgatavalt langetada HPV saamise riski; 3. Ära suitseta; 4. Kontrolli oma tervist regulaarselt arsti juures; 5. Vaktsineeri ennast.

Tere. Kasutasin umbes pool aastat tagasi Linynette pille, vahepeal tegin paari kuuse pausi ja nüüd kasutan esimest kuud Yasminelle pille, kuid pidevalt määrib. Kas see on normaalne pillide puhul või peaksin arsti juurde pöörduma?

See on normaalne. Pillivõtmise esimestel kuudel võib esineda ebaregulaarset veritsust. Midagi ohtlikku selline vaheveritsus endast ei kujuta ja see möödub tavaliselt iseenesest. Pillide tarvitamist see ei sega, ka rasestumisvastane kaitse pole kehvem. Kui vaheveritsused ei taandu esimese kolme kuuga, pidage nõu oma naistearstiga, pillivahetusest võib abi olla.

Tere, Olen kasutanud rasestumisvastaseid vahendeid 5 aastat ja sooviksin teada, kas see avaldab kuidagi ka mingit negatviiset mõju lapsele, kui kunagi on soov lapsi saada? Kas oleks vajalik mingi ravimite vahelejätmine ette võtta? Tänan!

Pillide kasutamine ei oma mõju tulevasele lapsele. Rasedaks võib soovi korral jääda kohe peale pillitarvitamise lõpetamist. See ei kahjusta last ega mõjuta raseduse kulgu.

Tere. Sooviksin teada, millised on vask- ja hormoonspiraali plussid ja miinused (peale selle, et hormoonspiraal teeb päevad lühemaks)? Kumba on soovitatav panna, et võimalikud kõrvalmõjud (näiteks tsüstid) oleksid kõige väiksemad? Ja kas ühe või teise spiraali panek võib soodustada ka emakasiseseid kasvajaid või on mittesoovitatav, kui on papilloomviiruse 18-s tüüp? Praeguseks sünnitanud ühe lapse.

Kui soovite edasi kasutada rasestumisest hoidumiseks emakasisest vahendit, siis see, millist eelistada, sõltub enamasti sellest, mida naine soovib ja saab endale võimaldada. Vaske sisaldava emakasisese vahendi rasestumisvastane toime jääb nõrgemaks kui hormooni sisaldaval emakasisesel vahendil (ESV). Hormoon ESV rasestumisvastane toime on praktiliselt 100%. Mõlema ESV puhul võib esineda erinevaid kõrvalmõjusid, tavaliselt küll esimestel kasutuskuudel. Samas enamus naisi talub mõlemat väga hästi. Peamiseks probleemiks vask ESV puhul peetakse menstruatsioonide muutumist vererohkemaks ja pikemaks. Samas paljudel naistel ei põhjusta ta menstruatsioonitsüklis mingisuguseid muutusi. Vask ESV ei mõjuta menstruatsioonitsüklit, seega ei mõjuta ka munasarjatsüstide teket. Hormoon ESV-st vereringesse jõudva hormooni kogus on äärmiselt väike, seetõttu on hormonaalsete kõrvaltoimete (näiteks rindade hellus, peavalu või akne) tekke tõenäosus tagasihoidlik. Umbes 16% naistest võib hormoon ESV kasutamise esimestel kuudel leida munasarja tsüsti, mis hilisemalt taandareneb.

Kui olen alkoholi tarbinud, siis kui nõrgaks pillide mõju läheb? Või kui kaua peab ootama enne vahekorda astumist?

Alkohol ei mõjuta rasestumisvastaste pillide efektiivsust.

Tere! Kasutan Nuvaringi alles teist kuud. Peale 3 nädalat kasutamist on ühe rõnga vaba nädal. Kui uue rõnga panin sisse reede õhtul, siis kas samal õhtul vahekorda astudes rõngas juba kaitseb?

Kui kasutate rõngast õige skeemi järgi (21+7), olete kogu aeg kaitstud rasestumise eest ja lisakaitset kasutama ei pea. Ka 7-päevase pausi ajal mitte.

Tere! Lõpetasin kõrvalmõjude tõttu hiljuti pillide võtmise (võtsin kokku umbes 2 aastat). Peale lõpetamist esimese tsükli umbes 20 päeval hakkas määrima, määris umbes nädala. Nüüd on tsükli 40-s päev ja õigeid päevi pole tulnud. See on vist normaalne, et esimesed päevad võivad viibida? Kas raseduse võin peaaegu välistada praeguses olukorras (olen alati kondoomi kasutanud)? Millal peaksid õiged päevad algama või siis millal peaksin muretsema/kontrollima, kui päevi endiselt pole? Teine küsimus ka: kui pillidega (Yasminelle) kadus seksiisu ära ja tekkis tujukus, siis kas tasuks proovida muid pille või suure tõenäosusega on ikka samad probleemid (eriti kuna Yasminelle peaks kõige nõrgem olema)? Aitäh!

Võib tõesti juhtuda, et pillide lõpetamise järgselt võtab menstruatsioonide taastumine veidi aega, vahel isegi kuni 3–4, vahel isegi kuni 6 kuud. See ei ole tervisele ohtlik. Selleks, et päris kindlalt veenduda, et tegemist ei ole rasedusega, võiksite teha rasedustesti. Testid on saadaval apteegis käsimüügis ja nende tegemisel peab järgima juhendit. Test on negatiivne ainult siis, kui teist joont üldse ei teki. Ka õhkõrn teine joon tähendab positiivset testi tulemust. Kui rasedustest on negatiivne, aga menstruatsiooni ikka ei tule, võiksite testi korrata 2 nädala pärast. Kui ka see on negatiivne, siis ei peaks rasedust tõesti olema. Kui menstruatsioonid ei ole taastunud 6 kuuga, pöörduge oma naistearsti poole. Tema saab aidata nad jälle käima. Kui vajate rasestumisvastast kaitset, siis on pillide vahetamine väga hea mõte. Kuna pillid oma koostise poolest veidi erinevad, siis ei pruugi Teil teiste pillidega mingisuguseid kaebusi tekkida. Küsige oma naistearstilt ja proovige kindlasti.

Tere! Tahaks teada, kas peale aastate pikkust tuperõnga kasutamist segab/häirib see lapseootele jäämist? Eelmistest kommentaaridest lugesin, et tabletid mõjuvad vist kuidagi? Aga kuidas selle rõngaga on?

Tuperõngas on samasugune nagu pillid, lihtsalt hormooni manustamisviis on erinev. Nii pillid kui tuperõngas ei mõjuta tulevast lapsesaamist ja ei oma mingisugust toimet tulevasele rasedusele või lapsele.


Arst ütles, et kondoom pole mingi rasestumisvastane vahend ja regulaarses vahekorras olles peab pille sööma. On see tõesti tõsi ja hädavajalik?

Kondoomi ei peeta tõesti mitte niivõrd rasestumisvastaseks vahendiks, vaid just kaitsevahendiks seksuaalsel teel levivate haiguste vastu. Põhjamaades on levinud, et kasutatakse mõlemat kaitsevahendit koos: pille kaiseks soovimatu rasestumise vastu ja kondoomi kaitseks seksuaalsel teel levivate haiguste vastu. See, kas vajate väga kindlat rasestumisvastast vahendit, sõltub teie enda soovidest. On naisi, kes otseselt hetkel ei planeeri rasedust, aga rasestumine poleks ka probleemiks, sest raseduse korral nad sünnitaksid. Sellisel juhul pole ka probleem, kui nad kasutavad rasestumisvastase vahendina kondoomi. Kui Te järele mõtlete ja leiate, et raseduse korral oleks Teie valikuks raseduse katkestamine, siis peaksite kindlasti mõtlema kindlama rasestumisvastase meetodi peale. Kõige kinlamad rasestumisvastased vahendid on hormonaalsed vahendid.

Mina olen kuulnud hormoonspiraali kohta, mida paigaldatakse aastateks ja päevasid sellega ei ole, tahaksingi teada, kas see on kasulik, mugav on ta kindlasti, aga kas ka naise kehale kasulik?

Hormoonspiraali kasutavatest naistest osadel lakkavad igakuised veritsused tõesti. See tuleneb hormoonspiraalis paikneva hormooni toimest emaka limaskestale. Emaka limaskest ei paksene niisama suures ulatuses, kui see muidu igakuiselt toimub, seetõttu on ka igakuine vereeritus kas suhteliselt vähene või puudub üldse. Menstruatsioonide puudumine ei tähenda, et Teil oleks saabunud menopaus. Naissuguhormoonide sisaldus Teie veres jääb endisele tasemele. See ei ole tervisele kahjulik ega ohtlik. Tegelikult võib vahel vähese vereeritusega või puuduv menstruatsioon naise tervisele hoopis soodsalt mõjuda.

Tere, millised vastunäidustused/nõudmised patsiendile on spiraali paigaldamisel? Kas spiraaliga jäävad päevad üldse ära (mitte nii nagu pille võttes)? Kui kaua võib ühte spiraali kasutada? Aitäh.

Eeldan, et küsite hormoonspiraal Mirena kohta. Selleks peaksite pöörduma oma naistearsti poole. Kindlasti soovib ta, et oleks tehtud PAP-test ja kontrollitud emakakael. Erinevatel arstidel ja naistenõuandlatel võib olla veidi erinev reeglistik ja tegevuskava. Osadel naistel jäävad igakuised veritsused ära, teistel jäävad vähese verega määrimised. Spiraal paigaldatakse viieks aastaks. Selle võib loomulikult soovi korral eemaldada ka varem.

Olen plaastreid kasutanud üle kahe aasta. Kui pika kasutusaja tagant oleks soovitatav pidada pausi? Kas see on üldse vajalik/soovitatav?

Põhjendamatuid pause ei ole vaja teha.

Kas on soovitav tervise huvides beebipille võtta, või parem on neist hoiduda ja kasutada kondoomi?

Pillid on väga kindel rasestumisvastane vahend. Kui vajate kindlat rasestumisvastast kaitsevahendit, siis on pillid selleks väga head. Kondoom on põhiliselt kaitseks seksuaalsel teel levivate haiguste vastu. Alati võib kasutada mõlemat vahendit korraga.

Kui tütarlapsel ununeb paar tabletti, kas on võimalik rasedaks jääda?

Sellisel juhul võib tõesti rasestuda. Pillide rasestumisvastane toime muutub küsitavaks siis, kui võtate pilli tavapärasest ajast 12 tundi ja rohkem hiljem. Nii et sellise hilinemise puhul on üsna tõenäoline, et kui olla kaitseta seksuaalvahekorras, võib ka rasedaks jääda.

Minul põhjustavad pillid tugevaid peavalusid ja vasakus neerus on tsüst, mis annab ka valutavaid hetki.

Kui pillide võtmise ajal esineb tugevaid peavalusid, peab sellest oma naistearstile rääkima. Neerutsüsti ja pillide kohta ei oska mingit seost leida.

Tere, olen 16-aastane tüdruk. Mul on poiss, kellega oleme olnud juba pikemat aega ja siiamaani kasutanud kondoomi, kuigi olen mõelnud beebipillidele. Arvan, et hakkan võtma küll, sest parem on karta, kui kahetseda. Kuigi nad võivad orgnismile mõjuda kahjulikult. Milliseid meetodeid teie soovitaksite?

Kõige kindlamad on hormonaalsed rasestumisvastased vahendid. Sellepärast neid soovitangi. Nad ei ole tervisele kahjulikud.